Patlamaya karşı beton yol önerisi

Güncelleme Tarihi:

Patlamaya karşı beton yol önerisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 09:32

TERÖR örgütünün son günlerde asfalt yollara bomba döşeyerek düzenlediği saldırılar, beton yolları gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Doğu ve Güneydoğu’da patlayıcıları tamamen etkisiz hale getiren betonarme yol yapılmasını öneren Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Muhammet Vefa Akpınar, “Betonarme yolların mukavemeti sathi kaplama yollara göre 20 kata daha fazladır” dedi. Akpınar, betonarme yolların asfalta göre patlamanın şiddetini minimuma indirdiğine de dikkat çekti.

PATLAMAYA KARŞI 3 ÖNERİ
Akpınar, Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütünün son zamanlarda artan saldırılarını önlemenin mühendislik açısından üç yolu olduğunu savundu. Bölgedeki kayıpları en aza indirmenin yollarından birinin doğru ulaşım sistemine ve yol üst yapısına karar vermek olduğunu anlatan Akpınar, Hürriyet’e “Doğu ve Güneydoğu’da askerlerimizin bir noktadan diğer noktaya taşınması sorunu, karayolu yerine havayolunun tercih edilmesiyle aşılabilir. Helikopter ulaşım aracı bunun en hızlı ve pratik yöntemidir” dedi. Arazide asfalt ve daha kötü olan sathi kaplama yerine betonarme yolların yapılması gerektiğini kaydeden Akpınar, patlayıcıların etkisinin en aza indirilmesi için şu önerilerde bulundu:

Haberin Devamı

20 KAT DAHA DAYANIKLI
“Betonarme yollar teröristlerin yola patlayıcı yerleştirmelerini neredeyse imkansız hale getirecek olmasının yanında, patlamanın şiddetini önemli ölçüde azaltacaktır. Betonarme yolların mukavemeti mevcut sathi kaplama yollarına göre 20 kat daha fazladır. Sıcak bitümlü yollara göre en az 10 kat daha mukavemetlidir. Betonarme yollarda büyük ölçekli patlayıcı yerleştirilmesi için muhakkak kesici ve delici makineler lazım olacak ki bu makineler ve aletler gözle kısa zamanda fark edilebilecektir. Dikkat edin patlatmaların yapıldığı yollar hep asfalt kaplamadır. Delmesi ve yerleştirilmesi en kolay yol asfalt yol kaplamasıdır.

RADARLI ARAÇ ÇALIŞSIN
Yollarda çatlakları tespit edebilen radarlı araçlar yurtdışında ve Türkiye’de performans test amacıyla kullanılmaktadır. Bunlar askeri konvoyların önünde insansız olarak çalıştırılabilir. Bu cihazlar anında yoldaki kazıyı tespit edebilirler. Bu tür cihazlar asfalt yollarda en küçük çatlakları tespit edebilen cihazlar olup mayın döşenmiş yoldaki hasarlı tespit ederek mayın patlatmaların önüne geçilebilir.”

Haberin Devamı

ecelikkan@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!