Özdeniz: Özel bankalar içinde 10'uncuyuz

Güncelleme Tarihi:

Özdeniz: Özel bankalar içinde 10uncuyuz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 15:47

Oyakbank Genel Müdürü Mehmet Özdeniz, bankanın Eylül sonu itibariyle Sümerbank`la birleşik bilançolarıyla Türkiye'de 13'üncü veya 14'üncü sırada bulunduğunu belirterek, "Bu da özel bankalar içinde 10'uncu banka demek" dedi.

Özdeniz, bugün düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sağlıklı bir bankanın sermaye yeterlilik rasyosunun ne olması gerektiğine yönelik bir soru üzerine Özdeniz, bir banka için herzaman yüzde 12 ile yüzde 18 arasında istikrarlı bir rasyonun tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

2002 yılına dair hedeflerinin ne olduğu sorusu üzerine ise Özdeniz, bankanın müşteri kitlesinin büyük oranda arttığını ve bu yıl da artışın aynı hızla devam edeceğini ifade etti.

Özdeniz, bilançoyu büyüteceklerini ve karlılığı artıracaklarını, ürün geliştirmeye yönelik de yatırım yapacaklarını anlatarak, "Bütçemiz büyük. Önümüzdeki dönemi Oyak için ufukta gayet ışıklı görüyoruz. Bu yılın hem bankacılık sektörü açısından, hem de Oyak açısından iyi bir yıl olacağını umuyoruz" diye konuştu.

Mehmet Özdeniz, "Türkiye`de bankalar arası sıralamada kaçıncısınız? sorusunu ise, Eylül sonu itibariyle Sümerbank`la birleşik bilançolarımızla Türkiye`de 13`üncü veya 14`üncü oluyoruz. Buda özel bankalar içinde 10`uncu demek" diye yanıtladı.

"YASA SEKTÖRE VERİLMEK İSTENEN DESTEKLE UYUM İÇİNDE"

Oyakbank Genel Müdürü Özdeniz, TBMM`de kabul edilen ve bankalara kaynak aktarılmasını öngören yasaya dair bir soru üzerine de, şöyle konuştu:

"Yasa, bankacılık sektörüne verilmek istenen destekle tamamen uyum içinde görünüyor. Bazı bankaların tabii ki sermaye ihtiyacı olabilir. Bir bankanın sermaye ihtiyacı varsa, bu sermayenin başkası tarafından konması, hem banka, hem sektörün ileriye gitmesinde katkı yapıyorsa olumlu bakmak gerekir.

Ancak yasanın bazı yönetmelikler ve talimatlarla desteklenmesi lazım. Bazı yasalarda değişiklik yapılması lazım. Dolayısıyla ilk uygulamaları beklemek gerekir. İlk uygulamada hata olmazsa yasa, bankacılık sektörünün iyi gitmesine katkı sağlayacaktır."

Kredi hacmine ilişkin bir soru üzerine de Özdeniz, bir banka için 378 trilyon liralık kredinin düşük olduğunu ifade ederek, banka kredilerinin hızla büyüyeceğini ve bu yılın 3. ve 6. ayı sonunda bilançonun değişeceğini söyledi.

Özdeniz, "Bankanın likit kalma politikası herzaman devam edecektir. Herzaman likiditemiz yüksek olacak ve bu ekstra güvenceyi taşıyacağız" diye konuştu.

Para piyasalarındaki hedeflerinin ne olduğuna yönelik soruyu ise, Özdeniz, "Sümerbank, yılın son 3 ayında hazine bonosu işlemlerinde devamlı ilk 10 banka arasındaydı. Bu yıl da para piyasalarında oldukça aktif olacağız. Para piyasaları işlemlerinde Oyakbank mutlaka önde gelen bankalardan biri olacak" şeklinde yanıtladı.

"Yabancı bankalarla birleşme konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu da Özdeniz, "Çok uluslu şirketler gibi çalışacak bankalar için ekonominin çok çok iyi olması lazım" diye yanıtladı.

Mehmet Özdeniz, sendikasyon kredisinin sadece müşteri finansmanına yönelik olduğunu ifade ederek, Oyakbank`ın şu an müşteri finansmanını rahatlıkla sağladığını, ancak 6`ıncı aydan sonra bir sendikasyon kredisinin
gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

"BAŞARILI OLMAK İÇİN İLLE DE YABANCI ORTAKLIĞA GEREK YOK"

Oyakbank Yönetim Kurulu Başkanı Caner Öner de, gazetecilerin Oyakbank`ın yönetim anlayışındaki değişikliğe dair soruları üzerine şöyle konuştu:

"Oyak 1961`de özel bir kanunla kuruldu. SSK`ya, Emekli Sandığı`na nasıl prim yatırılıyorsa, burası için de askerlerin maaşlarından bir parça para kesiliyor. Oyak ile askerler arasında bunun dışında bir ilişki yok.

Oyak`ın yönetiminde tamamen profesyonel insanlar var. Dolayısıyla Oyak'a bağlı şirketlerin hepsi özerktirler, bağımsızdırlar. Herhangi bir holding yönetiminden farklı değiller. Şirketlerini yönetmez, yönetim kadrosuyla yönlendirir."

Öner, satın alınan Kentbank ve Etibank şubelerinin çoğunu satın almadıklarını sadece kira sözleşmelerini devraldıklarını ifade ederek,içindeki menkullerini aldıkları bu şube çalışanlarına da işlerine devam etme imkanı verdiklerini kaydetti.

Yabancı bankalarla birleşme ve ortaklığa dair bir soru üzerine de Caner Öner, "başarılı olmak için ille bir yabancıyla ortaklık yapmayagerek yok. Teklifler her zaman olursa düşünebiliriz. Ancak başlangıçtaöyle bir niyetimiz yoktu" diye konuştu.

Öner, global banka olmanın sadece dışardan banka satın almak şeklinde algılanmaması gerektiğini, bu noktada bilinebilirliğin çok olduğunu söyledi.

Oyak`ın üye sayısına dair bir soru üzerine de Öner, üye sayısının kanunla belirlendiğini belirterek, Oyak`ın sivillere açılma doğrultusunda henüz tasarı halindeki özel emeklilik şirketi girişimi olduğunu ve bununla sivillere açılmayı düşündüklerini ifade etti.

Yeni bankanın ilk ürünlerinin ne olduğuna yönelik soruyu da Öner, "İlk yarı bitmeden ilk ürünleri göreceğiz. Ay sonuna doğru reklam filmimizi televizyonlarda izleyebiliriz. Yarından itibaren de reklam kampanyamız başlıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!