"Para kazanmak isteyen bu ülkeye gelsin"

Güncelleme Tarihi:

Para kazanmak isteyen bu ülkeye gelsin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2011 10:09

MOSKOVA

Bir yanda Avrupa ve Amerika’yı sarsan ekonomik kriz, diğer yanda iktidarların bir bir devrildiği ve büyük bir siyasi belirsizlik yaşayan çok geniş bir coğrafya. Bu nedenlerle Türk iş adamları için önümüzdeki dönemde yurt dışında güvenli bir şekilde yatırım yapma seçenekleri hayli azalmış durumda.

Haberin Devamı

İşte tam da böyle dönemde doğal kaynakları, büyüyen ekonomisi ve Türkiye ile sürekli gelişen ilişkileri nedeniyle Türk yatırımcısının yıllardır vazgeçemediği Rusya Federasyonu, ideal bir yatırım alanı olarak daha da fazla öne çıkıyor.  

Rusya’da yıllardır faaliyet gösteren Mondial Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Acarlıoğlu ile bu ülkedeki yatırım yapmanın inceliklerini, avantajlarını ve zorluklarını konuştuk.

Antalya' nın önemli işletmelerinin yer aldığı Altınova bölgesini temsil eden işadamlarından oluşan Altınova Sanayici ve İş Adamları Derneği  ALTINSİAD'ın başkanı olan Acarlıoğlu, Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin de (ANSİAD) kurucularından...  

DÜRÜST VE TEMİZ TİCARET YAPACAKSINIZ

/images/100/0x0/55eb4cd4f018fbb8f8b85771
Rusya’nın gelişmeye ve yatırıma çok açık bir pazar olduğunu kaydeden Acarlıoğlu, “Para kazanmak isteyen Türk yatırımcısı Rusya’da büyük kazançlar elde edebilir. Ancak oyunu kurallarına göre oynamalı. Dürüst ve temiz ticaret yapmalı. Kötü niyetli ticaret yapmak isteyenler için Rusya affı olmayan bir pazar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İşte Acarlıoğlu’nun sorularımıza verdiği cevaplar:

- Mondial ne zaman kuruldu?

1984 yılında deri ve mücevherat alanlarında, üretim ve perakende satış ile pazara girdik. İş yaptığımız şehirler ağırlıklı olarak Antalya ve İstanbul oldu. Öncelikle bu kentlerde yoğunlaştık ve Türkiye genelinde 100’ün üzerinde satış noktasına ulaştık. Bugün Antalya, Alanya, Side, Kemer gibi ana destinasyonlarda her biri 10 bin metrekareyi aşan mağazalarımız var.

Özelikle Antalya’da merkez olarak kullandığımız deri alışveriş merkezimizin alanı 20 bin metrekare civarında. Bu mağazalarda 1 milyona yakın yabancı alışveriş müşterisi ağırlıyoruz.

- Rusya’da yatırım yapma kararını nasıl verdiniz?

Türkiye’deki yatırımlarımız sürerken Avrupa’da, özellikle Almanya’da mağazalaşmaya başladık. 1988 yılında Avrupa pazarına girdik. Toptan ve perakendede kendi markamızla pek çok Avrupa ülkesine mal sattık. Ama Rus pazarıyla Perestroyka'dan sonra tanıştık. İlk şubeyi de 1996 yılında Kazan şehrinde açtık.

Haberin Devamı

Daha sonra ticari politika olarak Ural ve Sibirya bölgesinde Mondial markası adı altında şube açmaya başladık. En son da 13'üncü şubemizi Moskova’da çok önemli bir alışveriş merkezinde açtık. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Moskova'daki şube sayısını beşe çıkaracağız.

Rusya genelinde ise 2015’e kadar 25, 10 yıl içerisinde 50 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun dışında 2010 yılında Kazakistan pazarına girdik ve birkaç sene içerisinde 5-6 şubeye ulaşmayı planlıyoruz.

Sizin markanız Türkiye'den çok Rusya'da tanınıyor...

