Parmak bilgisayar

Güncelleme Tarihi:

Parmak bilgisayar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2015 01:05

İlk bilgisayarlar bir oda büyüklüğündeydi. Şimdi bir parmak kadar kaldı. Performans açısından binlerce liralık bilgisayarlara taş çıkaran yeni modeller, fiyat konusunda da cep dostu olmasıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 50 yıl önce ‘Main Frame’ adındaki bilgisayarlar tam bir oda boyutundaydı. Her geçen gün küçülen bu cihazlar, önce bir masaüstüne, daha sonra laptop modelleriyle dizüstünde yer almaya başladı. Ancak teknoloji şirketlerine bu boyutlar da yetmedi. Şimdi ise bilgisayarlar neredeyse parmak boyutu kadar. Geçtiğimiz yıl ilk kez ’stick PC’ konseptiyle karşımıza çıkan parmak bilgisayarlara her geçen gün yeni modeller ekleniyor.

‘CEP’E SIĞIYOR

Bu yeni nesil bilgisayarların en büyük özelliği kolay taşınabilmesi ve kullanılabilmesi. Neredeyse bir çakmak boyutunda olan parmak bilgisayarlar, tüm HDMI girişine sahip olan televizyon ekranına veya monitöre saniyeler içerisinde takılıp kullanılmaya başlanabiliyor. Bu bilgisayarların özellikleri ise birçok masaüstü veya dizüstü bilgisayara taş çıkaracak cinsten. Modeline göre Windows veya Android işletim sistemiyle kullanıcılara sunulan cihazlarda, 2 GB RAM, 32 GB depolama kapasitesi, HD ekran kartı gibi özellikler yer alıyor. Fiyatları ise bilgisayardan yarı yarıya düşük. Parmak bilgisayarların Türkiye’deki satış fiyatı 300 TL ile 650 TL arasında değişiyor.Her geçen gün düşen satış grafiğine sahip olan bilgisayar pazarı ’Stick PC’ modellerinden umutlu. Paylaşılan bilgilere göre geçtiğimiz yıl toplamda 1.6 milyon adet civarında bilgisayar satıldı. Bu yıl ise bu rakamın 1.4 milyon adette kalması bekleniyor. Ancak bu yıl olmasa bile önümüzdeki yıllarda düşük fiyata ve yüksek performansa sahip olan bu küçük bilgisayarların pazar payını arttırması bekleniyor.

Haberin Devamı


Lenovo Ideacentre Stick 300Bilgisayar pazarındaki payını her geçen dönem arttıran Lenovo, parmak bilgisayarlardan üretti. Intel Atom işlemci, 2 GB RAM ve 32 GB hafıza özelliklerine sahip Ideacentre Stick 300, sadece 15 mm kalınlığında. Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 hızlı bağlantı özelliklerine sahip USB bilgisayar, Windows 10 işletim sistemiyle sunuluyor. Türkiye’deki satış fiyatı ise 599 TL.


Intel Compute StickStick PC pazarına ilk adım atan şirket Intel oldu. Şirket, Windows 10 işletim sistemi ile sunulan cihaz, Intel Atom Bay Trail işlemciye, 32 GB depolama ünitesine, 2 GB RAM’e, Bluetooth 4.0, Wi-Fi ve USB port’a sahip. Monitör çıkışı için de HDMI arayüzü bulunuyor. Cihaza kablosuz bir klavye ve mouse seti de bağlamak mümkün. Intel Compute Stick 577 TL’lik fiyatla raflarda yer alıyor.

Haberin Devamı


Google ChromebitGoogle’ın kendi işletim sistemi Chrome OS ile sunulan cihaz, 2 GB’lik RAM’i ve 16 GB’lik dahili hafızaya sahip. Yaklaşık 77 gram ağırlığında ve parmak boyutundaki Chromebit, Wi-Fi ve bluetooth 4.0 desteği sunuyor. 1.8GHz Rockchip işlemci bulunan bilgisayar, 12.2x3x1.7 cm boyutlarında. Kablosuz mouse veya kablosuz klavye ile bilgisayar olarak kullanmaya olanak sağlayan cihaz, turuncu, mavi ve gümüş renk alternatifleri bulunan Chromebit’in satış fiyatı 300 TL civarında. 


