Özer:Tarişbank'a el konulması haksızlık

Güncelleme Tarihi:

Özer:Tarişbanka el konulması haksızlık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2001 14:44

Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer, Tarişbank'a sermaye artışı için tanına süre dolmadan el konulduğunu öne sürerek, "Bu haksızlıktır" dedi.

Tariş Genel Müdürü Özer, Tariş Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu, Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker ve çok sayıda üretici ortağın da katıldığı ortak basın toplantısında, Tarişbank'ın Fon'a devredilmesini değerlendirdi.

Özer, Tarişbank'ın 88 yıllık onurlu geçmişe sahip olduğunu, Fon'a devredilmesi uygulamasını büyük üzüntü ve infialle karşıladıklarını söyledi. Özer, Tarişbank'ın kuruluşundan bu yana kooperatifçilik anlayışı içinde tarımsal üretime katkı sağladığını, Ege Bölgesi üreticilerinin hizmetinde ihtisas bankası olarak faaliyet sürdürdüğünü anlattı.

Özer, bankanın 1998 yılında 3 trilyon lira olan sermayesini arka arkaya yapılan sermaye artırımıyla tamamı ödenmiş 55 trilyon liraya yükseltildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"BDDK talimatıyla, Tarişbank sermayesinin 20 trilyon lira daha artırılması konusunda, banka genel kurulunda karar alındı. Türk Ticaret Kanunu'nun 394. maddesi gereğince işlemler sürüyordu. Sermaye artışı için tanınan süre 11 Temmuz tarihinde, yani bugün bitiyordu. Oysa bu süre dolmadan Tarişbank Fon'a devredildi. Bu haksızlıktır."

Özer, BDDK'nın yasanın Tarişbank'a sermaye artışı için tanıdığı sürenin dolması beklenmeden Fon'a devredildiği gerekçesiyle Danıştay'a yürütmeyi iptal davası açacaklarını bildirdi. Tariş tüzel kişiliği olarak bankadan tek kuruş kredi kullanmadıklarını, birliklerin ve iştiraklerin mevduatlarının da bankada bulunduğunu ifade eden Özer, şöyle devam etti:

"Fon'a devredilen bankaların hepsi patron bankalarıdır ve kuruluş amaçları, bağlı şirkete veya şirketlere finansman sağlamaktır. Tarişbank ise bunlardan ayrıdır, bölge üreticisinin bir kesimin bankasıdır. Biz Tariş tüzel kişiliği olarak bankamızdan tek bir kuruş kredi kullanmadık, hiç bir kanun dışı işlem yapmadık.

Tarişbank'ın sermaye artışı konusunda düne kadar çok yoğun çabalar harcadık ve belli bir yere geldik. Bugüne kadar Fon'a devredilen bir çok bankanın aksine Tarişbank'ın sahibi grup ve ortaklarına kullandırmış olduğu karşılıksız kredi veya dolaylı kaynak aktarılmamıştır."

Özer, Ege'nin 70'in üzerinde milletvekili olduğunu hatırlatarak, Tarişbank'a sahip çıkılması adına milletvekillerini göreve çağırdıklarını vurgulayarak, "Tarişbank şu anda Türkiye'de bulunan en temiz bankadır. El konulmasında özkaynak yetersizliği nedendir, bu da yasal süre dolmadan yapılmıştır" diye konuştu.

TARİŞ PAMUK BİRLİĞİ BAŞKANI BAKANOĞLU

Tariş Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu da, Tarişbank'ın Fon'a devredilmesini, bankanın 88 yıllık onurlu tarihini yokeden bir uygulama olarak değerlendirdi. Tarişbank'ın Egeli üreticilerin alın teri ile kurulduğunu ve bugünlere geldiğini ifade eden Bakanoğlu, "Bankanın tekrar üreticiye devredilmesi için her şeyi yapacağız" dedi.

Tarişbank'ın, sermaye artışı için tanınan yasal süre dolmadan Fon'a devredildiğini ve bunu haksızlık olarak nitelendirdiklerini vurgulayan Bakanoğlu, şunları kaydetti:

"Sermaye artışı için 20 trilyon lira kaynak gerekiyordu ve biz buna sahiptik. Bankanın munzam karşılığı olarak ayırdığı 11 trilyon lira bugün serbest bırakılarak, sermayeye dahil edilmiş. Bu dün neden yapılmadı? Öte yandan Tarişbank'ta 4 birliğimizin toplam 31 trilyon lira kaynağı var. Sermaye artışı için gerekli olan kaynak fazlasıyla var, süre de varken Tarişbank'ın Fon'a devredilmesi büyük haksızlık.

Bu vebalin altında kimse kalamaz. Bu yanlışlık düzeltilmezse 3-5 gün içinde bu sokaklar neler görecek. Egeli üreticiler, demokratik yollardan hakkını arayacak, hepimiz yürüyüşe hazır olacağız. Ege milletvekillerini, yerel yöneticiler ve tüm sivil toplum örgütleri bu haklı davamızda bizi yalnız bırakmasınlar."

BİRLİKLERİN PARASINI ÇEKMEK İSTEDİ

Bakanoğlu, toplantının ardından Tarişbank'a giderek, Tariş birliklerine ait 31 trilyon lira parayı çekmek istedi, ancak banka yetkilileri Bakanoğlu'na, bu parayı bugün nakit olarak ödeyemeyeceklerini söylediler.

Bakanoğlu, banka çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, BDDK'nın, Tarişbank'a atadığı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Cemalettin Hasdemir'e 31 trilyon lirayı çekme istediğini ilettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sayın genel müdür, paranın kalması konusunda ısrar etti ve en yüksek faizi vereceğini ifade etti. Biz bunu istemiyoruz, bizim malımızı, üreticinin malını elinden alıp, sonra paran burada kalsın diyorlar. Üreticiler de tek tek Tarişbank'taki mevduatlarını çekecekler."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!