Patateste üç kat kâr

Güncelleme Tarihi:

Patateste üç kat kâr
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2009 10:37

Üreticilerden kilosu 60 kuruşa alınan patates, pazar ve marketlerde kilosu 1.8 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, fiyatların yüksek olmasının, tarım alanlarının ekiminde bölge planlamasının yapılmamasından ve bu yıl rekoltenin düşük olmasından kaynaklandığını söyledi.

Yüksel Tavşan “Geçen yıl, patates üreticisi zarar edince ekim alanları daraldı. Bunun sonucu bu yıl rekolte düştü ve fiyatlar yükseldi. Hava şartlarının uygun olmaması da patates rekoltesinin düşmesine neden oldu. Bir bölgenin patatesi bittiğinde diğer bölgenin patatesi devreye girmedi. Bunun sonucu fiyatlar zaman zaman yükseldi. Nevşehir ve Niğde'nin devreye girmesiyle patates fiyatları düşmeye başlar” dedi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, erkenci yaz patatesi sökümlerinin başladığını ve üreticinin fiyatlardan memnun olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Üretici elindeki patatesi şu anda kilosu 60 kuruş ila 75 kuruştan satıyor. Marketlerin patatesi yüksek fiyatta satmasının bizimle bir ilgisi yok. Üretici uygulanan fiyattan memnun. Geçen yıl Nevşehir'de 1 milyon ton olan patates rekoltesi, tahminimize göre bu yıl 700 ile 800 bin ton olacak. Hava sıcaklığının düşük olması, patatesin yumru tutmasını olumsuz etkiledi.”

Niğde Ziraat Odası Başkanı Bayram Ali Özdemir de patates üreticisinin bu yıl umutlu olduğunu söyledi.

Özdemir “Şu anki fiyatlar bizim için iyi. Patates üreticileri olarak bu yıl patatesin kilosunun 50 kuruştan aşağıya düşmemesini istiyoruz. Dünyada patates, pirinç, buğday ve mısır 4 önemli besin kaynağı. Dünya genelinde bu ürünlerin rekoltesi düştüğünde fiyatlar artıyor. Bu yıl da patates rekoltesi, geçen yıla göre biraz düşük. Fiyatlar bu nedenle yüksek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!