Papa: Dünyada açlık bencil zenginler yüzünden artıyor

Güncelleme Tarihi:

Papa: Dünyada açlık bencil zenginler yüzünden artıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:00

Roma Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16’ncı Benediktus, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün Roma’daki zirvesinde “Açlık, nüfus artışıyla ilgili bir konu değil. Yeryüzü, kendi sakinlerini besleyebilecek kaynaklara sahip. Gıdadaki fiyat artışı, zengin ülkelerin israfçılığı ve bencilliği dünyadaki açlık sorununun giderek artmasında önemli bir rol oynuyor” dedi.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Roma’da Dünya Gıda Güvenliği adı altında düzenlediği zirvenin açılışında konuşan Roma Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16’ncı Benediktus, açılık sorununun artmasında zengin ülkelerin israfçılığının ve bencilliğinin önemli bir rol oynadığını söyledi. FAO Genel Merkezine gelişinde İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından karşılanan 16’ncı Benediktus, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, açlık sorunu ile nüfus artışı arasında bir bağlantı kurulamacağını savunarak, “Açlık, nüfus artışıyla ilgili bir konu değil. Yeryüzü, kendi sakinlerini besleyebilecek kaynaklara sahiptir” dedi.
Spekülatörler açgözlü
Papa sözlerini şöyle sürdürdü: “Gıda ürünlerindeki fiyat artışı, zengin ülkelerin israfçılığı ve bencilliğinin dünyadaki açlık sorununun giderek artmasında önemli bir rol oynuyor. Sadece tüketimi merkeze alan gıda ve beslenme politikalarına son verilmeli. Bu anlayış, gıdayı diğer metalarla aynı düzeye indirgeyerek tahıl ürünleri üzerinde bile spekülasyon yapılmasını beraberinde getirmektedir. Spekülatörler açgözlü. Açlık yaşamda kabul edilemez bir bozgun. Dünya nüfusunun 6’da birinin aç olması insanlık onuruna yakışmıyor.”
Yine söz var para yok
Açlık zirvesinde liderler, gıda eksikliğine karşı yine acil hareket çağrısı yaparken, aç 1 milyar insan için yeni kaynak yaratacak fon oluşturulması konusunda bir sonuca varılamadı. Temmuzdaki G-8 Zirvesi’nde zengin ülkelerin, açlıkla mücadele için 3 yılda 20 milyar dolarlık kaynak aktarılması gündeme gelmişti. Roma’daki zirvede ise finansal konularda şimdilik yeni sözler verilmedi. Öte yandan, bugün başlayan ve üç günlük zirvenin ilk gününde nihai bildirgeye ilişkin taslak metin üzerinde mutabakat sağlandığı açıklandı. Katılımcılardan onay alan taslak metinde, açlıkla mücadele çerçevesinde “Roma ilkeleri” diye nitelenecek eylemlerin hemen icraata geçirilmesi ve zengin ülkelerin kalkınmakta olan ülkelere verdikleri sözleri tutmaları isteniyor.
Cumhurbaşkanının mesajı
FAO Genel Müdürü Jacques Diouf’un Diouf’un başkanlığındaki açılış oturumunda, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de hazır bulundu. Türkiye ziyareti nedeniyle açılışa bizzat katılamayan İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun mesajı ise Senato Başkanı Renato Schifani tarafından okundu. Napolitano, mesajında, 2009’da 1 milyar insanın açlıkla boğuştuğuna işaret etmesinin ardından, “Ekonomik ve finansal krizle birlikte tablo daha da dramatik bir hal almıştır. Bu dramı umursamamak olanaksızdır. Yaşanan ekonomik ve finansal kriz, zenginlik ve refahın ancak adil bir dağılımla anlamlı olabileceğini ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı. Yaklaşık 60 liderin katıldığı FAO zirvesinin yarınki ve yarından sonraki oturumlarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Kaddafi: Sömürgeciler kalkınmakta olan ülkelere tazminat ödesin

Haberin Devamı

BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) Roma’da Dünya Gıda Güvenliği adı altında düzenlediği zirveye de sivri diliyle ve bazen tuhaf çıkışlarıyla bilinen Libya lideri Kaddafi damgasını vurdu. Libya lideri Muammer Kaddafi “Daha önceki zirvelerde verilen sözler fos çıktı. Sömürgeci ülkeler, kalkınmakta olan ülkelere tazminat ödemeli” dedi. Kaddafi, zengin ülkelerin FAO zirvesine itibar göstermemelerini de eleştirerek, “Bu toplantıya zengin ülkelerin katılmamalarından üzüntü duyduğumu da belirtmeliyim. Aslında bu bizlere yönelik açık bir mesaj niteliğindedir. Zengin ülkelerin, dünya gıda güvenliği konusunda üzerlerine düşeni yapmak gibi bir niyetleri yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bugün 17 bin çocuk açlıktan ölecek

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, üç gün sürecek zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, dünyada 1 milyar insanın açlık sorunuyla boğuşmasına seyirci kalınamayacağını belirterek, “Sadece bugün itibarıyla 17 bin çocuk açlıktan ölecek. Her 5 saniyede bir çocuk, yılda ise 6 milyon çocuk açlık yüzünden can veriyor” dedi.

Bir gün oruç tuttu ‘Hiç  de kolay değil’ dedi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, FAO Genel Müdürü Jacques Diouf’un çağrısına uyarak zirve öncesinde 24 saat oruç tuttuğuna da değinerek, “Bir gün hiçbir şey yemeyerek oruç tutmak hiç de kolay olmadı. Ama pek çok insan için aç olmak günlük gerçeklerden biri konumunda” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!