Para Politikası Kurulu: Kısa vadeli faiz oranları değişmedi

Güncelleme Tarihi:

Para Politikası Kurulu: Kısa vadeli faiz oranları değişmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2007 20:50

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik faiz oranı yüzde 17,50'de kaldı.

Merkez Bankasından, Para Politikası Kurulu kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Kurulun son dönemde açıklanan verilerin Ekim ayı Enflasyon Raporunda ortaya konulan görünüm ile büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini yaptığı belirtildi.

Özel kesim tüketim talebindeki yavaşlama devam ederken, dış talebin gücünü koruduğu kaydedilen açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:
“2006 yılının son çeyreğindeki ekonomik faaliyette toparlanma eğilimi gözlense de, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir. Enflasyon beklentilerindeki kısmi iyileşme devam etmektedir. Bununla birlikte, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler ile küresel ekonomideki belirsizlikler, para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirmektedir.

Ayrıca, petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyon görünümünü olumlu etkilediği, işlenmemiş gıda fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin ise devam ettiği not edilmiştir.

Bu gelişmeler ışığında Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmıştır.”

Kurul açıklamasında, 2006 Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin yakından takip edildiği de vurgulanarak, ”Bunun yanında yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımaları da dikkatle değerlendirilmektedir” denildi.

Açıklamada, Merkez Bankasının orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacağına da dikkat çekildi.

FAİZ ORANLARI

Açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldı.

Buna göre, faiz oranları şöyle uygulanacak:
Gecelik Faiz Oranı: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17,50, borç verme faiz oranı yüzde 22,50,
Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50, borç verme faiz oranı yüzde 25,50,

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21,50. Bu arada Para Politikası Kurulu değerlendirmelerinin özeti 8 iş günü içinde yayımlanacak.

Para Politikası Kurulu toplantısına Durmuş Yılmaz Başkanlığında, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!