Evet, marka yapımızı Türkiye’de oturtmaya çalışırken zorlandığımız zamanlar oldu. Rusya pazarında yöneticisinden en alt çalışanına kadar sıkı bir kurumsal hizmet eğitimi ve denetiminden geçirdik. Bu çabasından dolayı Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’ndeki mağazalarımızdan sorumlu koordinatörümüz Mehmet Yardım’ı ayrıca tebrik ediyorum. Büyük gayret ve çabalarımız neticesinde markamızı Rusya pazarında Türkiye’den daha hızlı bir şekilde bilinir ve tanınır hale getirdik.

Haberin Devamı

Rus tüketicisini bize anlatır mısınız?

/images/100/0x0/55eb4cd4f018fbb8f8b85773

Rusya coğrafi yapısı itibari ile çok büyük bir ülke dolayısıyla doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine giyim kültürü ve ürün tercihi çok farklı. Moskova bölgesinde veya St. Petersburg bölgesindeki bir müşterinin giyim kültürü ile kuzey bölgesi veya Sibirya bölgesindeki müşterinin giyim anlayışı birbirine hiç benzemez.

Dolayısıyla biz de farklı bölgelere farklı koleksiyonlar hazırlayarak bölgesel satış stratejileri geliştiriyoruz. Bulunduğumuz bölgeyi analiz eden ve devamlı sahada olan bir ekibimiz var. Her sezon onlardan gelen raporları satın alma bölümüne sunuyoruz ve bu bilgileri-talepleri koleksiyonlarımızı hazırlarken kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Rus tüketici modayı takip etmeyi sever. Kaliteye önem verir. Bizim anı anına yaptığımız güncellemeler modayı takip eden Rus müşterisine cazip geliyor.

- Avrupa'da?

Avrupa ülkelerinde bunu yapamazsınız. Onlar daha klasik anlayışta. Orada koleksiyon sık sık değişmiyor. Ruslar satın aldıkları üründen 10-15 gün sonra yeni bir ürün bulursa onu da alıyor. Avrupalı müşteri öyle değil.

- Ürünlerinize olan ilgiden memnun musunuz?

Moskova’da yeni mağazamızı açtık. Gayretlerimiz ve çabalarımızın sonucu kısa süre içinde beklediğimizin üzerinde satış rakamlarına ulaştık. Bu da bizi mutlu ediyor.

- Rusya’da yatırım yapacaklara tavsiyeleriniz neler?

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde her anlamda ticari işler yapmak fevkalade mümkün. Rusya’nın kendine göre gerçekleri var ve bu gerçekleri kabul ederek yatırım yapılmalı. Bu ülkelerin ticari gerçeklerine çok vakıf olmak gerekiyor. Ve şartlarını da kabul etmek lazım. Oyunu kurallarına göre oynamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Yıllardır bu coğrafyalarda iş yapan bizler, her sektörden faaliyet gösteren Türk yatırımcıların bu ülkelerde iş yapmasını tavsiye ederiz, öneririz. Ancak yatırımcı temiz duygular ve dürüst ticaret yapma anlayışıyla bölgeye gelmelidir.

Kötü niyetli ticaret yapmak isteyenler için Rusya affı olmayan bir pazar.  Para kazanmak isteyen Rusya pazarına gelsin. Ama dürüst ticaret yapmak şartıyla.

- Hangi alanlarda Türk girişimcisi Rusya’ya yatırım yapabilir?

Bu ülkede her sektörde boşluk var. Hizmet sektöründe yatırıma inanılmaz ihtiyaç var. Özellikle konaklama, restorancılık, gıda başta olmak üzere her alanda büyük bir ihtiyaç var ve yatırıma muhtaç.

Rusya geçtiğimiz yıllarda içine girdiği krizi aşıyor. Krizin etkilerinin azalmasıyla birlikte inşaat sektörüne yatırım yapılabilir. Yol ve hafriyat işleri yatırımcıya büyük kazançlar sağlayabilecek alanlar. Şehirlerdeki binaların çoğu eski. Bu binalar yıkılamıyor ve yenilemek için yatırım gerekli. Tarımla ilgili önemli gelişmeler var. Devlet, seracılık ve benzeri işlerle ilgi çok ciddi teşvik ve sübvansiyonlar sağlıyor. İlgilenen yatırımcılara bu alanları özellikle tavsiye ederim.

