Patrik’ten Yunanistan’a: İşiniz zor, krize çözümü Tanrı’ya dönüşte arayın

Güncelleme Tarihi:

Patrik’ten Yunanistan’a: İşiniz zor, krize çözümü Tanrı’ya dönüşte arayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2011 00:00

IMF ve AB temsilcilerinin yer aldığı Troyka, Yunanistan’ın kemer sıkma programlarından memnun kalmazken, Fener Rum Patriği Bartolomeos, Yorgo Papandreu’ya, “Krizin çözümünü Tanrı’ya dönüşte arayın” çağrısı yaptı.

AVRUPA Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan ‘Troyka’ Yunanistan’ın performansından memnun olmadığını ortaya koydu. Yunanistan’ın 110 milyar Euro’luk Birinci Kurtarma Paketi’nin 8 milyar Euro’luk 6’ncı dilimini alıp almayacağını belirleyecek Troyka, Yunan hükümetinin reformlar için çıkardığı yasaları uygulayamamasından şikayetçi. Troyka heyetindeki IMF sorumlusu Paul Thomsen Alman “Welt Am Sonntag” gazetesine açıklamasında, “Yunanistan iki adım ileri, bir adım geri atıyor. Bugüne kadarkinden daha sert reformlar yolu izlenmezse AB ve IMF’nin destek planı başarıya ulaşamayacak” dedi. Heyetteki AB sorumlusu Mathias Mors ise, “Yunanlılar yasa çıkarmanın yeterli olduğuna inanıyor. Yasaların uygulanması zaman alıyor ve sık sık da uygulama için gerekli altyapının bulunmadığnı tespit ediyoruz” dedi.

Tahvildeki kayıp yüzde 50

Atina’da 17-18 Ekim’deki Eurogroup Zirvesi için heyecanlı bekleyiş yaşanıyor. Zirvede, geçen temmuz ayında Yunanistan için kararlaştırılan 159 milyar Euro’luk 2’nci Kurtarma Paketi ilei ilgili bir revizyon kararlaştırılması bekleniyor. 2’nci Kurtarma Paketi, 2020 yılına kadar olan Yunan devlet tahvillerinin yüzde 21’lik değer kaybıyla 30 yıl vadeli yeni tahvillerle değiştirilmelerini veya AB’den verilecek parayla Yunanistan tarafından satın alınmasını öngörüyordu. Ancak daha sonra, tahvillerde yüzde 21’lik kaybın, Yunanistan’ın bugün 360, önümüzdeki yıl sonunda da 393 milyar Euro’ya ulaşacak borcunun ödenebilir olmasına yeterli sayılmadı.

‘Tahvil traşı’nın (hair cut) yüzde 35-60 arasında olması gerektiği sonucuna varılırken Yunan tahvillerinin ne olacağı dün Angela Merkel ile Nicolas Sarkozy arasındaki görüşmede de ele alındı. Avrupa’da özel sektörün elinde 205 milyar Euro’luk Yunan devlet tahvili bulunuyor. Bunların 135 milyar Euro’luk bölümünün vadesi 2020, 54 milyar Euro’luk bölümü de 2014 yılında sona eriyor. Tahvillerde yüzde 50 oranında bir ‘traş’ halinde yılsonunda Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 160 ulaşacak borç oranı yüzde 100’ün altına düşecek.

Patrik: İşiniz zor

Fener Rum Patriki Bartolomeos, Yunan halkının mümkün olan en az eziyetle krizden çıkması dileğinde bulunurken Başbakan Yorgo Papandreu’ya da “işiniz zor” dedi. Patrik oluşunun 20’nci yılı dolayısıyla ruhani açıdan Fener’e bağlı Aynoroz’a giden Bartolomeos, krizin sadece ekonomik değil aynı zamanda ruhani değerlerle ilgili olduğunu belirterek, “Çözüm Tanrı’ya ve ortodoks hristiyan değerlere dönüştür” dedi. Dini ayinde hazır bulunan Papandreu ise Yunanistan’ın zorlukları aşacağı ve yakında düzlüğe çıkacağına inandığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!