Özelleştirme hızlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme hızlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Anasol-D Hükümeti, önem ve öncelik verdiği özelleştirme konusunda somut adımlar atmaya başladı. İlk planda 162 milyon dolarlık özelleştirme sonuçlandırılırken, bazı kuruluşlar da bu kapsama alındı.

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) dün Başbakan Mesut Yılmaz'ın başkanlığında toplandı. Kurul'a, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Devlet Bakanları Güneş Taner ve Işın Çelebi ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'e vekaleten de Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan katıldı.

Yaklaşık 3.5 saat süren toplantının ardından Çelebi, bir açıklama yaptı. Sümer Holding'e bağlı 6 işletmenin 33 milyon dolara satıldığını belirten Çelebi, Deniz Nakliyat'ın da yüzde 51'i işçilere ait konsorsiyuma 129 milyon dolara verildiğini kaydetti. Çelebi, bu satışların yarı bedellerinin peşin olarak alınacağını söyledi.

SEKA 98'DE

SEKA'nın 9 kuruluşunun özelleştirme kapsamına alındığını vurgulayan Çelebi, bu kuruluşların piyasa payının yüzde 20'sini elinde bulundurduğunu, dönem zararlarının 3.3 trilyon lira olduğunu bildirdi. Çelebi, bu özelleştirmenin 1998'de sonuçlandırılacağını belirtti. Kamunun finansal piyasalardan çekilmesini amaçladıklarını, bu nedenle kamunun sigorta şirketlerindeki paylarını özelleştirme kapsamına aldıklarını açıklayan Çelebi, ‘‘Ankara, Başak, Güven ve Oyak sigorta özelleştirilme kapsamına alındı. Bu kamu bankalarının özelleştirilmesi için de bir adımdır’’ dedi.

UCUZLUK YARATILACAK

Tüpraş ve Petrol Ofisi'nin özelleştirilme stratejilerinin de tespit edildiğini kaydeden Çelebi, bu kuruluşların fiyatlarını piyasa koşullarında belirleyeceklerini ve rekabet ortamıyla ucuzluk yaratılacağını bildirdi. Bir soru üzerine Çelebi, enerji ve telekomünikasyon alanlarında özel rekabet kurulları oluşturulmasını istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!