Pakistan Otoyolu için dev nakliye operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Pakistan Otoyolu için dev nakliye operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bayındır İnşaat'ın Pakistan'daki otoyol projesinde kullanılacak 90 tonluk ekipman, dünyanın en büyük nakliye uçağı Antonov'a dün yüklendi. Antonov 124 uçağı, yarın sabah İslamabad'a uçacak.

Bayındır İnşaat tarafından yapımı devam eden Pakistan İslamabad-Peshawar Otoyol Projesi'nde kullanılacak toplam 90 ton ağırlığındaki dev ekipmanlar, dev nakliye uçağına yüklendi. Her biri 22.5 ton ağırlığındaki 3 loder iş makinası ile kompresör, kaynak makinası, kompaktör, hidrolik press, lastik ve yedek parçadan oluşan dev ekipmanlar, dünyanın en büyük nakliye uçağı olan Rus yapımı Antonov 124 ile İslamabad Havaalanı'na taşınacak.

Antonov 124, 7 Haziran Pazartesi günü sabah saat 05.00'de Ankara Esenboğa Havaalanı'ndan hareket edecek ve 7 saat sonra İslamabad'a ulaşacak. Bayındır İnşaat yetkilileri, projenin hızlandırılması için yapılan bu sevkiyatın, kendi çapında Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildiğini belirttiler.

Sevkiyatın gemilerle ancak 1.5 ayda gerçekleştirilebileceğine dikkat çeken yetkililer, uçakla nakliye sayesinde 1.5 aylık bir zaman kazançları olduğunu vurguladılar.

Bayındır İnşaat tarafından, Pakistan İslamabad-Peshawar Otoyol Projesi'nde kullanılacak ekipmanları taşımak üzere, kiralanan uçağın bir seferinin kira ücretinin 150 bin dolar (yaklaşık 61 milyar 800 milyon lira) olduğu öğrenildi.

İSLAMABAD OTOYOLU

Bayındır İnşaat tarafından yapımı gerçekleştirilecek Pakistan/İslamabad-Peshawar Otoyolu, 154 kilometre uzunluğunda olacak. National Highway Authority tarafından ihale edilen otoyol, gidiş-dönüş üç şerit halinde dizayn edilecek. Peshawar'ı İslamabad'daki mevcut M-2 otoyoluna bağlayacak olan proje, GT yoluna alternatif oluşturacak.

Bayındır İnşaat, Pakistan İslamabad-Peshawar Otoyolu ihalesini, 644 milyon dolarlık (yaklaşık 265 trilyon 328 milyar lira) proje bedeli ile tek başına kazanmıştı. 3 yılda tamamlanması öngörülen projenin, yapımında halen bin 17 taşeronun yanı sıra, Pakistanlı ve yabancılardan oluşan 900 Bayındır personeli çalışıyor. (A.A.)

Antonov 124 uçağı110 ton yük taşıyor

Rusya tarafından tank taşımak amacıyla yapımı gerçekleştirilen Antonov 124 nakliye uçağı, İngiliz Volga Dnepr firması tarafından işletiliyor. Toplam 110 ton yük taşıma kapasitesine sahip bulunan, bin metreküp iç hacimli Antonov 124, dünyanın en büyük nakliye uçağı konumunda. Bu tip nakliye uçağından dünyada yalnızca 6 tane bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!