ÖTV indirimi uzatılsın

Güncelleme Tarihi:

ÖTV indirimi uzatılsın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 11:25

Renault Mais Satış ve Şebeke Müdürü Merih Tüzün, ÖTV indiriminin 3'er aylık dönemler yerine bir yıllık süreyi kapsaması gerektiğini belirterek, “üçer aylık süreçler beklenti yaratıyor. Avrupa'daki uygulamalara baktığımızda, bunların en kısa süre olanı neredeyse bir yıllık” dedi.

Haberin Devamı

Tüzün, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci altı ayda satışların biraz yavaşladığını söyledi.

Sektörde, ÖTV'nin ilk çıktığı günlerdeki canlılığın hız kestiğini, Eylülde ÖTV'nin ikinci indirim döneminin sonuçlarını göreceklerini belirten Tüzün, şunları kaydetti:

“Çünkü ÖTV indirimi eylül sonunda bitiyor. Bu nedenle eylül ayı canlı olur. Ekimde yeni bir önlem söz konusu olmazsa biraz duraklarız diye düşünüyorum. Ancak, sektör kasım ve aralık aylarında yeniden canlanır, yılı da canlanmayla bitiririz. Sanıyorum 2009'u geçen seneye yakın bir pazar büyüklüğü ile kapatırız.
ÖTV indirimi de mutlaka devam etmeli. Bence ÖTV'nin 3'er aylık süreçlerle uzatılması beklenti yaratıyor. Avrupa'daki uygulamalara baktığımızda, bunların en
kısa süre olanı neredeyse bir yıllık. O bir yıl belli bir istikrar sağlıyor ve yığılmaları engelliyor. Öngörüyü yapmanız üretime yön vermeniz daha kolay oluyor. Eğer sattığınız kadar ya da satacağınız kadar ürettirirseniz dolayısıyla gereksiz birtakım maliyetlerden de hem firmanız adına hem ülke adına kaçınmanızı sağlıyor. Bu çok önemli. Bu nedenle daha uzun bir öngörü yapabilme şansı yakalayabilirsek bu çok faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Şimdi 3'er aylık süreçlerle gidiyoruz belli belirsizlikler içeriyor ama hiç bir şey yapmamaktansa bu da doğru bir şey. Kaldı ki bu süreçten sadece otomobil değil bütün sektörler yararlandı, herkes morallendi.”

KRİZDEN ÇIKIŞ SİNYALLERİ

Tüzün, sektörde kapanmaların ve işçi çıkarmalarının durduğunu, ancak bunun devamının gelmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Sektör, geçen haziran ayını yaklaşık 61 bin adet otomobil satışıyla kapattı. Ama bu aya onun yarısı bir beklentiyle girdik. Bir ay 60 bin satış, onu izleyen diğer ayda ise 30-35 bin aralığında satış beklentisi sektörü olumsuz etkiliyor. Bu üretim çarkını ayarlayabilmek kolay bir şey değil. Ama gerçekten morallendik, yerinde bir şey oldu. Tatile yollanan işçiler bu süreçte geri çağrılarak, çalışmaya başladık. İnsan çalışınca morali de düzeliyor. Dolayısıyla bu herkese dalga dalga yayılan bir süreç olur. Ama krizin geneliyle ilgili bir şey söylemek için biraz erken olduğunu düşünüyorum hala.”

Haberin Devamı

Tüzün, firma olarak geçen yıl ki satış trendlerini koruduklarını belirterek, “Yıl sonu toplam pazar geçen yılki kadar yani 485 ila 500 bin aralığında olur. Biz de buradan kendi büyüklüğümüze yakışır bir payı alırız. Onu artıracağımızı, onun üzerinde çalıştığımızı söyleyebilirim. Geçen seneyi yüzde 13,2 ile bitirmiştik, bu yıl ise bundan daha fazla pay almayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!