Paraşüt'ün 52 gümrükçüsü aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Paraşütün 52 gümrükçüsü aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2001 00:00



Hayali ihracat hayali ihracat yoluyla yapılan gümrük kaçakçılığını ortaya çıkarmak için başlatılan Paraşüt Operasyonu'nda hakkında gıyabi tutuklama kararı verilen 52 gümrük görevlisinden henüz yakalanan ya da teslim olan bulunmadığı bildirildi.

4 Ocak 2001'de, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu raporuna dayanılarak Kilis Cumhuriyet Savcısı Tamer Temur'un talebi üzerine 4 Ocak tarihinde haklarında tutuklama kararı verilen 57 görevliden 5'i Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Altınbaş ile birlikte tutuklu bulunuyor. Kilis Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü'nde 1997-2000 yılları arasında görev yapan ve haklarında gıyabi tutuklama kararı verilen 52 gümrükçünün, Altınbaş'ın duruşma günü olan 2 Şubat veya gümrükçülere ilişkin davanın duruşma günü 9 Şubat'ta mahkemeye gelip teslim olmaları bekleniyor.

Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'nce gıyabi tutuklama kararı verilmesinin ardından görevden uzaklaştırılan veya başka yerlere tayinleri çıkan memurlarla ilgili yazışmalara hemen başlandığını belirten yetkililer, şunları söylediler:

''Zaten şu anda 27gümrükçü. Diğerleri ise başka illere tayin olmuş. Polis birimlerine gıyabi tutuklama kararları iletildi. Ancak, şu ana kadar yakalanan ya da teslim olan yok. Paraşüt Operasyonu kapsamında Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü'nde bir bekçi ile bir memur dışında personelin tamamı değiştirilmişti. Zaten kaçacak yerleri de yok.''

Yolsuzluğun miktarı 18 milyon dolar

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nca Doğal Altınbaş Holding'in, Türkiye ve Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin bilgiler yer alan 23 Ekim 2000 tarihli raporda hazinenin uğradığı raporla ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

''Doğal Altınbaş Holding'in ithalat, ihracat ve transit işlemlerine konu şeker, pirinç, çay, muz, motorin, yağlama yağı, makine yağı, mısır, mercimek, ayçiçek çekirdeği, kahve, benzin, ham pamuk yağı muamelelerinin eksik vergi ödemek veya hiç ödememek, haksız KDV ihalesi almak suretiyle toplam 18 milyon 78 bin dolar tutarında Hazine zararına neden olunduğu belirlenmiştir'' deniliyor.

Raporun gümrük görevlileri ile ilgili bölümlerinde ise şu bilgiler yer alıyor:

''...tüm bu konular, Doğal Altınbaş Holding'e bağlı firmaların Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü'nde gerçekleştirdikleri kaçakçılık ve haksız kazanç işlemlerinde, kaçakçılığı men ve takiple görevli gümrük ve gümrük muhafaza görevlilerinin 'dahillerinin olduğunu' göstermektedir. Gümrük görevlileri hakkında, 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun hükümlerine göre işlem yapılmalı.''
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!