Pastırmada gurbetçi rekoru

Güncelleme Tarihi:

Pastırmada gurbetçi rekoru
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2015 01:44

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, pastırma ve sucuk esnafının yaz döneminde gurbetçiler geldikten sonra satış yapmaya başladığını, onlardan önceki dönemin "ölü" sezon olarak geçtiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin pastırma ve sucuk üretim merkezi Kayseri'de, gurbetçilerin gelmesiyle satışlarda da hareketlilik yaşanıyor.

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, pastırma ve sucuk esnafının yaz döneminde gurbetçiler geldikten sonra satış yapmaya başladığını, onlardan önceki dönemin "ölü" sezon olarak geçtiğini söyledi.

Yaz sıcağında Türkiye genelinde yerli halkın pastırma ve sucuk tüketmediğini, havaların biraz daha serinlemeye başladığı dönemlerde ülke genelindeki satışlarda artış yaşandığını dile getiren Ünlü, "Esnaf, yaz dönemindeki durgunluğu gurbetçilerle atıyor. Şu anda satışlarımızda haziran ayı ve öncesine göre yüzde 20 civarında artış var. Bu artış, eylülün 15'ine kadar devam eder" dedi.

Ünlü, gurbetçi vatandaşların hem Türkiye'ye geldiklerinde, hem de yaşadıkları ülkelere dönerken pastırma ve sucuk aldıklarını belirterek, "Bu da eylülün ilk yarısına kadar satışların hareketli geçmesini sağlıyor. Gurbetçiler özellikle yaşadıkları ülkelere dönerken hem kendileri için hem de oradaki tanıdıklarına ikram etmek için fazlaca pastırma sucuk alıyor. Bu da yine satışları yüzde 15-20 artırıyor. Gurbetçiler hem geldiklerinde hem de giderken pastırma sucuk esnafının yüzünü güldürüyor. Esnaf gurbetçiler sayesinde rahat bir yaz dönemi geçiriyor" diye konuştu.

Gurbetçilerin sadece pastırma sucuk esnafına değil, tüm sektöre katkı sağladığına dikkati çeken Ünlü, "Mesela gelinlikçiden gelinlik alıyor. Gelinlikçi esnafının da eline para geçince kendisi tüketmek için veya hediyelik olarak pastırma sucuk alıyor. Doğrudan katkının yanı sıra dolaylı olarak da satışlara katkı sağlamış oluyorlar" ifadelerini kullandı.

PASTIRMA VE SUCUĞA ZAM YOK
Ete gelen zamlara rağmen pastırma ve sucuğa zam yapmama konusunda direndiklerini belirten Ünlü, üreticinin zararına mal sattığını ancak satışların tamamen durmaması için zam yapılmadığını söyledi.

Ünlü, sıra pastırmanın kilogramının toptan 55, perakende satış fiyatının 70, en iyi pastırma olarak bilinen sırt pastırmanın ise toptan satışının 65, perakende satışının 85 lira olduğunu kaydetti. Ünlü, yüzde 100 dana sucuğunun toptan satışının 32-35, perakende satışının 40-45 lira arasında değiştiğini ifade etti.


Fiyatların yaklaşık 6 aydır değişmediğini, bu süre içerisinde ete ise yüzde 20 oranında zam geldiğini aktaran Ünlü, "Yaz sezonu boyunca pastırma ve sucuğa zam yapmayacağız. Üretici ve tüketici ete gelen zamlar karşısındaki zararını çok satış yaparak karşılamaya çalışıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!