ÖTV, küçük oto fiyatını ucuzlatacak

Güncelleme Tarihi:

ÖTV, küçük oto fiyatını ucuzlatacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu TBMM'de bulunan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tasarısının yasalaşması halinde özellikle küçük otomobil fiyatlarının ucuzlayacağını söyledi. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de tasarıda bazı değişiklikler yapılacağını açıkladı.

Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, TBMM'de bulunan ÖTV tasarısının yasalaşması durumunda, küçük motorlularda daha belirgin olmak üzere otomobil fiyatlarının ucuzlayacağını bildirdi. Saygılıoğlu, ÖTV tasarısının otomotiv sanayii açısından olumsuz etkiler yaratacağı iddialarının doğru olmadığını söyledi. ÖTV'nin yürürlüğe girmesiyle mevcut maktu ve nisbi vergilerin kalkacağını belirten Saygılıoğlu, maktu vergilerin kalkmasıyla özellikle motor hacmi küçük otomobillerde toplam fiyattaki vergi oranı düşeceği için az da olsa ucuzlama sağlayacağını bildirdi. Saygılıoğlu örnek olarak Tipo marka arabalarda 21 Ocak'taki fiyatlara göre yüzde 1.2 ile yüzde 3.84 arasında, Kartal'da yüzde 3.42 düşüş olacağını belirtti. Saygılıoğlu, ÖTV'nin bazı ithal arabaların fiyatını ise küçük oranlarda artırabileceğini kaydetti.

YENİDEN DÜZENLEME

Bu arada Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bulunan Özel Tüketim ergisi (ÖTV) yasa tasarısı taslağında aradan geçen zaman içinde bazı eksikliklerin ortaya çıktığını belirterek, Komisyon'da yapılacak değişikliklerle tasarının yeni bir yapıya kavuşturulacağını bildirdi.

Bakan Temizel, Ulusal Politikalar Araştırma Vakfı (UPAV) tarafından düzenlenen 'ÖTV ve Rekabet Hukuku' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, ÖTV tasarısının amacının sistemin basitleştirilmesi olduğunu söyledi. Tasarının teknik olarak bu şekilde düzenlendiğini belirten Temizel, 'Ancak aradan geçen sürede birçok eksiklikleri olduğu ortaya çıktı. Komisyon'da yeniden ele alınarak günün koşullarına uygun hale getirmemiz lazım' dedi.

Temizel, vergi ile ilgili tartışmaların kamuoyunun gündeminde sık biçimde yer almasının vergi bilincinin gelişmesine katkıda bulunduğunu ifade etti. Özellikle vergi tasarısı ile birlikte kişilerin bu konudaki duyarlılığının arttığını belirten Temizel, gayrimenkulleri dolayısıyla yeni mükellefiyet tesis ettirenlerin sayısının 200 bine ulaştığını bildirdi. Temizel, 'Bu tartışmalar sayesinde toplum net olarak biliyor ki, borçlanma en sağlıksız finansman kaynağıdır. Vergi ise sağlıklı olanıdır. Artık vergi tartışmaları gündemden çıktı, verginin nasıl daha verimli kullanılacağı gündeme geldi' diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!