Patronlar AB için Aznar'a bastırıyor

Güncelleme Tarihi:

Patronlar AB için Aznara bastırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2002 02:01

TÜSİAD, bir ay arayla AB Dönem Başkanı İspanya'nın Başbakanı Jose-Maria Aznar ile ikinci kez görüştü. Avrupa Sanayi ve İşverenler Konfederasyonları Birliği (UNICE) zirvesi için Barselona'ya giden TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Aznar'a Türkiye ile tam üyelik müzakeresinin başlatılması talebini iletti.

Başbakan Bülent Ecevit'in AB (Avrupa Birliği) üyesi ve aday ülkelerin devlet ve hükümet başkanları zirvesine katılmak üzere dün gittiği Barselona'da bulunan TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği), AB'ye tam üyelik müzakerelerin yıl sonunda başlatılmasını istedi. Bu girişimleriyle bir zemin oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel, ‘‘Bütün gayretlerimiz tam üyelik müzakerelerinin başlatılması için. Hükümetin de bu işe inanmasını istiyoruz’’ dedi.

Bir süredir Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusunu Avrupa'nın gündemine sokmak için girişimlerde bulunan TÜSİAD, Berlin'in hemen ardından Barselona'ya geçerek lobi faaliyetlerine devam etti. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Genel Sekreter Haluk Tükel ve Brüksel Temsilcisi Bahadır Kolağası'ndan oluşan TÜSİAD heyeti, burada Avrupa Sanayi ve İşverenler Konfederasyonları Birliği (UNICE) üyeleriyle katıldığı toplantı da Türkiye'yi temsil etti. Aynı zamanda AB Dönem Başkanı ve İspanya Başbakanı Jose-Maria Aznar ile de görüştü.

İKİNCİ GÖRÜŞME

İspanya'nın AB Dönem Başkanlığı çerçevesinde daha önce şubat ayında da Madrid'de Aznar ile görüşen TÜSİAD, dün Barselona'da bir kez daha tam üyelik konusunu AB gündemine taşıdı. Türkiye'nin tam üyeliğinin AB'nin siyasi istikrarına ve küresel ekonomik rekabet gücüne katkısını vurgulayan TÜSİAD, Barselona'da yapılan toplantıda da ‘‘Türkiye ile AB arasında tam üyelik müzakerelerinin yıl sonunda başlamasını’’ talep etti. AB Dönem Başkanı Aznar'a bir kez daha bu dileği ileten TÜSİAD, Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri açısından yıl sonuna kadar buna hazır olacağını da vurguladı.

TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel, Barselona Zirvesi'ne paralel olarak biraraya gelen UNICE temsilcileri ile yaptıkları toplantılarda da tam üyelik konusunu gündeme getirdiklerini belirtti. UNICE üyesi Avrupalı işadamlarının TÜSİAD'ın bu talebine nasıl yaklaştıklarını ise ‘‘Onlar Türkiye'deki ekonomik potansiyeli çok yüksek gördükleri için zaten taraftarlar’’ sözleriyle açıklayan Tükel, ‘‘Sadece bu iradenin oluşması ve yıl sonunda Kopenhag'a yansıması lazım’’ diye konuştu.

Daha önce Madrid'de yapılan temasları bir mektupla Başbakan Bülent Eevit'e, başbakan yardımcılarına ilettiklerini belirten Tükel, Berlin ve Barselona'daki temasları da birer mektup ile hükümet yetkililerine aktaracakları kaydetti.

Bütün bu çalışmaların Türkiye için yararlı olacağına inandıkları tam üyelik müzakerelerinin başlatılması yönünde olduğunu vurgulayan Tükel, şunları söyledi:

‘‘Özel sektör temsilcisi olarak bu konudaki görüşlerimizi, her platformda dile getiriyoruz. İstiyoruz ki hükümet girişimlerinde bizi takip etsin, biz TÜSİAD olarak hükümetin temaslarına alt yapı hazırlıyoruz. TÜSİAD olarak, Türkiye ile müzakerelerin başlaması fikrinin çok daha kabul gördüğü bir ortamı yaratma gayreti içindeyiz. Bizim açtığımız kapıdan hükümetin de girmesi gerekiyor.’’

TOBB: Söylem değil eylem yapıyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eski başkan Fuat Miras'ın ağır eleştirilerine ‘‘Biz söylem değil, eylem yapıyoruz’’ yanıtını verdi.

İspanya'nın Barselona kentine, bu ülkenin Odalar birliği ile ikili bir anlaşma imzalamak üzere gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ‘‘Camia neyin ne olduğunu biliyor. Bu türlü tartışmaların Türk ekonomisine hiçbir faydası yok. Biz geriye değil ileriye bakıyoruz’’ dedi. Türkiye ile İspanya iş dünyası arasında çok önemli bir anlaşmaya imza attıklarını, AB tartışmalarının yapıldığı ortamda böyle bir anlaşma ile TOBB'nin ‘‘söylem değil, eylem’’ gerçekleştirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ‘‘Bu anlaşmayı yaptığımız gibi bizler konuşmak yerine faaliyetlerimizle bunu göstermek istiyoruz. Suçlamaları da cevaplandırmak yerine icraatımızla yanıtlıyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!