Oyak, Erdoğan’a Türk malı oto planı çıkardı: 2 milyar doları aşar devlet desteği gerekir

Güncelleme Tarihi:

Oyak, Erdoğan’a Türk malı oto planı çıkardı: 2 milyar doları aşar devlet desteği gerekir
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2011 00:00

Başbakan Erdoğan’ın istediği ‘Türk malı oto’nun faturasının bir ay önce Oyak Grubu tarafından sunulduğu belirlendi. Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, Erdoğan’a Türk malı oto maliyetinin 2 milyar doları aşacağını belirterek, “Bu işin altına elini sokacak girişimci bulmak zor. Devletin de ortak olması şart” dediğini söyledi.

Haberin Devamı

BÜNYESİNDE Türkiye’nin en büyük otomobil fabrikası olan Oyak Renault’u barındıran ve Japon Nissan’la da ortak üretim için plan yapann Oyak Grubu, Başbakan Tayyip Erdoğan’a ‘Türk malı oto’ faturasını çıkardı. Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, Erdoğan’a Türk malı otomobil üretmenin maliyetinin 2 milyar doları aşacağını belirterek, şunları aktardığını söyledi: “Ar-Ge, tasarım ve mühendislik için 1 milyar dolar, üretim tesisi içinde ekstra 1 milyar dolar gerekiyor. Üretimin ardından pazarlama bütçesini hiç hesaba katmıyorum. Üretilecek model tek olmamalı, aile olmalı. Yani sedan versiyonundan hatchback’ine, station’undan ticarisine kadar tüm aile üretilmeli.”

TÜSİAD’dan önce fatura çıktı

Başbakan Erdoğan’ın 20 Ocak’ta TÜSİAD Genel Kurulu’nda dile getirdiği ‘Türk malı oto üretin’ talebinin faturasının aslında daha öncesinde Oyak Grubu tarafından sunulduğu belirlendi. Cenevre Otomobil Fuarı’nda görüştüğümüz Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, aralık ayında Bursa’da üretilen elektrikli Fluence’nin Başbakanlık Konutu’ndaki testi sırasında Erdoğan’a bu işin maliyetini aktardığını söyledi. Çağlar, 2 milyar dolarlık faturanın

/images/100/0x0/55eb108df018fbb8f8a8bdb0
çıkacağını söylemesinin ardından Başbakan Erdoğan’ın sessiz kaldığını belirtti.

Bir otoda 40 devlet var

Çağlar, bugün dünyada ortalama bir otomobilde 40 devletin olduğunu ifade ederek, “Bu bir kaç yıl önce yapılan bir araştırmanın sonucu. Bugün bu oran bile artmıştır. Yani her bir otomobilde kullanılan parçalar yaklaşık 40 ülkeden geliyor. Dolayısıyla kimse yüzde 100 kendi malını üretmiyor, üretemez de. Önemli olan üretilen o otomobilinin direksiyonunda kimin olduğu. Başbakan Erdoğan’ın da istediği bu” diye konuştu. 2 milyar dolarlık faturanın sadece bu işin üretimine kadar geçen süre için gerektiğini kaydeden Çağlar, bu işin dünyaya pazarlanmasının da unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Devlet de ortak olmalı

Çağlar, otomotiv üretiminin dünyadaki en zor işlerden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Otomotiv büyük emek ve büyük paralar gerektiren bir iş. Bunları yapıp otomobili hazır hale getirirsiniz, biri beğenmezse hepsini çöpe atarsınız. Bu yüzden Türkiye’de bu işin altına elini sokacak girişimci bulmak zor. Bu işe koyduğu parayı gözden çıkartıp, para kazanmayı unutacak biri olmalı. Bu işte birinci şart ise devlet desteği. Devlet ya teşvikle ya da ortak olarak bu işin içinde muhakkak yer almalı.”

Karsan, Otokar desteklenmeli niş alanlarda marka olmalıyız

CENEVRE’ye Oyak Grubu Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ile birlikte giden ve fuar dışında bir çok temaslarda bulunduklarını kaydeden Celal Çağlar, bu temasların içinde otomotivle ilgili yeni planlarının da olduğunu söyledi. Türk malı otomobil konusundaki gelişmeleri ve açıklamaları izlediğini ve özellikle Karsan’ın New York taksi ihalesinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Türk malı oto bence bu şekilde yaratılabilir. Karsan, Otokar gibi firmalar bunu niş alanlarda yapıp başarılı olabilir. Otobüs, kamyon alanında çok rahatlıkla marka olabiliriz. Sadece ana sanayi olarak bakmayıp, yan sanayide de Türk markaları yaratabiliriz. Bizim yapmamız gereken en önemli şey, mühendisliğe, Ar-Ge ve tasarıma önem vermektir. Bunun sağlarsak zaten gerisi gelir” dedi.

Haberin Devamı

2. el Renault’lar için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!