Oynayacak beklenti bitti borsa 18 binde zor kaldı

Güncelleme Tarihi:

Oynayacak beklenti bitti borsa 18 binde zor kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

KISA süre içinde olumlu beklentilere neden olan bütün gerekçelerin ortadan kalkması ve uluslararası piyasalardaki gelişmeler İMKB'yi olumsuz etkiledi. Borsa dün 1064 puan düştü. Birara 18 bin puanın altını da gören İMKB-100 Endeksi, günü 18 bin 27 puanla kapattı.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası'nın İMKB-100 dünkü seanslarda şaşırttı. Piyasa önceki güne oranla yüzde 5.57 değer kaybetti. 1064 puanlık düşüşle 18 bin 27 puana inilince, İMKB'de en fazla merak edilen konu, düşüşün nedenleri oldu. Borsadaki bu düşüşe, öncelikle iç piyasalarda beklentilerin sona ermesi gerekçe olarak gösterildi. Uluslararası piyasalardaki gelişmelerin de İMKB'yi olumsuz etkilediği uzmanlarca belirtildi.

KÁR SATIŞLARI

Borsa dünkü düşüşü, birinci seansın ilk dakikalarında belli etti. Seans başlarında son derece dar hacimle, 19 bin 148 puandan açılan piyasa, hemen seans başlarında kár satışlarıyla dengesini kaybetti. İlk seans süresince devam eden satışlar sonucunda kapanış önceki günün 619 puan altından gerçekleşti. Birinci seansın ortalarında 18 bin 184 puana kadar gerileyen İMKB-100, kısa bir süre için de olsa 18 bin seviyelerinde tutunamama endişesine neden oldu. Ancak, piyasanın 18 bin puanın altında kalması halinde daha güçlü düşüş ihtimalinin gündeme geleceği endişesiyle yapılan alımlar son yirmi dakikalık sürede toparlanma sağladı. İlk seansın işlem hacmi 341 trilyon 846 milyar lira düzeyinde kaldı. İkinci seans, ilk seanstan farklı olarak düşüş eğilimi daha güçlü olarak açıldı. Zaman zaman piyasayı etkileyen güçlü şirketlerin hisse senetlerinde alım yönü ağırlıklı olsa da piyasadaki yoğun satış baskısı ortadan kalkmadı. Bunun sonucunda ikinci seans ilk seansın da altında kapandı.

İMKB neden düştü?

Dünkü seanslardan sonra İMKB uzmanlarının cevap aradıkları en önemli soru ‘Neden düştük?’ oldu. Bu soruya verilen cevaplar şöyle sıralandı:

HALKA ARZLAR: Piyasaya yeni giriş yapan şirketlerin hisse senetlerine yönelen para, elde tutulan hisse senetlerinin satılmasıyla sağlanıyor.

KAMU KAĞITLARI: Tüpraş'ın özelleştirilmesinden sonra kamuya ait şirketlerin satışında, satış fiyatının piyasa fiyatının altında gerçekleşme ihtimali güçlendi.

ULUSLARARASI BORSALAR: New York Borsası yeniden gevşemeye başladı. Dünkü seanslarda Dow Jones 249, Nasdaq 78 puan geriledi. Bu düşüşün devam etme ihtimaliyle, yabancı satışlarından çekiniliyor.

DÖVİZ PARİTELERİ: Uluslararası piyasalarda doların Euro karşısındaki üstünlüğü ‘aşırıya’ kaçış olarak yorumlanma eğilimine girdi. Doların, mark ve yen karşısında da giderek güçlenmesi, buna ABD ve Avrupa Merkez Bankaları'nın karşı tutumları, globalleşen bütün sermaye piyasalarını tedirgin etti.

İMKB-30 YORULDU: Borsada belirleyici konumda olan İMKB-30 şirketlerinin fiyatları son altı aylık sürede bir hayli yükseldi. Bu şirketlerin hisselerinde yüksek kárlılık nedeniyle satışa yönelinmesi zaten bekleniyordu.

SPEKÜLATÖRLER SATTI: Son haftalarda yabancıların alım-satım işlemlerinden ve uluslararası piyasalardaki dengelerin değişme eğilimine girmesinden rahatsız olan Türk spekülatörler, ellerindeki hisse senetlerini ‘uygun’ buldukları fiyatlardan sattılar.

BEKLENTİLER BİTTİ: Enflasyon beklendiği gibi düşük çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçimi bugün sonuçlanacak. Bu yılın ilk ara bilançoları açıklandı. Türkiye'ye not veren uluslararası derecelendirme kuruluşları, ülke notunu açıkladı. GSM ihalesi sonuçlandı. Bütün bu beklentilerin sona ermesi, İMKB'de satın alınacak olumlu beklentileri kısa süre için yok etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!