Patronları 'usta giderse' telaşı sardı

Güncelleme Tarihi:

Patronları usta giderse telaşı sardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2013 09:02

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kıdem tazminatı fonu kurulması konusunda sosyal tarafları uzlaştırma çabası devam ediyor. Ancak son toplantıda ne işçi ne işveren 'fon kurulsun' diyemedi. TOBB, "Kıdem süresi 15 güne düşsün, fon da kurulmasın, işçi de kendi isteğiyle işyerinden ayrılamasın" görüşünde ısrar etti.

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı fonu kurulmasını 'bir gün bile çalışan tazminatını alabilsin' sözleriyle savunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in aksine hem patron temsilcisi TOBB, hem de işçi temsilcileri Türk-İş ve DİSK, fon kurulmasına karşı çıkıyor. Hak-İş ise kazanılmış hakların korunması şartıyla, 2002 yılında bilim kurulu tarafından hazırlanan yasa taslağı dışında bir çözüme kapı kapatıyor.

Bayram öncesi yapılan toplantının ardından, Çalışma Bakanlığı teknik personeli ile işçileri temsilen Türk-İş ve Hak-İş; işverenleri temsilen de TİSK ve TOBB yeniden bir araya geldi. Bakanlık, taraflara kıdem tazminatı kurulması ve yeni bir sisteme neden geçilmesi gerektiğini bir kez daha tekradı. Kıdem tazminatı alamayan milyonlarca çalışanın bu haklarını alınır kılmak için sistem değişikliği gerektiği vurgulandı.

Patronları usta giderse telaşı sardı
SADAKAT KALMAZ USTA KOMŞUYA GİDER!
Ancak bakanlığın bu görüşüne karşın TOBB, kıdem süresinin bir aydan 15 güne düşürülmesini istedi. Fon kurulmasına da itiraz etti. TOBB temsilcileri, "Fon kurulacaksa bile işçi kendi isteğiyle işyerinden ayrılırsa tazminat alamasın" dediler. Kıdem tazminatının iş yerine sadakat anlamına geldiğini; iş yerlerinde çalışanların yüzde 25'inin kalifiye işçi olduğunu; bunları kıdem tazminatının işyerine bağladığını vurguladılar. Fon kurulacaksa bile işyerinden kendi isteğiyle ayrılana tazminat verilmemesini istediler.

TOBB'un bu tavrını sendikalar, "Tazminatını alacağını bilen bir ustanın, başka bir işletmeden daha yüksek bir maaş teklifi gelmesi durumunda 10, 15 yıldır çalıştığı işyerinden ayrılacağını biliyorlar. Bundan korktukları için de tazminat kılıcı, çalışanın başında sallanmaya devam etsin istiyorlar" sözleriyle yorumladılar.

Bakanlık yetkilileri, son toplantıda da bir sonuç elde edemediklerini, tarafların henüz 'fon kurulsun' noktasında bile uzlaşamadıklarına dikkat çekerken; tazminat süresi, prim miktarı, fonun işletilmesi gibi konulara geçilemediğini belirttiler. Sendikalar, Çalışma Meclisi'nde ortak bir bildiri bile yayınlamamışken, hükümetin kıdem tazminatı fonu, esnek çalışma ve özel istihdam bürolarını Orta Vadeli Plana koymalarını "Zaten bir uzlaşı niyetleri olmadığı ortada. Ne yapacaklarnı plana yazmışlar. Biz yaptık oldu, diyecekleri aşikar. Bütün bu toplantılar göstermelik bir uzlaşı arayışından öte değil" sözleriyle eleştirdiler.

Günün iş fırsatları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!