ÖTV indiriminden sonra yeni açılım gerek

Güncelleme Tarihi:

ÖTV indiriminden sonra yeni açılım gerek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2009 11:26

OYAK Otomotiv ve Çimento Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, otomotivde ÖTV indiriminin 15 Haziran gibi bitmesinin ardından sektöre yeni bir açılım bulunması gerekeceğini belirterek, 'Ben gerçek çözüm için muhakkak hurda kanununun geçmesi gerektiği üzerinde duruyorum” dedi.

OYAK'ın TÜBİTAK işbirliğiyle düzenlediği Liselerarası Matematik Yarışması ödül töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlar, çimento sektöründe şu anda Türkiye'de ciddi bir kapasite fazlası yaşandığını, ancak yurt dışında, özellikle batı ülkelerinde alım yapmayı planladıklarını dile getirdi.

Çağlar, şu anda bazı tekliflerin bulunduğunu ancak pek çok şirketin henüz satıp satmama kararının netleşmediğini belirterek, “Bir ay içinde satışlar netleşir. Biz de alıp almayacağımıza bakarız” dedi.

Otomotivde temmuz ayından sonrasının oldukça zor gözüktüğünü kaydeden Çağlar, şöyle konuştu:
“Hükümetin ilan ettiği gibi ÖTV indirimi 15 Haziran gibi bittikten sonra sektöre yeni açılım bulunması gerekecek. Ben gerçek çözüm için Almanya ve Fransa'da olduğu gibi muhakkak hurda kanunun geçmesi gerektiği üzerinde duruyorum. Türkiye'de maalesef çok iyi fikirler uygulama bozukluklarından dolayı kötü bir fikir haline gelebiliyor. Hurda teşviki son derece iyi bir fikirdir. Uygulaması da çok iyi bir şekilde yapılabilir. Taraflarla Hükümetin bir araya gelip ortak bir çözüm bulmaması için hiçbir sebep yoktur. Bundan önceki uygulamada bazı koordinasyon bozuklukları olmuş olabilir. Ama daha önce olmuş birtakım sıkıntıların bu fikrin kötü olmasını gerektirmediğinin altını çiziyorum. Şu anda Almanya ekonomisini bu fikir kurtarıyor.”

Sektöre yönelik zam eleştirilerine ilişkin bir soru üzerine de Çağlar, OYAK Renault'da kesinlikle zam yapılmadığını belirterek, satışları ileriye dönük sabit fiyat garantisiyle gerçekleştirdiklerini anlattı.

“OYAK HER ZAMAN NAKİTTİ, BUGÜN DE NAKİTTİR”

Çağlar, OYAK'ın nakit durumu konusunda ise herhangi bir holding, patron ya da aile şirketi olmayan OYAK'ın, 200 bin üyesi olan bir ek emeklilik fonu olduğuna işaret ederek, “Bu nedenle de her zaman varlıkları yüzde 40-60 arasında nakitte olmuştur. Bugün 'Ciddi bir nakitteyiz' dememizin sebebi tabii ki bankanın, Axa'nın satılmasıdır. Ama bu zaten olağan bir haldir. Bu olağan hali çok fazla abartmamak lazım. OYAK her zaman nakitti, bugün de nakit. Biz bugüne kadar hiçbir şekilde para kaybetmedik ve hiçbir zaman o manada riskli bir yatırım da yapmadık” diye konuştu.

ÖDÜL TÖRENİ

Celal Çağlar, ödül töreninde yaptığı konuşmada da OYAK Çimento Grubu olarak 2002 yılından beri bu matematik yarışmalarını düzenlediklerini belirtti.

“Matematik de çimentoya benziyor. Fizik, kimya, hangi bilimi alırsanız, yapıştırmak için bir şeye ihtiyaç vardır. O da matematiktir” diyen Çağlar, dünya ülkelerine bakıldığında matematiğe, eğitime değer veren ülkelerin yükseldiğini, ileri gittiğini, eğitimi, matematiği ihmal eden ülkelerin ise geri kaldığını kaydetti.

İleri devletler ile geri kalmışların kalkınma seviyeleri arasındaki büyük farkın, kalkınma yönünde harekete geçilmediği sürece her geçen gün biraz daha büyüyeceğini ifade eden Çağlar, konuşmasını “Pusulanız matematik olsun” diyerek tamamladı.

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ise doktora yaptığı dönemde üçüncü yabancı dil ya da matematik öğrenme seçenekleri arasında, matematiği tercih ettiğini belirterek, “Matematik bütün dünyayı kapsayan bir lisan, düşünceyi disiplin altına alan temel bir yaklaşım...” dedi.

Matematiği gündeme taşımaktaki amaçlarının, disiplinli düşünme, analitik yaklaşıma sahip olma konularına verdikleri önem olduğunu dile getiren Ulusoy, “Türkiye'de gündemimizde birçok şeylerin çeliştiğini görüyoruz. Matematikte bu mümkün değil. Türkiye'nin gelişmesi için tabii ki birçok düşünce sistemine ihtiyaç var ama hepsinin temelinde matematik olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, 493 okulun katıldığı yarışmada finale kalan 17 okulun öğrencilerine plaketleri takdim edildi.
Oyak Liselerarası Matematik Yarışmasının birinciliğini ise Hatay İskenderun Tosçelik Fen Lisesi kazandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!