Palandöken: Kısıtlamalar kaçakçılığı artırır

Güncelleme Tarihi:

Palandöken: Kısıtlamalar kaçakçılığı artırır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 13:21

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “tütün ve alkollü içkilerin satışının sunumuna getirilen kısıtlamaların esnafı bitireceğini, getirilen yasaklara uymanın fiilen imkansız olduğunu” ifade etti.

Palandöken, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tütün ve alkollü içkilerin satışının sunumuna getirilen kısıtlamaların esnafı bitireceğini savunan Palandöken, “bir konsensus sağlamadan 'ben yaptım oldu' mantığının telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı” görüşünü dile getirdi.

Sigara, içki gibi mamullerin gösterilmeden tezgah altı yöntemiyle satışa sunumunun esnafı zora sokarak ciddi ciro kayıplarına yol açacağını savunan Palandöken, “bakkal ve bayilere getirilen 20 cl ve daha küçük hacimli içkilerin satışının yasaklanmasının da kendilerini ciddi olarak sarsacağını” öne sürdü.

Getirilen yasaklara uymanın fiilen mümkün olmadığını savunan Palandöken, şunları kaydetti:

“İçki satış yeri ayrı, sigara satış yeri ayrı olacak ve tezgah altında satılacak. Dükkanda o kadar yer yok. 'Çocuklara yönelik her türlü materyalden uzak olacak' diye yasak koyulmuş. Dükkanda neye göre yakın veya uzak tanımlaması açık olmadığından içki ve sigarayı nerede satarsanız satın her an ceza uygulaması ile karşı karşıya kalırsınız. Bu kısıtlamaların getirildiği esnaf zaten TAPDK satış belgesine sahip, kontrol altında yerlerdir. Esas sorun kaçak içki ve sigaranın artmış olmasıdır. Önlemi dışarıda almak lazım.”

Tütün ve alkolün tezgah altına inmesinin kaçakçılığı artıracağını iddia eden Palandöken, bunun da vergi kaybına neden olacağını ifade etti. Palandöken, gençlerin korunmasını kendilerinin de istediklerini ancak kaçak satışın artacağı bir ortamda insan sağlığının daha da tehlikeye gireceğini belirtti.

Halka “tezgah altından satılana itibar etmeyin, alışveriş yaptığınız yerlerde mutlaka TAPDK Satış Belgesi arayın” uyarılarında bulunduklarını ifade eden Palandöken, yeni çıkarılan yönetmelikle TAPDK Satış Belgesi verme yetkisinin esnaf odalarından alındığını, bu düzenlemenin de kaçak satışı artıracağını iddia etti.Palandöken, kısıtlamalara son verilmesini istediklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!