Pamuk, ‘geleceğin gıdası’na dönüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Pamuk, ‘geleceğin gıdası’na dönüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 00:00

Haberin Devamı

AMERİKALI bilim adamları, yüksek miktarda protein ihtiva eden pamuğu besin maddesine dönüştürmeyi başardı. Alman “Die Welt” gazetesinin internet sayfasında çıkan haberde, bilim adamlarının, pamuğun çekirdeğindeki “gossypol” adı verilen zehirli maddeyi ayrıştırmayı başardığı belirtilerek, bunun açlığa karşı mücadelede çok önemli bir adım teşkil ettiği, dünyadaki pamuk tarlalarının 500 milyon insanı besleyebilecek kapasiteye sahip olduğu ifade edildi. Bu başarıyı sağlayan Texas A&M Üniversitesi araştırmacılarından Keerti Rathore, dünya çok sayıda fakir insanın yeterli protein alamadığına dikkati çekerek, bu eksiğin giderilebilmesi için pamuk gibi bir kaynaktan istifade edilmesinin iyi olacağını söyledi. Araştırmacıların 1950’li yıllarda, bir geni ortadan kaldırarak “gossypol”suz pamuk üretmeyi başardığı, ancak bunun pamuğu böceklere ve  hastalıklara karşı savunmasız hale getirdiği, Rathore’nin ise yeni yöntemle bu zehri pamuğun çekirdeğinde yok etmeyi başardığı, böylece bitkinin savunmasız kalmadığı kaydedildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!