- Rusya’ya yatırım yapmanın ne gibi avantajları var

Burası yatırım anlamında daha uzun yıllar kazançlı olmaya devam edebilecek bir pazar. Rekabet avantajı var. Sektörlerde profesyonel rakip sayısı az. İnşaat sektöründe neredeyse önümüzdeki elli yılı kapsayacak iş potansiyeli mevcut. Pazar geniş, nüfus çok. Coğrafi olarak Rusya’nın Türkiye’ye yakın olmasını, vizelerin kalkmasını ve ulaşımı yatırım noktasında avantaj olarak sayabiliriz.

Siyasi politik anlamda iki ülkenin yıllardır süren yakınlaşma süreci de iş adamlarımıza büyük bir artı sağlıyor.

- Rusya’da yatırım sürecinde karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

Rusya’nın bürokrasi yapısı Türkiye’ye oranla çok daha hantal. Dinamik değil. Serbest piyasa ortamına tam anlamıyla geçilebilmiş değil. Sovyet döneminden gelen Rus insanının mantalitesi halen bir şekilde devam ediyor. Bunlar Türk yatırımcısının karşılaşabileceği zorluklar.

Ama bu bana göre bu dezavantajlar büyük bir avantaja dönüşebilir. Çünkü buradaki gibi bir mantalite olmasaydı biz Türkler olarak Rusya’da iş yapma şansımız olamayabilirdi.

- Sektörünüzü göz önüne aldığımızda Türkiye ve Rusya’yı bize kıyaslar mısınız?

Türk insanı çok çalışkan, dinamik ve mobil. Esnek ve fonkiyonel bir mantığa sahip.  Ama Rus insanına baktığımız zaman bu özellikleri görmek çok mümkün değil. Onların mantık yapısı daha farklı. Bu özellikler de bizim insanımızın burada daha kolay iş yapmasını sağlıyor.

Tüm bunların yanında Avrupa ülkeleri dışında ortak düşünebildiğimiz bir ülke Rusya. Her iki ülke insanı da serbest stilde güreşiyor. Avrupalıyla güreş yaparsan denk olmuyor. Yani Ruslarla benziyoruz. Bir benzeşme var. Bu da iş yapma mantığı noktasına iki ülke insanına kolaylık sağlıyor. Ruslarla göründüğü kadar farklı değiliz. Onların arasında yaşayınca bu daha net bir şekilde görülüyor.

- Ekonomi demokrasi ilişkisine yaptığınız vurguları biliyoruz. Bundan biraz bahseder misiniz?

Ekonomik gücün ve dağılımın adil olduğu bir ülkede demokrasiye de daha güçlü oluyor. Biz yurt dışına mağaza açtığımız ülkelerde yerli ürün satıyoruz. Türkiye’ye kazandırıyoruz. Sektörümüzde güçlü bir ihracatçıyız. Milli ürünlerimizi satıyoruz. Kazancını da kendi ülkemize götürüyoruz.

Kazandığımız paraları Türkiye’ye yatırıyoruz. Bu nedenlerle ülke dışında faaliyet gösteren yatırımcılar olarak devletin bize daha fazla yardımcı olmasını bekliyoruz.

- Mücevher alanındaki faaliyetlerinizi sona erdirdiniz. Bunun sebebi nedir?

Mondial geçmiş yıllarda altın ve mücevheratla ilgili işler de yaptı. Ama şu anda bu faaliyetlerimizi deri ve kürkte daha güçlü olmak için sonlandırdık ve tek sektöre döndük. Mücevher alanındaki faaliyetimizi tamamen bitirdik. Antalya ve İstanbul’da mağazalarımız, Kapalıçarşı’da üretim merkezimiz vardı. Oraları kapattık.

MONDİAL, RUSYA'DA 13. MAĞAZASINI AÇTI

andemir@hurriyet.com.tr
https://twitter.com/#!/demir_anil 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!