Özel sektör ülke yerine çıkarını düşündü kimse bizden korumacılık beklemesin

Güncelleme Tarihi:

Özel sektör ülke yerine çıkarını düşündü kimse bizden korumacılık beklemesin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2006 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, otoprodüktörlerin doğal gazı EÜAŞ’tan en az yüzde 20 daha ucuza aldıklarını yeniden vurgulayarak, "Bütün üretimde yüzde 2.5 payı olan grup ’Öldük, bittik’ diyor. Aynı gemideyiz. Siz de yatırım yapın, biz de" dedi.

Ankara Hilton Oteli’nde dün düzenlenen "1. Türkiye Elektrik Piyasası Konferansı"nda konuşan Güler, doğal gazı pahalı aldıkları gerekçesiyle kar yapamadıklarını belirten otoprodüktörlere seslendi. Özel sektörün en üst yöneticilerinin bile otoprodüktörlerin, EÜAŞ’den yüzde 20 daha ucuza doğal gaz aldığını bilmediğini ifade eden Güler, otoprodüktörlere sanayici oldukları için daha ucuza gaz verildiğini söyledi. Güler, "Özel sektörün her kuruluşu için zarar etmesinler diye çırpınıyoruz" dedi.

HAKKANİYET VE DÜRÜSTLÜK:

Güler, "Hesaplarımızı, hakkaniyet, dürüstlük, tutarlılık ve vicdana göre yapmalıyız. Vatandaşımızı, dulu, yetimi herkesi düşünmeliyiz. 3.5 yıldır zam yapmadık. Korumacılık beklemeyin bizden. Liberal piyasada fiyatlar belli, ihtiyaçlar belli" dedi. Güler, kamunun hantal ve verimsiz olmakla suçlandığını, ama bütün eleştirilere rağmen özel sektörden daha fazla yatırım yaptıklarını vurguladı. Güler, kamuda herşeyin açık ve şeffaf olduğuna, rakamların, fiyatların ve maliyetlerin ortaya konduğunu işaret etti.

İLKE YERİNE ÇIKAR:

Güler, bazı özel sektör kuruluşlarının, tek bir santral için ilkeler yerine çıkarları öne alıp sorun yarattığınıöne sürdü. Güler, bu nedenle halkın da yanlış yönlendirildiğini savundu. Güler, dengeleme-uzlaştırma uygulaması ile başlayan yeni döneme işaret ederek, "Bazılarının saatleri çok yavaş çalışıyor, bazılarının durmuş. Enerjide saatler çalışıyor. İlk defa kamu olarak biz hızlı koşuyoruz. Bize yetişmeleri lazım. Kafaları değiştireceğiz. Saatleri yeniden ayarlayacağız. Plakları, DVD’ye çevireceğiz. Plakların yeri müzelerdir" dedi.

EGO BORÇLARI ÖDENECEK:

Güler, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO’nun, Botaş’a olan borçları için ödeme planı yapıldığını, borçların hızlı bir biçimde ödeneceğini, karşılıklı görüşmeyle sorunun çözülmeye başladığını belirtti. Türkiye ile Rusya arasında kışın yaşanabilecek olası bir doğal gaz krizi ve Dışişleri Bakanlığı’na iletilen Rusya’dan alınan doğal gazın yüzde elli düşebileceği notası ile ilgili bi soru üzerine ise Güler, "Her gelişmeyi, ihtimali değerlendiriyoruz, buna göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kışın bir doğal gaz sorunu olmaması için A planı da B planı da var" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!