Pastavilla'nın anti-damping başarısı

Güncelleme Tarihi:

Pastavillanın anti-damping başarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2001 02:04

Koç Grubu şirketlerinden Pastavilla Makarnacılık, Türk makarnasına karşı anti damping ve telafi edici vergi uygulayan ABD'de açtığı ikinci davayı da kazandı. Anti-dampingden sonra Pastavilla ürünlerine uygulanan telafi edici vergi oranı da yüzde 9.38'den yüzde 1.73'e indirildi.

Pastavilla Genel Müdürü Cemali Kırmızıoğlu, ABD'nin, Eximbank kredisi gibi devlet imkanlarından yararlanmaları nedeniyle, Türk makarnalarına 1995 yılından itibaren yüzde 9.38 oranında telafi edici vergi (CDU) uygulamaya başladığını söyledi. Kırmızoğlu, ‘‘Bunu yerli üreticilerini korumak için yapıyorlar. Biz de bunun haksız bir uygulama olduğunu belirterek, şirket olarak ABD Ticaret Bakanlığı nezdinde tuttuğumuz avukatlarla 1999 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattık. Her firma ayrı başvuruda bulunabiliyor. Son derece titiz ve uzun süren bir araştırma yaptılar, adeta kılı kırk yardılar. Sonuçta haklılığımız ortaya çıktı ve CDU'nun 1.78'e indirilmesi kararlaştırıldı’’ dedi.

Bayramdan sonra yapacakları ihracatta Pastavilla ürünlerinden alınan CDU'nun yüzde 1.78 oranında uygulanmaya başlayacağını aktaran Kırmızıoğlu, bunun kendilerine büyük bir rekabet avantajı sağlayacağını söyledi. Kırmızıoğlu, ‘‘ABD pazarında rekabet kıran kırana yaşanıyor. Böyle bir ortamda bir vergi oranının yaklaşık yüzde 7.5 oranında düşmesi çok önemli bir olay. ABD'ye yılda 1700- 1800 ton ihracat yapıyoruz. Bu karar sonrası gelecek yıl bu ihracatımızın 2 kat artacaktır’’ dedi.

Kırmızıoğlu, bunun ABD'de ilk elde ettikleri zafer olmadığını ABD'nin yine 1995 yılında uygulamaya başladığı anti damping vergisine karşı da mücadele verdiklerini söyledi. Pastavilla'nın uzun uğraşları sonucunda yüzde 51.49 oranındaki anti- damping vergisi de Pastavilla için 1998 yılı sonunda kaldırılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!