Özelleştirme, Tüpraş’tan ders aldı, ’satış izni’ni yayınladı

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme, Tüpraş’tan ders aldı, ’satış izni’ni yayınladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Geçen yıl Tüpraş’ın yüzde 14.7’sini blok olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) satan ve bu satışta kamuoyunu bilgilendirme konusunda büyük eleştirilerle karşılaşan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), dün yaptığı bir açıklamayla dikkatleri üzerine çekti.

ÖİB Başkanı Metin Kilci imzasıyla Borsaya dün gönderilen açıklamaya göre, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Özelleştirme İdaresi’ne hisse senetleri İMKB’de işlem gören özelleştirme kapsamındaki şirketlerin hisselerinde alım satım yapma izni verdi.

1 MİLYAR YTL’YE KADAR: Özelleştirme İdaresi’nden borsaya gönderilen açıklamada "ÖYK’nın 9 Şubat 2006 tarihli kararıyla, ÖİB’e gerek gördüğünde, özelleştirme programında bulunan şirketlerden, hisse senetleri İMKB’de işlem görenlerin hisse senetlerinin alım ve satımını yapabilmesine izin verildiği belirtildi. Bu karar çerçevesinde 2006 yılı içerisinde yapılacak uygulamalarda 1 milyar YTL’ye kadar olan alım ve satımların nihai devir işlemlerinin onaylanması konusunda ÖİB yetkili kılındı. ÖYK’nın, 1 milyar YTL olarak belirlenen parasal sınırı yapılacak işlemlerin seyrine göre gerektiğinde yeniden belirleyebileceği de belirtildi.

YENİ SATIŞ SİNYALİ Mİ: Bu izin, geçmişte Özelleştirme İdaresi’nin portföyünde bulunan Petrol Ofisi ve Tüpraş hisselerinde yaptığı blok satışlarda yaşanan tartışmaları hatırlatırken, bundan sonra karşılaşılaşılabilecek olası sorunlar ve tartıymalar için de bir tedbir olarak yorumlandı. Öte yandan İMKB’ye gönderilen söz konusu açıklama, ÖİB’in ’portföyündeki kamu hisseleri için yeni bir satış hazırlığı mı yapıyor?’ sorularını da gündeme getirdi.

HER YIL YENİLİYOR: ÖİB, bugüne kadar özelleştirme kapsamında olan ve İMKB’de işlem gören şirket hisselerinde satış gerçekleştirdi. Bu satışlar öncesinde her defasında ÖYK’dan izin alındı. Ancak bu izinlerin kamuya açıklanma zorunluluğu bulunmuyordu. Özelleştirme İdaresi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, ÖİB her yıl bu izni ÖYK’dan alıyor ve bu rutin bir işlem. Ancak bu yıldan geçerli olmak üzere, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliğine göre bu iznin alındığına dair bilginin İMKB günlük bülteninde yayınlanması gerekiyor. ÖİB yetkilileri, Metin Kilci imzası ile İMKB’ye bildirilen bu açıklamanın, tebliğ çerçevesinde yapıldığı belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!