Özel sektörün yurdışı kredi borcu 2,4 milyar dolar azaldı

Güncelleme Tarihi:

Özel sektörün yurdışı kredi borcu 2,4 milyar dolar azaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 11:17

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, mayıs sonunda bir önceki ay sonuna göre 2,4 milyar dolar azalışla 126,9 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, mayıs sonu itibariyle, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borçlarının, 2011 yıl sonuna göre 140 milyon dolar, bir önceki ay sonuna göre ise 2,4 milyar dolar azalışla 126,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

Merkez Bankası açıklamasında, borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,1 milyar dolar azalırken tahvil biçimindeki borçlanmalarının 993 milyon dolar arttığı gözlendiği, söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarında ise 639,7 milyon dolar artış gözlendiği belirtildi.

Açıklamada, alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, mayıs sonu itibariyle tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 90,3'ini oluşturan özel alacaklılara olan borcun 1,2 milyar dolar azalırken, yüzde 9,7'sini oluşturan resmi alacaklılara olan borçların bir önceki yıl sonuna göre 71,6 milyon dolar arttığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Finansal olmayan kuruluşların, 2012 yılının mayıs ayında Türkiye'de yerleşik bankaların yurt dışı şube ve iştiraklerinden sağlamış oldukları kredilerin 2011 yıl sonuna göre 887,7 milyon dolar azalarak 20,9 milyar dolar olarak gerçekleştiği, yabancı ticari bankalardan sağlamış oldukları kredilerin 747,6 milyon dolar azalarak 37,2 milyar dolar olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurt dışından sağladığı 126,9 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 60,4'ü dolar, yüzde 34,3'ü avro ve yüzde 5,3'ünü ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu bildirildi.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, mayıs sonu itibariyle sektör dağılımı incelendiğinde, toplam borcun yüzde 62,6'sını oluşturan finansal olmayan kuruluşların yurt dışından sağladığı 79,4 milyar dolar tutarındaki borcun, yüzde 56,7'si hizmetler sektörünün, yüzde 42,5'i sınai sektörlerin ve yüzde 0,8'inin de tarım sektörü tarafından kullanıldığı kaydedildi.

Açıklamada, mayıs sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcun (ticari krediler hariç), 2011 yıl sonuna göre 4,3 milyar dolar, bir önceki ay sonuna göre ise 1,2 milyar dolar artışla 31,4 milyar dolar olarak gerçekleştiği, borçluya göre dağılım incelendiğinde ise bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 2011 yıl sonuna göre 1,4 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının ise 1,7 milyar dolar artış gösterdiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcunun, mayıs sonu itibariyle kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 65,9 milyar dolar tutarında olduğu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!