Özerk Kürtlerle ilk resmi temas kuş gribi için

Güncelleme Tarihi:

Özerk Kürtlerle ilk resmi temas kuş gribi için
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 00:00

Türkiye ile Kuzey Irak’taki Kürdistan Federal Bölgesi arasında ilk resmi temas gerçekleşiyor. Sağlık ve Tarım Bakanlığı’nın oluşturduğu heyet, bölgeye giderek kuş gribi konusunda resmi temaslarda bulunacak.

TÜRKİYE, Irak’ın kuzeyinde de "kuş gribi" vakaları görülmesi nedeniyle, Kürdistan Federal Bölgesi Hükümeti ile ilk temasını önümüzdeki günlerde gerçekleştirecek. Edinilen bilgiye göre, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ile yapılan temaslar sonunda Sağlık ve Tarım bakanlıklarından oluşacak bir heyet yakında bölgeye giderek "Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı" yetkilileriyle görüşecekler. Kuzey Irak’ta kuş gribi ile ilgili çalışmaları Kürdistan Sağlık Bakanlığı yürüttüğü için, Türkiye böylece Kürdistan Federal Bölgesi Hükümeti’yle ilk temasını gerçekleştirmiş olacak. Türk uzmanlar, Kürt yetkililere kuş gribi ile mücadelede Türkiye’nin deneyimlerini ve alınması gereken önlemleri anlatacaklar.

İNSANİ BOYUTU ÖNEMLİ: ABD’li kaynaklar da, Türk tarafıyla bu konuda bir görüşme yapıldığını doğrularken, ziyaretin zamanı konusunda bir bilgilerinin olmadığını belirttiler. Türk yetkililer de, konunun insani boyutunun bulunduğunu, yapılması düşünülen ziyaretin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söylediler. Hatırlanacağı gibi Türkiye daha önce de, diplomatik ilişkisinin olmadığı Ermenistan’a da, Tiflis Büyükelçiliği aracılığıyla kuş gribine karşı ne gibi önlemler aldığına dair bilgiler iletmişti.

RESMİ GÖRÜŞ: Irak politikasında bu ülkenin toprak ve siyasi birliğini ön planda tutan Ankara, federatif yapıyı Irak’ın kendi iç meselesi olarak görüyor. Ankara, Irak ile ilişkilerde Bağdat’taki merkezi hükümeti muhatap alıyor. Bundan dolayı Irak Kürdistan Demokrat Parti (IKDP) lideri Mesut Barzani’nin "Kürdistan Bölgesi Başbakanı" sıfatını dikkate almayan Ankara, Barzani’nin bu statüsüyle Türkiye’ye gelmesine de yeşil ışık yakmıyor. Ancak bu anlayış Ankara’nın Kürt liderlerle temasına engel teşkil etmiyor. Nitekim MİT Müsteşarı Emre Taner, Kuzey Irak’a giderek Barzani ile görüştü. Yetkililer Türkiye’nin yapacağı temasın, kuş gribi gibi insani boyutu öne çıkan bir konuda yapılacak olmasının dikkate alınmasını istiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!