OYAK 40 yıl sonra kapılarını açtı

Güncelleme Tarihi:

OYAK 40 yıl sonra kapılarını açtı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2001 12:12

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) da değişiyor. İlk kez faaliyet raporunu açıklayan OYAK, 2000 yılında 287 trilyon lira brüt kar elde ederken Türkiye'ye 1 milyar 161 milyon dolar döviz kazandırdı.

İlk kez kamuoyuna açıklanan faaliyet raporuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusoy, konuşmasını kendisine ayrılan kürsü yerine ayakta ve gazetecilerin arasında yapmak, alışkanlıklarını değiştirmek istediğini söyledi. Ancak gazetecilerin hazırlanan teknik altyapının kürsüde konuşmasını gerektirdiğini hatırlatmaları üzerine Ulusoy, ''Türkiye'de alışkanlıkları değiştirmek çok zor'' dedi.

Paradigmanın düşünce kalıplarının, değişmeyen veya değiştirilmesi istenmeyen ve değiştirilmesi zor olan kalıplar olduğunu söyleyen Ulusoy, kendilerinin bu kalıpları muhakkak değiştireceklerini kaydetti.

Türkiye'de şirketlerin de paradigmaları kırması gerektiğine dikkat çeken Ulusoy, dünyanın ve Türkiye'nin hızla değiştiğini söyledi.

Ulusoy, ''Türkiye'de paradigmaları yaşıyoruz. Paradigmaları kırmamız lazım. Bunu yeni yaklaşımlarla, yeni düşüncelerle gerçekleştirebiliriz'' dedi. OYAK'ın 1961 yılında silahlı kuvvetler mensuplarına mahsus bir sosyal güvenlik kurumu mahiyetinde kurulduğunu hatırlatan Ulusoy, OYAK'ın üyelerine Emekli Sandığı gibi emekli maaşı verdiğini ifade etti.

OYAK'ın daha sonra üyelerine bu alandaki hizmetleri verebilmek için çeşitli şirket ve iştiraklere yatırım yaptığını anlatan Ulusoy, kurumun sadece iştirak etmekle kalmayıp yatırımlarını, finans alanındada yaparak portföy denilebilecek alanlara taşıdığını kaydetti.

OYAK'ın bir sosyal güvenlik kurumu olduğunu ve günümüzde özel emeklilik fonlarının tartışıldığını hatırlatan Ulusoy, OYAK'ın da o yıllarda kurulmuş bir emeklilik fonu olarak düşünülebileceğini belirtti.

Ulusoy, 2001 yılının faaliyet sonuçlarına da değinerek, bu dönemin çok başarılı geçtiğini ifade etti. Ayın dönemde TL bazında yüzde 250-300 oranında olağanüstü gelir artışı olduğunu, dolar bazında yüzde 50'ye yakın artış gerçekleşeceğini belirten Ulusoy, ''Karımız yarım katrilyon lirayı geçti. 600 trilyon liraya doğru gidiyor'' diye konuştu.

İLK FAALİYET RAPORU VE İLK TOPLANTI

Geçtiğimiz yılın ortalarında görev başına geldiğinde OYAK'ın kendi içinde sağlam bir çizgiye sahip olduğunun farkedildiğine işaret eden OYAK Genel Müdürü Şerif Coşkun Ulusoy, ''Ancak kamuoyunu bilgilendiremiyoruz'' dedi.

''Önce biz paradigmaları yıkalım. Çeşitli ilkleri gündeme getirelim dedik. İlk defa yıllık faaliyet verilerini sizinle paylaşalım dedik'' diyen Ulusoy, ilk kez kurumun faaliyet raporunun kamuoyuna sunulduğunu ifade etti.

Hesapların da ilk kez bir dış denetim kurumu tarafından denetlenip onaylandığına işaret eden Ulusoy, şöyle konuştu: ''Şirketin bütün üst düzey yöneticileri, iştiraklerin yöneticileri ilk kez bir büyük toplantı yapıyorlar.

İsmimizin sonunda holding olmasa da bu yönde bir çalışma yapalım dedik. Biliyorsunuz holdinglerde yıl sonu değerlendirme toplantılarının yapıldığını görüyoruz.''

