Özürlü kavgası yeniden mecliste

Güncelleme Tarihi:

Özürlü kavgası yeniden mecliste
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 13:42

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’i, özürlülerle ilgili ayrımcılık yapmakla suçlayarak partiden ihracını isteyen AKP Milletvekili Lokman Ayva, söz konusu maddenin torba tasarıdan çıkarılması için Plan ve Bütçe Komisyonu’na geldi.

Haberin Devamı

Ayva, milletvekilleri için bir de bilgi notu hazırladı. Notta ayrımcı ve dışlayıcı maddenin hem Özürlüler İdaresi hem de partiden gizlenerek hazırlandığını ileri sürdü. Maddenin bu haliyle çıkması durumunda ‘uyduruk’ şirketler kurularak, özürlülerin evlerinde oturup asgari ücrete mahkum edilerek göstermelik olarak çalıştırılacağını iddia etti.

Asgari ücretin üzerinde çalışan on binlerce özürlünün bu yasanın çıkmasıyla işinden olacağını belirten Ayva, “Üniversite mezunu, yüksek lisans veya doktora yapmış özürlülerin de aynı muameleye maruz  kalmayacaklarının bakanlık yetkililerinin ötesindeki hukuki güvencesi nedir” diye sordu.

MALİYET DÜŞÜRME PROJESİ

Ayva, iddialarını 22 madde halinde milletvekillerine sunarken, “Bütün bu ispatlar da göstermektedir ki özürlüleri dışlama, onlara ayrımcılık yapma pahasına da olsa bu bir maliyet düşürme projesidir” dedi.

Haberin Devamı

Ayva'nın itiraz ettiği ve torba yasa tasarısının 64. maddesi şöyle:

"4857 sayılı kanunun 30. maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle ve ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, dördüncü fıkrası ile yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

'Birden fazla ilde işyerleri bulunan işverenlerin, bu kampasmada çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre hesaplanır.'

'İşin niteliği veya temininde güçlük nedeniyle işyerlerinde özürlü çalıştırma konusunda güçlük yaşayan işverenler, başka işverene ait işletmelerde, kurulan ortak işletmelerde veya özürlü çalıştırmak amacıyla kurulan işletmelerde ilk defa işe alınan özürlülerin ücretlerini karşılayarak özürlü çalıştırma zorunluluğunu yerine getirebilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işverenin başvurusu üzerine işin niteliği veya teminde güçlük nediniyle işyerinde özürlü çalıştırma konusunda güçlük yaşanıp yaşanmayacağını karara bağlar.'

''Yeraltı ve su altı işlerinde özürlü işçi çalıştırılamaz.'

Komisyon halen tasarının 53. müaddesi üzerindeki görüşmelerini sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!