Özbekistan'daki santralı Ä°ngilizler tamamlayacak

Güncelleme Tarihi:

Özbekistandaki santralı İngilizler tamamlayacak
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 17, 2002 14:44

Merkezi Londra'da bulunan Ansol şirketi, Özbekistan'da, yarım kalmış iki hidro elektrik santralını tamamlayacak.

Haberin Devamı

Vremya I Mı gazetesinin haberine göre, Kaşkaderya vilayetindeki Tallımercen hidroelektrik santralıyla Semerkant vilayetindeki Sogdiyana hidroelektrik santralının inşaatının tamamlanması amacıyla, Özbekistan hükümeti ile Ansol şirketi arasında anlaşma imzalandı.

Anlaşmaya göre, İngiliz Ansol şirketi, getireceği 55 milyon dolarlık malzeme ile 2003 yılı içinde, Sogdiyana hidroelektrik santralı ile Tallımercan hidroelektrik santralının yarım kalan inşaat ve montaj işlerini tamamlayacak.

Yapımına 1998 yılında başlanan 3200 megavat (mw) kapasiteli Tallımercan santralı inşaatı, kaynak yetersizliği nedeniyle yarım bırakılmıştı.

Anlaşmaya göre, 6 yıl süreyle söz konusu iki elektrik santralını işletecek olan Ansol şirketine 1 kilovatsaat (kwh) elektrik enerjisinin maliyeti, 0.015 dolardan kaydedilecek. Ansol şirketinin, elektrik enerjisi satımından elde edeceği karın dışında, bu iş için Özbekistan hükümetinin garantisiyle kulladıracağı 55 milyon dolarlık krediyi, 6 yıl içinde faizleriyle birlikte 59.3 milyon dolar olarak geri alması planlanıyor.

Haberin Devamı

Haberde, uzun süreden beri, Tacikistan'ın Tursunzade alüminyum fabrikasının ürünlerini dünyaya pazarlayan Ansol şirketinin, Özbekistan'da yakında ihaleye çıkarılacak Pskom hidroelektrik santralıişine de talip olduğu belirtildi.

Haberde ayrıca, Özbekistan'ın önümüzdeki yıllarda elektrik enerjisi alanına yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladığı da kaydedildi.Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!