Özel Tüketim Vergili hayat Temmuz'da başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Özel Tüketim Vergili hayat Temmuzda başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2002 01:53

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Yasa Taslağı son şeklini aldı. 1 Temmuz'dan itibaren başlayacak düzenleme ile KDV'deki yüzde 20 ve 40'lık oranlar ile ATV'den Taşıt Alım Vergisi'ne kadar birçok vergi ve fon kalkıyor ve bunların yerine ÖTV geliyor.

Türkiye, bu yılın ikinci yarısından itibaren özel tüketim vergisi (ÖTV) ile tanışacak. Otomobillerden motor silindir hacimlerine göre yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişen oranlarda ÖTV alınacak.

Maliye Bakanlığı, ÖTV Kanun Taslağına ilişkin çalışmaları büyük ölçüde tamamladı. Yeni düzenleme ile birlikte katma değer vergisinde yüzde 26 ve yüzde 40‘lıktarife uygulamadan kalkacak. Bu gruba giren mallardan yeni dönemde yüzde 18 KDV ve değişik oranlarda ÖTV alınacak.

Aynı şekilde akaryakıt ürünlerinde akaryakıt tüketim vergisi ve Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu kesintisi yerini ÖTV’ye bırakacak. Taşıtlarda, taşıt alım ve ek taşıt alım vergisi ile Çevre Fonu kesintisi de bundan sonra ÖTV olarak tahsil edilecek.

Tütün mamüllerinde ise Tütün, Malul, Şehit, Dul ve Yetimleri ve Federasyon Fonu ile Ek vergi ve gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisi ÖTV adı altında toplanacak.

Önümüzdeki hafta Başbakanlığa sevkedilebileceği belirtilen ve IMF‘ye verilen taahhüt çerçevesinde Nisan ayı içinde yasalaşması gereken düzenleme, 1 Temmuz 2002‘de yürürlüğe girecek.

Hazırlanan taslağa göre, belirlenen malların üretiminde, malın tesliminden önce, fatura veya benzeri belge verilmesi durumunda bunların düzenlenmesi sırasında, komisyoncular vasıtasıyla ya da konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda ise malın alıcıya teslimindevergi doğacak.

Bu çerçevede, imalatçılar, malın Türkiye‘de serbest dolaşıma girişini sağlayanlar ya da bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler ÖTV mükellefi olacak.

Taslağın istisnaları düzenleyen hükümleri kapsamında da ihracat ve diplomatik istisnanın yanısıra şu teslimler ÖTV kapsamı dışında kalacak:

Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve MİT‘in ihtiyacı için bu kuruluşlara yapılan akaryakıt ürün teslimleri.

Türkiye‘ye geçici ve belirli bir süre çalışmak, tetkik ve tahsilde bulunmak için gelen Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerce beraberinde getirilerek Türkiye‘de serbest dolaşıma girişi sağlanan taşıtlar.

Malul ve sakat tarafından aracı hareket ettirici özel tertibatı bulunan araçlar (5 yıl içerisinde 1 defaya mahsus)

Uçak ve helikopterlerin Türk Kuşu ve Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı, yelkenli teknelerin ise Türkiye Yelken Federasyonuna kayıt edilmek ve yelken numarası alınmak kaydıyla ilk iktisabı

4 sayılı listede yeralan malların bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve bunların teşkil ettikleri birliklere bedelsiz teslimi.

ENFLASYON ZAMMI

Düzenleme uyarınca ÖTV'ye tabi mal, yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen vergi, Maliye Bakanlığı'nca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilecek.

Akaryakıttaki maktu vergi tutarları ile içki ve sigaradan oluşan 3 sayılı listedeki mallar için maktu vergiye geçilmesi durumunda, bu tutarlar her ay, bir önceki ayda uygulanan vergi tutarları esas alınmak suretiyle DİE‘nin aylık olarak ilan ettiği toptan eşya fiyatlarında meydana gelen değişim oranında artış görecek. Bu artış, ilanı izleyen günden geçerli olacak. Bakanlar Kurulu, isterse bu artışı uygulamaya koymayabilecek.

Taslağa göre, Bakanlar Kurulu 1 sayılı listedeki mallar için belirlenen tutarları 2 katına kadar arttırmaya ya da sıfıra kadar indirmeye yetkili olacak. Bu malların tamamı veya bir kısmı için oransal vergi uygulanabilecek.

Bakanlar Kurulu, 2 sayılı listedeki tütün mamüllerinin vergisini yarısına, diğer mamülleri ise 4 katına kadar arttırmaya ya da bu rakamları yarıya kadar indirmeye yetkili olacak. Belirlenen sınırlar içinde maktu vergi tutarları da belirlenebilecek.

Aynı şekilde 4 sayılı listedeki mallar için belirlenen oranlar da Bakanlar Kurulu‘nca 10 katına kadar arttırılabilecek ya da yarıya düşürülebilecek.


Nasıl beyan edilecek?


ÖTV, mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh olunacak. Vergilendirme dönemi, 1 sayılı listedeki mallar için her ayın ilk 15 günlük birinci ve kalan günlerinden oluşan 2. dönem, 3 ve 4 sayılı listedeki mallar ile 2 sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanların tesliminde de faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemi olacak. Beyannameler 1 sayılı listedeki mallar için vergilendirme dönemini izleyen 10. gün, diğerleri için 15. gün akşamına kadar mükellefin KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilecek. Düzenleme ile 1 sayılı listedeki malları satın alanların, bu malları daha yüksek tutarda vergiye tabi bir mal olarak kullanmak veya 3. kişilere satmak suretiyle vergi ziyaına sebebiyet vermeleri durumunda ceza uygulanacak. 2 sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi malların ilk iktisabına ilişkin işlemleri gerçekleştirenler de, bu işlemlerden önce ÖTV ödendiğini gösteren belgeleri aramak zorunda olacak. Verginin ödenmesinden önce işlem yapan gümrük memurları, kayıt ve tescile yetkili memurlar, motorlu araç ticareti yapanlar, vergi, vergi cezası ve gecikme zammından müteselsilen sorumlu tutulacak.


ÖTV'si yüzde 7 olan ürünler

Havyar, parfüm, tuvalet suları, güzellik ve cilt bakım ürünleri, deodorantlar, post ve kürk, Poşetlenerek satılan kitap, broşür, gazete, inci, elmas, kıymetli taşlar, klima cihazları, buzdolabı, su ısıtıcıları, bulaşık ve çamaşır makinaları, tıraş makinası, mikrofon ve hoparlörler, teyp, video, televizyon, video bant, disk, televizyon kameraları, cep alıcıları, tabancalar, diğer ateşli silahlar, kristal avizeler, eğlence merkezleri için oyun eşyası.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!