Pekin'de Türk-Çin ekonomi zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Pekinde Türk-Çin ekonomi zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye-Çin 12. dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı, 21-23 Nisan 1998 tarihleri arasında Pekin'de yapılacak. Türk tarafına Devlet Bakanı Işın Çelebi'nin başkanlık edeceği toplantılarda, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım imkanlarının karşılıklı geliştirilmesi üzerinde durulacak.

Devlet Bakanı Işın Çelebi, Çin'de bulunduğu süre içinde, Çin Başbakan Birinci Yardımcısı Li Lanqin, Dış Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Bakanı, İnşaat Bakanı ve Ulaştırma Bakanı ile görüşecek. Çelebi, ayrıca, Pekin ve Şanghay'da ayrı ayrı düzenlenecek ‘‘Yatırım ve İşbirliği Olanakları’’ konulu seminerlerde konuşacak.

Öte yandan, Çin Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Zhao Yanjıu, Türkiye-Çin Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi 12. Dönem Toplantısı öncesinde, A.A'ya yaptığı açıklamada, iki ülke

arasındaki 600 milyon dolarlık ticaret hacminin varolan potansiyeli yansıtmadığını söyledi.

Yanjıu, Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkinin 1971 yılında kurulduğunu, 1985'den sonra 2 ülkenin ticaret hacminin 100 milyon doları aşarak 1993'te 663 milyon dolara ulaştığını, o günden bu yana da 600 milyon dolar civarında seyrettiğini anlattı. Bu rakamın her iki ülkenin potansiyeli gözönüne alındığında çok düşük kaldığını kaydeden Yanjıu, Çin'in geçen yılki dış ticaret hacminin 325 milyar dolar, Türkiye'nin ise 70 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişerek çok önemli bir aşamaya geldiğini, ancak istenilen düzeye henüz ulaşmadığını vurgulayan Yanjıu, iki ülkenin dostça işbirliği yaparak birlikte gelişmesi gerektiğini söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!