Özilhan: Ekonomi Haziran'da çalışmaya başlar

Güncelleme Tarihi:

Özilhan: Ekonomi Haziranda çalışmaya başlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 14:51

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, özel sektör deüzerine düşeni yaptığı takdirde Haziran ayından sonra ekonominin turizm ve diğer etkenleriyle çalışmaya başlayacağına inandığını söyledi.

Özilhan, TÜSİAD'ın seçimsiz Genel Kurulu'nun basına açık bölümünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özilhan, "Meclis'ten geçen yasaların yeterli olmadığı ve bu nedenle de eleştirildiği" yönündeki soru üzerine, bir numaralı hedeflerinin Avrupa Birliği olduğunu belirterek, bu çerçevede de AB müzakerelerinin başlamasını ve Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesini istediklerini vurguladı.

Bunların koalisyon parti liderlerince tekrar görüşülüp, gündeme getirilerek tartışılması gerektiğini kaydeden Özilhan, Kopenhag kriterlerinin şartlarını oluşturacak konularda devamlı yorum yapacaklarını, görüşlerini ortaya koyacaklarını söyledi.

TÜSİAD Başkanı, bankacılık yasasının Cumhurbaşkanı Sezer tarafından hala imzalanmadığının hatırlatılarak, "Bunun tedirginliğini yaşadınız mı?" sorusu üzerine de, yasanın başında kamuoyuna iyi anlatılamadığını savundu.

HORTUMLAMA GİBİ BİR ŞEY DÜŞÜNÜLMEMELİ

Konunun, zor ve derin, teknik bir konu olduğunu ifade eden Özilhan, iyi anlatılamadığı, bankacılığın, reel sektörün öneminin, ikisinin birbirine ne kadar bağlı olduğunun ortaya konulamadığı zaman, konudan uzak insanların hemen, geçmiş kötü tecrübelerinden dolayı "banka kurtarılıyor, hortumcu kurtarılıyor" inancına girdiklerini kaydetti.

Devlet Bakanı Kemal Derviş'e, ekonomi yönetimine TÜSİAD, TOBB olarak görüşlerini aktardıklarını belirten Özilhan, "Kamuoyunda daha iyi komünike edilmesi gerekirdi. Dolayısıyla kamuoyunun bunu içine sindirmesi gerekirdi diye düşünüyorum" dedi.

TÜSİAD olarak bu yasanın gereğine inandıklarını bildiren Özilhan, şöyle devam etti:

"Gördüğünüz gibi Türkiye'nin reel sektörünün elinde zincirler var. O zincirlerin kırılması için de bu bankacılık yasasının bir şekliyle çıkmasında yarar görüyoruz. Bu yurtdışında IMF'ye de diğer başka yerlere de çıkmadığı takdirde daha değişik mesaj olabilir.

Çünkü IMF de bunu biliyor. IMF de hortumculara karşı. IMF de bu tip bir sistemin oluşmasına karşı. Onlar da desteklediğine göre hakikaten hortumlama gibi bir şey düşünülmemelidir."

Tuncay Özilhan, Cumhurbaşkanı Sezer'in yasayı veto edip etmeyeceğine ilişkin görüşünü açıklarken de, "Belki bazı maddeler üzerinde bilgi almıştır, alıyordur. Daha düşünecektir. Ama, ben neticede müspet çıkacağı inancındayım" diye konuştu.

KAMU-ÖZEL BANKACILIĞI AYRIMI

Özilhan, kamu bankalarıyla ilgili maddelerin iptali veya değişikliğinin söz konusu olduğuna dair bir soru üzerine de, şunları söyledi:

"Orada da aynı olması gerektiği kanaatindeyim. Neticede bankacılık sektörünü bankacılar daha iyi bilir. Ama ikiye ayırt edemezsiniz, kamu bankaları özel sektör bankaları... Neticede sistem sistemdir. Sistemde uygulamanın her iki şekilde aynı olması gerekir.

Eğer kamu banka işine girmişse- esasında girmesi de hatadır, inşallah da temenni ederim zamanla buradan çıkar- ama girdiği takdirde bankacılığın gerektirdiği birtakım şartlar vardır. Ödeyemeyenin borcunu erteler, faizini düşürür.

Her yapmış olduğunuz yüzlerce, binlerce muamele hele böyle Türkiye'nin kriz ortamında tenkide uğrarsave bundan dolayı da her sefer mahkemeye gitmek zorunda kalırsanız siz bankacılık yapamazsınız. Onun için kamu bankalarının da özel bankacıların sorumluluğu çerçevesinde olmalı, içinde olmalı. Ama, tabii ki onlar da en iyi şekilde araştırılmalı. Herhangi bir suiistimal kötü niyet varsa, onlar da cezalandırılmalı."

İYİMSER HAVANIN REEL SEKTÖRE YANSIMASI

Tuncay Özilhan, "İyimser havanın reel sektöre yansımasını ne zaman göreceğiz?" sorusu üzerine ise bunun zaman alacağını söyledi.

Burada Bankacılık Yasası'nın önemli olduğuna dikkat çeken Özilhan, şöyle devam etti:

"Onun arkasından tabii ki yüzde 9 küçülen bir ekonominin tekrar harekete geçmesi muhakkak zaman alacaktır. Özel sektör de üzerine düşeni yaptığı takdirde Haziran ayından sonra ekonominin turizmle ve diğer birtakım etkenleriyle çalışmaya başlayacağına inanıyorum. Belirli büyüme emarelerinin başlayacağına inanıyorum."

Özilhan, bu soru üzerine, ABD seyahatinden beklenenin sağlandığı görüşünü dile getirdi.

TÜSİAD'a üyelik aidatlarının TL bazında alınması teklifine ilişkin soru üzerine ise Özilhan, "Dolardan TL'ye dönülme tavsiyesi bence dikkate alınacak bir tavsiye. Ama, biz bütçemizi bugün bu şartlar içinde yaptık. Önümüzdeki sene bütçemizde bunu dikkate alacağız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!