Pazarcı künye takacak, özel kıyafet giyecek

Güncelleme Tarihi:

Pazarcı künye takacak, özel kıyafet giyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 00:00

Hükümet, tüm pazarcılara künye zorunluluğu getirmeye hazırlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Yönetmelik hazırlıkları sürüyor. Pazarcıların giyim kuşamlarını belediyeler belirleyecek. Her pazarcı yakasına künye takmak zorunda olacak” dedi.

Haberin Devamı

4 yönetmelik çıkarılıyor

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle buluşan Bakan Yazıcı, tüm pazarları denetlemelerinin mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Hal Kanunu ile dört yönetmelik çıkarılıyor. Pazar yerleri, hal komiyoncularına ilişkin pazarcıların giyim kuşamı, pazarlama yöntemleri, semt pazarlarının nasıl olacağına ilişkin bir hayli yükümlülük var. Pazarcılarımızı da eğitim sürecinden geçireceğiz. Komisyoncularla birlikte programlarla pazarcılara yönelik eğitim vereceğiz. Giyim kuşamına ilişkin standartları bakanlık belirleyecek. Pazarcının yakasında künyesi olacak. Ürüne ilişkin bilgiler yer alacak. Bütün pazarcılar aynı kıyafeti giymeyecek. Çöp toplama, elektronik tartı, hoparlör güvenlik kamerası, tuvalet, zabıta yeri olacak. Yönetmelik yakında yayınlanır.”

Haberin Devamı

Esnaf ve sanatkarlara yönelik kredilerden de söz eden Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: “2012 yılı bütçesinden faiz desteği olarak 283 milyon lira koymuştuk. Halkbank aracılığıyla kullanılan kredinin yüzde 50’sini sübvanse ediyorduk. Bunu artırdık 110 milyon dolaran, 393 milyon liraya çıkardık. Kredi kullandırmasında üç aylık taksitlerle geri ödeme yapılıyordu şimdi altı aylık geri ödemeler oldu. 4 çeşit kredilendirme projesi yürütülüyor. Bunlardan bir tanesi istihdam kredisi. 100 bin lira kredi alanın bir kişiyi istihdam etmesi öngörülüyor. Ya esnaf ve sanatkarın yanında çalışan biri varsa onun sosyal güvencesini sağlayacak ya da yeni birini işe alacak. Genç girişimcilere de esnaf statüsünde kredi verilecek. Kadın girişimciler ve yeni iş yeri açanlara da kredi verilecek. İki yıl, altı ayda bir ödeyecek.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!