Asus VivoStickBilgisayar konusunda uzman şirketlerden biri olan Asus, VivoStick modeliyle mini bilgisayar modelini tanıttı. Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayar olan Asus VivoStick, sadece 70 gram ağırlığında ve 138x15x14 mm boyutunda. 4 çekirdekli Atom x5 ve x7 olarak isimlendirilen işlemciyi kullanan olan mini bilgisayar 2 GB RAM, 32 GB dahili depolama ve microSD kart desteği, Wi-Fi, mikrofon girişi, hoparlör, USB 3.0 ve microUSB portlarını bünyesinde barındırıyor. Cihazın Türkiye’deki satış fiyatının 450 TL civarında olması bekleniyor.

Haberin Devamı


Quadro Stick PcTürkiye’de satışta olan mini bilgisayarlardan bir diğeri ise Quadro. İçinde Window 8.1 ve Android 4.4 İşletim sistemi bulunan cihazda, Intel dört çekirdekli işlemci, 2 GB ram, 32 GB kapasite, Intel HD Grafik İşlemci, Bluetooth 4.0 ve 2 Adet Mini USB giriş özelliklerine sahip. Harici 3G desteğine de sahip olan model, 42 gram ağırlığında. Modelin satış fiyatı ise 650 TL.


Raspberry Pi ZeroPopüler kendin yap bilgisayar üreticisi Raspberry, en son modeli Pi Zero’yu tanıttı. Bu modelin en dikkat çeken özelliği ise 5 dolarlık fiyatıyla satışa çıkması. Raspberry Pi 1’e göre yüzde 40 daha hızlı olan cihaz, 512MB RAM, 1080p video yayını yapılmasını sağlayan miniHDMI port, iki USB çıkışı gibi donanım özelliklere sahip. Raspbian işletim sistemiyle gelen Raspberry Pi Zero, kullanıcılarının Scratch, Minecraft ve Sonic Pi gibi favori uygulamalarını çalıştırmalarına izin veriyor. Raspberry Pi Zero’nun Türkiye’de ne zaman piyasaya sunulacağıyla ilgili net bir bilgi henüz yok.

Haberin Devamı


HAFTANIN TRENDİ

Tarım için geliştirildi

İNSANSIZ hava araçları olarak da bilinen ‘drone’lar her geçen gün yeni teknolojilerle geliştirilmeye devam ediyor. Drone konusunda uzman şirketler arasında yer alan DJI, profesyonel bir model çıkardı. ‘MG-1’ adındaki model, 10 kilogramlık ilaçlama deposuyla 10 dönümlük alanda ilaçlama yapabiliyor. Bu sayede çiftçiler, DJI MG-1’in satış fiyatı 15 bin dolar olarak açıklandı.  


UYGULAMA
Karaoke şarkılar ‘cep’te

EN ünlü şarkılara eşlik etmek isteyen akıllı telefon kullanıcılarının son favorisi ‘Smule’ oldu. Ses efektleri ve ses kaydetme seçeneğiyle en sevdiğiniz hit şarkıları söyleme imkanı veren uygulama, sosyal ağlarda da paylaşılabiliyor. Sesinizin tonunu da şarkıya göre ayarlayan uygulama iOS ve Android işletim sistemli akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Haberin Devamı

OYUN DÜNYASI
Rehine mücadelesi başlıyor

EFSANE özel tim oyunu Rainbow Six’in yeni bölümü ‘Siege’, önümüzdeki salı günü satışa çıkıyor. En iyi oyunlardan biri olarak seçilen Rainbow Six: Siege’de, farklı mekan ve haritalarla rehine mücadelesine devam ediliyor. Yeni oyunda, çeşitli milletlerden seçilen en iyi askerlerden oluşan bu ekiplerle dünyanın dört bir tarafında operasyonlar düzenleniyor. PC, Playstation 4 ve Xbox One modelleri için satışa çıkan oyunun satış fiyatı 180 TL’den başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!