Özelleştirme morali faizi 80 puan birden indirdi

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme morali faizi 80 puan birden indirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Özelleştirmeyle ilgili açıklamaların paralelinde Türkiye'ye kısa sürede kredi verilebileceği beklentilerinin oluşması ve TMSF'nin elindeki bankalara gösterilen ilgi faizleri düşürdü. Gecelik repo oranları 80 puan gerilerken, İnterbank oranları 22 puan düştü.

TÜRK Hava Yolları ve Türk Telekom özelleştirmesi için düğmeye basılması ve Fon bankalarına olan yoğun talep, piyasalardaki gecelik faizlerde 80 puana varan düşüşlere neden oldu. Faizlerdeki hızlı gerilemeye karşılık, borsa yükseldi.

Bono piyasasında çok düşük işlem hacmiyle birlikte yüksek oranlar devam etti. Önceki gün gecelik ortalaması yüzde 187 olan repo piyasası oranı dün 80 puanlık gerilemeyle yüzde 107'ye, yüzde 116 olan İnterbank oranıysa yüzde 94'e düştü.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ikinci seanstaki alımlarla yüzde 5.44 yükselip 9 bin 500 puandan kapandı. Bono piyasasındaysa üç aydan kısa vadeli olduğu için en aktif devlet tahvili konumuna geçen 21 Şubat 2001 vadeli tahvilin yıllık bileşik oranı, önceki güne göre yaklaşık 1 puan düşerek yüzde 119.52 oldu. Piyasanın takip ettiği devlet tahvillerinde 20 Haziran 2001 vadeli tahvilin oranıyla önceki günkü gibi yüzde 103 oldu.

Dün sabah, sonhaftaların alışılmış haliyle bütün piyasalar ilk işlemlerine tedirgin başladı. Bono piyasasında bu hafta başından itibaren kendisini hissettiren düşük işlem hacmi dün de gün boyunca devam etti.

İlk işlemlerle birlikte Merkez Bankası'na düşük miktarlarda döviz satışı gelmesi, gecelik faizler üzerindeki düşürücü etkisini hemen gösterdi. İnterbank ve repo piyasasındaki gecelik faiz oranları sabah saatlerinde yüzde 100 ile yüzde 140 arasında dalgalandı.

Bankaların Merkez Bankası'na yaptıkları döviz satışının devam etmesiyle birlikte günün ilerleyen saatlerinde faiz oranları biraz daha geriledi. Daha önceki saatlerde yüzde 120'leri gören İnterbank gecelik oranları öğleden sonra bankaların Merkez Bankası'na sattıkları döviz miktarının 180 milyon doları bulmasıyla yüzde 70'lere kadar çekildi. Repo piyasası, bankaların döviz satışını artırmalarından önce kapandığı için biraz daha yüksek gecelik ortalama faizle günü bitirdi. Buna rağmen çarşamba günü gecelik ortalaması yüzde 187 olan repo oranları, 80 puan gerilemeyle yüzde 107 seviyesinden kapandı. İnterbank gecelik ortalama faiz oranıysa kapanışta yüzde 94.93 oldu.

Dün bankalar Merkez Bankası'ndan 10 milyon dolar ve 10 milyon euro alırken, 236 milyon dolar ve 52 milyon euro sattılar.

1 MİLYAR DOLAR

Birden fazla yabancı banka bir araya gelerek Türkiye'ye 1 milyar dolarlık kredi vermeye hazırlanıyor. Uluslararası haber ajansı Bridge News'de yer alan bir habere göre birden fazla yabancı bankanın bir araya gelerek (club deal) olarak bilenen yöntemle Türkiye'ye kredi vereceği belirtildi. Haberde 1 milyar dolar kredi kullandıracak bankaların kredinin vadesini 6 ay olarak belirlediklerini ve 10-12 gün içinde Türkiye'ye gönderecekleri ifade edildi. Haberde kredinin faiz oranı hakkında herhangi bir bilgi verilmezken kreditör kuruluşların liderliğini merkezi Londra dışında bulunan Avrupa'lı bir finans kurumunun yaptığı belirtiliyor.

Borsada hava iyi

Salı ve çarşamba günleri üst üste açıklanan THY ile Türk Telekom özelleştirme takvimlerinden sonra Türkiye'ye kısa süre içinde verilebilecek kredi haberleri ve TMSF'nin elindeki bankalara yönelik satın alma talepleri borsanın bir defa daha yön değişmesine neden oldu. İlk seansı, tedirginlik nedeniyle durgun geçiren İMKB, önceki güne oranla yüzde 0.9 gerileyip 8 bin 927 puanla kapattı. İkinci seansta ise alım yönü güçlenen piyasa, bankaların hisse senetlerine gösterilen talep sonucu ilk seansa oranla yüzde 6.4, önceki gün kapanışına oranla yüzde 5.4 yükselip 9 bin 500 puandan kapandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!