"EN ÜSTLERE YERLEŞMEYİ HEDEFLİYORUZ"

OYAK Genel Müdürü Dr. Şerif Coşkun Ulusoy ise faaliyet raporundaki sunuşunda, OYAK'ı Türkiye'nin çağdaş, verimli ve karlı büyük kuruluşları sıralamasında en üstlere yerleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Hedeflerine yönelik çalışmaların hızlanarak devam ettiğini, bu amaçla hem Türkiye hem de dünyadaki gelişen sektörler olan finans, telekomünikasyon, enerji, yeni teknolojilerle konut üretimi ve perakende hizmet alanlarını çok yakından ve sürekli olarak izlediklerini ifade etti.

Bu sektörlerdeki yatırımlarına önümüzdeki dönemlerde yenilerini ekleyeceklerini belirten Ulusoy, OYAK'ı bu şekilde Türkiye'nin en büyük kuruluşları arasına yerleştirmekle kalmayacaklarını, ayrıca uluslararası alanda da tanınmış bir kuruluş haline getireceklerini anlattı.

SAKA: KAMUOYU BİZİ DAHA İYİ TANIYACAK

OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Y. Selçuk Saka, faaliyet raporundaki mesajında, raporun kamuoyuna açıklanmasının, kurumun daha iyi tanınmasına yardımcı olacağını ve 2000 yılı performansı hakkında belirli ölçüde bilgi edinilmesine olanak sağlayacağını kaydetti.

Bu yıl 39. kuruluş yıldönümünü kutlayan kuruluşun 1961 yılında 37.2 milyon lira aktuaryel açıkla ekonomi dünyasına adım attığını hatırlatan Saka, üye aidatları dışında herhangi bir parasal destek almamış olan ve kendi yasal organlarınca idari ve mali özerkliğini koruyan kurumun 39 yıl boyunca yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi.

Saka, otomotiv, finans, çimento, gıda, kimya ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 25 şirketi ile OYAK'ın 2000 yılında ulusal bütçeye 87 trilyon liralık vergi desteği sağladığını, geçen yıldış satım yoluyla Türkiye'ye 1 milyar 161 milyon dolar döviz kazandırdığını ifade etti.

Saka, piyasadaki talebi karşılarken ekonomik kalkınmaya da önemli ölçüde katkı sağladıklarını vurguladı.

OYAK'IN İŞTİRAKLERİ VE ORTAKLIKLARI

Faaliyet raporunda üyelere sunulan yardımlar ve hizmetler, emeklilik ve ek yardımlar, ölüm yardımı, maluliyet yardımı, emekli maaşı, emekli maaşı sisteminden çıkışlar ve aidat iadesi olarak özetlendi.

Sosyal hizmetlerin ise konut kredileri, konut inşaatları, konut arsaları, borç verme, yüzde 80 borç verme, ordu pazarları ve mal kredisi olduğu belirtildi.

Faaliyet raporunda OYAK'ın bağlı olduğu ortaklıkları ve iştirakleri ise şöyle sıralandı:

Otomotiv Grubu: OYAK Renault, Mais, Omsan, Omsan France S.A.R.L, Omsan G.M.B.H şirketleri, Selyak, Good Year.

Çimento Grubu: Adana Çimento, Adana Kağıt Torba A.Ş, Çimsa, Bolu Çimento, Ünye Çimento, Mardin Çimento, Elazığ Çimento, Oysa Niğde Çimento ve Oysa İskenderun Çimento.

Finans Grubu: Aksa OYAK Holding, Aksa OYAK Sigorta, Aksa OYAK Hayat Sigorta, OYAK Menkul Değerler, OYAK Bank, OYAK Bankerbank, Europen Finance, O/B Yatırım Menkul Değerler, OYAK Portföy Yönetimi, OYAK Leasıng.

Gıda Kimya Grubu: Tektaş, Tukaş, Tan Gıda, Eti Pazarlama.

Hizmet Grubu: OYAK İnşaat, Oytur, Oytaş, Oycan, Oypa ve OYAK Güvenlik A.Ş. İştiraklerin 2000 yılı faaliyet sonuçlarına göre toplam satışlar 3 katrilyon 20 trilyon 601 milyar lira, toplam işlem hacmi 9 katrilyon 233 trilyon 815 milyar lira, toplam ihracat 733 trilyon 275 milyar lira oldu.

Toplam vergi 87 trilyon 223 milyar lira, aktif değerleri toplamı ise 1 katrilyon 635 trilyon 943 milyar lira olarak açıklandı.

Toplam 643 trilyon 171 milyar liralık aktif büyüklüğe sahip bulunan OYAK, 12 bin 572 personel çalıştırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!