Özkan ve Önal'ın Yüce Divan'ı silbaştan

Güncelleme Tarihi:

Özkan ve Önalın Yüce Divanı silbaştan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2004 02:26

11 yıl aradan sonra Yüce Divan sıfatıyla dün ilk kez toplanan Anayasa Mahkemesi eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve eski Devlet Bakanı Recep Önal'ın dosyalarını "birlikte oylanarak usül hatası" yapıldığı gerekçesiyle TBMM'ye iade etti. Yüksek Mahkeme, AKP çevrelerini şoke eden bu sürpriz kararı oybirliğiyle aldı.

Yüce Divan bugün yeniden toplanarak eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Bakan Güneş Taner'in yargılanacağı Türkbank dosyalarını değerlendirecek. Ancak Yılmaz ve Taner'in Yüce Divan'a sevki de Özkan ve Önal dosyasında olduğu gibi "TBMM Genel Kurulu'nda usül hatası yapılarak birlikte oylandığı" için Meclis'e geri gönderilmesi bekleniyor. Bu durumda TBMM'nin, iade edilen Yüce Divan dosyalarını yeniden ve her eski bakan için ayrı ayrı yeniden oylaması gerekiyor. TBMM tatile girdiği için Yüce Divan oylamaları en erken Meclis'in yeniden açılması beklenen 14 Eylül'den sonra oylanabilecek. AKP yönetimi, Anayasa Mahkemesi kararını öğrenir öğrenmez, Yüce Divan dosyalarının TBMM açılır açılmaz oylanması kararı aldı.

TBMM'deki AKP çoğunluğunun iradesi doğrultusunda eski bakanların Yüce Divan'da yargılanması da ertelenmiş oldu. Eski enerji bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın dosyaları ayrı ayrı oylandığı için bu iki bakanın dosyalarının işleme konması ve duruşma günü verilmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, toplantının ardından gazetecilere bilgi verdi. Kılıç, Özkan ve Önal'ın, bakanlıkları sırasında görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle TBMM'nin 15 Haziran 2004 tarihli kararıyla Yüce Divan'a sevkine karar verildiğini anımsatarak, verilen bu kararın usulüne uygun olmadığı gerekçesiyle oy birliğiyle TBMM'ye iadesine karar verildiğini açıkladı. Kılıç, TBMM Genel Kurulu'nda oylamanın ayrı ayrı yapılması gerekirken, birlikte yapılmasının gerekçe gösterildiğini kaydetti. Bir soru üzerine Kılıç, Anayasa Mahkemesi Heyeti'nin davayı "kabul edilebilir görmediğini" ifade etti.

Usul hatası yapıldı iddiası

Yüce
Divan dosyasını oylamada usül hatası yapıldığı gerekçesiyle iade eden Anayasa Mahkemesi'nin de "usul hatası" yaptığı iddia edildi. Yargı çevreleri, Anayasa Mahkemesi, CMUK'un 31. maddesindeki, "Duruşma haricindeki kararlar cumhuriyet savcılığının yazılı veya şifai mütalası alındıktan sonra verilir" düzenlemesine göre Yüce Divan'da iddia makamını temsil eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu konudaki görüşünü sorması gerekiyordu. Anayasa Mahkemesi, Başsavcılık'tan böyle bir görüş istemedi. Ancak, görüş alınmamasının kararın geçerliğini etkilemeyeceği de dile getirildi.

AKP'li Yalçınbayır: Ben uyarmıştım

AKP'
li eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, TBMM Genel Kurulundaki oylama sırasında Özkan-Önal dosyasının Yüce Divan'dan geri dönebileceği uyarısında bulunduğunu, ancak parti yönetiminin kendisini dinlemediğini belirterek, "Hukuka siyaset karıştı ve Meclis’in saygınlığına gölge düşüren sonuç ortaya çıktı. Meclis’in ivedi toplanıp, bu usülsüzlüğü düzeltmesi gerekir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!