ÖzelleÅŸtirme maÄŸduru personele çözüm

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme mağduru personele çözüm
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 12, 2004 13:09

Özelleştirme nedeniyle işini kaybeden personele yönelik çözüm arayışı sürüyor. Ekonomi yönetimi, bu kişilerin Devlet Memurları Kanunu'nun 4-C hükmü çerçevesinde geçici personel adı altında kamuda istihdamı üzerinde duruyor. İstihdam edilecek kişiler, sözleşmeli çalıştırılacak ve işçi sayılmayacaklar.

Haberin Devamı

Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin katıldığı bu çalışmada, özelleştirme sonrası tazminatı ödenerek kamu ile ilişiği kesilen ve işsiz kalanların mağduriyetinin giderilmesi amaçlanıyor.

Çeşitli formüller üzerinde durulan söz konusu çalışmada, bu kişilerin eğitim, sağlık, adalet hizmetleri gibi eleman ihtiyacı yaşanan alanlarda değerlendirilmesi düşünülüyor. Bu kişilerin daha çok yardımcı hizmetler sınıfında çalıştırılmaları öngörülüyor.
  Â
Bu çerçevede, daha önce özelleştirme sonucu kamu ile ilişiği kesilen KİT çalışanlardan isteyenlerin Devlet Memurları Kanunu'nun 4-C maddesinde düzenlenen geçici personel adı altında kamuda istihdam edilmesi konuşuluyor.

4-C HÜKMÜ
  Â
İlgili Kanunda, geçici personel ''1 yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı'nın ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulu'nca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimseler'' olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

YENÄ°LER NE OLACAK?
 
Söz konusu çalışmada, bundan sonra özelleştirilecek kamu kuruluşlarında çalışan ve özelleştirmenin ardından işini kaybedecek olanların durumu da tartışılıyor.

İşten ayrılmalarının ardından işsizlik ödeneği almaya başlayacak bu kişilerin, 1 yıl içinde kendilerine önerilen işi kabul etmeleri halinde, yine Devlet Memurları Kanunu'nun 4-C hükmü çerçevesinde kamuda istihdam edilebileceği belirtiliyor.

SAYI KONUSUNDA FARKLI RAKAMLAR VAR
 
Bu arada özelleştirme sonucu işini kaybedenler konusunda ilgili birimler çok farklı rakamlar telaffuz ediyor. Bu konuda 8 bin 500 ve 10 bin gibi farklı sayılar verilirken, bir ekonomi kurmayı ''Bunlar iyimser rakamlar. Bu şekilde bir düzenlemeye gidilirse, devlet 60-70 bin kişiye yeni iş bulmak zorunda'' dedi.

Diğer yandan özelleştirme sonucu işini kaybedenlerin istihdamına çeşitli kuruluşlar da karşı çıkıyor.

Maliye Bakanlığı bürokratları, bu durumdaki kişilerin çok büyük bölümünün hiç bir vasfa sahip olmadığına dikkat çekerek, ''Üniversite mezunlarının bile iş bulamadığı ülkemizde daha önce tazminatlarını alarak kamu ile ilişiğini kesen bu kişilerin tekrar kamuya döndürülmesi doğru değil. Ayrıca bunları nerede istihdam edeceğiz?'' şeklinde değerlendirme yapıyor.

Haberin Devamı

Öte yandan IMF'nin de yıllık limitlerin dışında kamuya eleman alımına karşı çıktığı ve özelleştirilen kuruluşlardan gelecek personelin de bu limitler içinde istihdam edilmesini istediği belirtiliyor.

Ekonomi kurmayları, bu nedenle özelleştirilen kuruluşlardan ayrılanların tekrar kamuya döndürülmesi halinde, ilgili düzenlemenin 1 Ocak 2005'den geçerli olmasının gündeme gelebileceğine işaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!