Pariba, Türkiye defterini şimdi de TEB’le açtı

Güncelleme Tarihi:

Pariba, Türkiye defterini şimdi de TEB’le açtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2004 01:40

Son beş yıl içinde iki ciddi yabancı evlilik adımı atan Türk Ekonomi Bankası (TEB), aynı amaçla yeniden yola çıktı. Dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) yapılan açıklamaya göre TEB, Fransız Banque Nationale de Paris (BNP) Paribas ile ortaklık görüşmelerine başlama kararı aldı.

Açıklamada, TEB Mali Yatırımlar A.Ş’nin finansal hizmetler piyasasındaki faaliyetlerini tarafların eşit şartlara sahip olacağı bir ortaklık çerçevesinde yürütmek üzere BNP Paribas ile görüşmelere başlama kararı aldığına değinildi.

ÇOLAKOĞLU’NUN ŞARTI

TEB ile Paribas arasındaki ortaklık görüşmelerinin, Fransız bankasının TEB’e müracaat etmesi üzerine başladığı belirtildi. Pariba yönetimi TEB’in patronu Hasan Çolakoğlu’na, ‘Bankanızla ilgileniyoruz, görüşme yapabilir miyiz?’ dedi. Çolakoğlu, ‘Eğer yarıyarıya ortaklık düşünürseniz, gelin görüşelim’ yanıtı verdi. Pariba yönetimi bu yaklaşımı olumlu bulunca, görüşmelerin başlamasına karar verildi. Bunun üzerine bankanın sahibi görünen TEB Mali Yatırımlar A.Ş., hemen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gerekli duyuru yapıldı.

Fransız bankalarının Türk bankalarına ilgisinin Türkiye’de İtalyan bankalarının giderek güçlenmeye başlaması nedeniyle arttığı belirtiliyor.

Koçbank ile UniCredito’nun ortaklığı sonrasında, Garanti Bankası ile İntesa’nın ortaklık görüşmelerine yeniden başlamasının, Türkiye pazarında İtalyan bankalarının gücünün giderek artacağı anlamı taşıdığı, Fransız bankacılık sisteminin ise bu pazarı İtalyan bankalarına terk etmek istemediği ileri sürülüyor.

CITIBANK VE ABN AMRO

TEB, dün açıklanan BNP Paribas ortaklık görüşmelerinden önce iki yabancı finans kurumu ile ortaklık görüşmelerinde bulunmuş, bunların birinde TEB Yatırım ile ABN Amro birleşmişti. TEB, 2000’de başlanan, ancak kriz nedeniyle sona erdirilemeyen bir Citibank ortaklık görüşmeleri zinciri de yaşadı.

Tam anlaşma aşamasında 2001 krizi patlayınca Citibank, TEB’e verdiği fiyatı düşürmüş, bankanın patronu Hasan Çolakoğlu da, satıştan vazgeçmişti.

Citibank görüşmelerinin yapıldığı dönemde TEB’in genel müdürlüğünü sürdüren Akın Akbaygil, şu anda BNP Paribas ile ortaklık görüşmelerini sürdüren TEB Mali Yatırımlar’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor.

BNP Paribas 100 yıl önce de Türkiye’deydi

TÜRK bankacılık sisteminde BNP Paribas’ın adı uzun süre Finansbank ile birlikte anıldı. İki banka yaklaşık iki yıl süreyle ortaklık amaçlı görüşmeler yaptı. Fiba Holding ile sürdürülen görüşmeler 15 Ocak 2002 tarihinde sona erdirildi. BNP Paribas, Türkiye’nin yabancısı bir banka değil. Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce 1913 yılında BNP Paribas, Osmanlı Bankası’nı satın alarak Türkiye’de çalışmaya başladı. O tarihlerde bir merkez bankasının bulunmaması nedeniyle Osmanlı Bankası merkez bankası yetkileriyle çalışıyordu. Ancak daha sonra Osmanlı Bankası ile Paribas’ın bir ilişkisi kalmadı. Akbank ve Dresdner Bank ortaklığı ile 1985’te kurulan BNP-Ak Dresdner Bank’ın ortaklarından olan Paribas, bu bankanın yüzde 30 hissesine sahip. Almanya’da Dresdner Bank ile ortaklığı sona ermesine karşın Paribas, Türkiye’de bankanın yanı sıra BNP-Ak Dresdner Finansal Kiralama’da da Sabancı Grubu ile hissedar konumunda bulunuyor.

Türk bankacılığına yabancı ilgisi artıyor

TÜRK bankacılık sistemi, 2000’den sonra belirgin şekilde yabancı bankalarla ortaklıklar kurmaya başladı. Sistemin yeniden yapılanması sırasında birbirinden farklı yöntemlerle çeşitli yabancı bankalar Türkiye’ye giriş yaptı.

TMSF tarafından iki banka Portekiz ve Yunanistan bankaların asatılırken, Koçbank İtalyan sermayeli UniCredito ile birleşti. Garanti Bankası ise halen İntesa ile ortaklık görüşmelerini sürdürüyor. Henüz kesinleşmeyen ancak uzun süredir yabancı ortak arayışında olduğu bilinen bir diğer Türk bankası ise Yapı ve Kredi Bankası.

Ayrıca Dışbank da yabancı ortak arayışında olduğunu duyurmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!