Parası olmayan şikayet edemedi

Güncelleme Tarihi:

Parası olmayan şikayet edemedi
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 21, 2009 16:22

Kamu ihalelerinde yolsuzluk şikayetleri paraya bağlanınca, başvurular bıçak gibi kesildi. İlk 6 ayda yapılan şikayet başvuruları geçen yıla göre yarı yarıya azaldı.

Haberin Devamı

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununda geçen yıl Kasım ayında yapılan değişiklikle  şikayet başvuruları ‘paraya’ bağlandı. Böylece vatandaşın bir ihalede yolsuzluk yapıldığına ilişkin şikayette bulunabilmesi için bin ila 4 bin lira arasında değişen miktarda para ödemesi gerekiyor.

İşte bu uygulama nedeniyle 2009 yılının ilk yarısında yapılan şikayet başvuruları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 oranında azaldı.

Kamu İhale Kurumu (KİK) verilerine göre 2008 yılının ilk 6 ayında yapılan 60 bin 910 ihalenin, 2 bin 822 tanesi yani yüzde 4.6’sıyla ilgili şikayet başvurusu yapıldı. Şikayetlerin yüzde 8,86’sını gerçek kişiler yani vatandaşlar yaptı.

Oysa 2009 yılının ilk yarısına bakıldığında ise 57 bin 218 ihaleden bin 339’uyla ilgili olarak yani yüzde 2,34’üyle ilgili şikayet başvurusu yapıldı. Böylece toplamda şikayet başvuruları yüzde 4.6’dan yüzde 2.34’e gerilemiş oldu.

Haberin Devamı

VatandaÅŸ ÅŸikayet edemedi

Şikayet sahiplerine bakıldığında ise özellikle vatandaşın yaptığı şikayetlerde azalma dikkat çekti. Geçen yıl 250 olan vatandaş şikayeti bu sene 71’e düştü. Böylece sadece 71 kişi ‘şikayet parası ödeme bahasına’ KİK’e başvuruda bulundu.

Ortak girişimlerin şikayet başvuruları da bu yıl azaldı. Geçen yıl şikayet başvurularının yüzde 5.5’ini ortak girişimler oluştururken, bu sene oranları yüzde 2’ye geriledi.

En fazla şikayet eden ihalelerin kurumlarına göre dağılımına bakıldığında ise geçen yılki sıralamının sil baştan değiştiği görüldü. Geçen yıl en fazla şikayet edilen kurum Sanayi ve Ticaret Bakanlığı idi. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bayındırlık Bakanlığı sıralanıyordu. Bu yılın ilk yarısında en fazla şikayet edilen bakanlık Çalışma Bakanlığı ile Bayındırlık bakanlıkları oldu. Bunları üst kurullar olarak bilinen düzenleyici ve denetleyici kurumlar izledi.
İptal oranı arttı!

KİK yetkilileri, art niyetli başvuruları ve kurumun iş yükünün artmasını önlemek için şikayetlerin paraya bağlandığını belirtmişlerdi. Bu yılın ilk 6 ayında yapılan şikayet başvurularında azalma olmasına karşın; şikayet üzerine iptal edilen ihale sayısının arttığı dikkat çekti.

Haberin Devamı

Böylece geçen yıl şikayet edilen 2 bin 822 ihalenin yüzde 22,7’si iptalle sonuçlanmıştı. Oysa bu yıl yapılan bin 333 başvurunun yüzde 31,1’i yani 415 tanesi iptalle sonuçlandı.

Kamu, yılın ilk yarısında 27 milyar liralık alım yaptı. En fazla alımı SaÄŸlık Bakanlığı yaparken; 5 bin 628 kiÅŸi ya da kuruluÅŸ kamu ihalelerine girme yasağına çarptırıldı.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!