Özelleştirmeler krize takıldı

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirmeler krize takıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Geçen yıl dünyada yapılan özelleştirmeler, global krizin de etkisiyle, önceki yıla göre yüzde 25.5 oranında azaldı. 1997 yılında en yüksek değer olan 153 milyar 782 milyon dolara yükselen özelleştirmeler, 1998'de 114 milyar 542 milyon dolara geriledi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) ‘‘Financial Market Trends’’ adlı yayınında yer alan verilere göre, önceki yıllarda olduğu gibi özelleştirme gelirlerinin büyük bölümü, 86 milyar 9 milyon dolarla yine OECD ülkelerinde gerçekleşti. Ayrıca, OECD üyesi Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında da büyük hareketlilik yaşandı. 1998'de OECD üyeleri arasında en fazla özelleştirmeyi 13.6 milyar dolarla İtalya yaparken, Fransa'da 13.4, İspanya'da 11.6 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleşti. 1997 yılında 95 milyar 955 milyon dolarlık özelleştirme yapılan OECD üyesi ülkelerde, bu rakam geçen yıl yüzde 10.4 oranında gerilerken, global finansal krizden bu alanda en fazla OECD dışındaki ülkeler etkilendi. Bu ülkelerin 1997 yılında 57 milyar 827 milyon dolar olan özelleştirme rakamı, yüzde 50.7 gerileyerek, 28 milyar 533 milyon dolara indi.

TÜRKİYE'DEKİ DURUM

Türkiye'de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan özelleştirmeler ise 1998'de yüzde 116.6 artarak, bir milyar 9 milyon 444 bin dolara yükseldi. ÖİB'nin 1999 yılı programında toplam 4 milyar dolarlık özelleştirme hedefi yer alıyor. A.A.

Merkez sünger operasyonu yapacak

MERKEZ Bankası, 2 katrilyon liraya yaklaşan emisyon hacmini daraltabilmek için Kurban Bayramı tatilinden sonra sünger operasyonu yapacak. Özel kuruluşlar için Cumartesi günüyle birlikte beş, kamu kuruluşları için ise dokuz gün sürecek olan Kurban Bayramı tatili, vatandaşların, dolayısıyla da bankaların nakit gereksinimini artırdığı için, Emisyon hacmi geçen hafta içerisinde 400 trilyon liraya yakın bir genişlemeyle rekor kırdı. Emisyon hacmi, tatilin başladığı 26 Mart Cuma günü itibariyle şimdiye kadar yükseldiği en yüksek nokta olan 1 katrilyon 926 trilyon 966 milyar liraya ulaştı. Geçen hafta başında bu rakam, 1 katrilyon 533 trilyon 433 milyar lira düzeyinde bulunuyordu. Emisyon hacminde beş günde toplam 393 trilyon 532 milyar liralık genişleme yaşandı. Bu genişlemenin 185 trilyon 299 milyar liralık bölümü 26 Mart Cuma günü oldu. Başka bir ifadeyle, tatilin başladığı Cuma günü piyasadaki para miktarında yüzde 10.6 oranında rekor bir genişleme yaşandı. Merkez Bankası'nın yaşanan bu parasal genişlemeyi, Kurban Bayramı tatilini izleyen günlerde açık piyasa işlemleri ve benzeri yöntemlerle kontrol etmesi bekleniyor.

Penyelüks'e 7 ayrı çek haczi

ÇAMAŞIR Kralı Cüneyt Ayral'ın Park Holding'in sahibi Turgay Ciner'e sattığı Penyelüks aleyhinde bir kısmı karşılıksız 9 çek yüzünden 7 ayrı ihtiyati haciz kararı alındı. Miktarı 10 milyar lirayı aşan karşılıksız çeklerin bir kısmında Ciner'in ekonomik kriz nedeniyle faaliyetine son vermeyi düşündüğü Park Tekstil'in ciroları da bulunuyor. İstanbul 3'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi'ndeki ihtiyati haciz başvurularının tümü Dilek Tekstil Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nce yapıldı. Birinci başvuruda 575 milyon liralık çek için Penyelüks Tekstil Sanayii ve Ticaret A.Ş. ile Park Tekstil Sanayii ve Ticaret A.Ş. aleyhine ihtiyati haciz isteminde bulunuldu. İkinci başvuruda 1 milyar 245 milyon liralık çekle ilgili Penyelüks aleyhinde haciz isteminde bulunuldu. Üçüncü başvuruda yine Penyelüks aleyhinde 3 milyar 170 milyon lira bedelli üç ayrı çek için haciz isteminde bulunuldu. Dördüncü başvuruda Dilek Tekstil yine yine Penyelüks ve Park Tekstil aleyhine 1 milyar liralık çek için haciz istediler. Dilek Tekstil'in avukatı beşinci başvuruda Penyelüks ve Park Tekstil aleyhine bu kez 2.5 milyar liralık haciz isteminde bulundular. Alacaklı şirket Penyelüks ve Park Tektsil aleyhine yaptığı altıncı başvurusunda 1 milyar 750 milyon, yedinci başvurusunda ise 450 milyon liralık ihtiyati haciz istediler. Mahkeme miktarı 10 milyar lirayı aşan başvuruların tümünü kabul etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!