Otopark mafyasına hapis, korsana binene para cezası

Güncelleme Tarihi:

Otopark mafyasına hapis, korsana binene para cezası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2012 00:00

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, otopark mafyasına önlem olması için, belirlenen gerçek ve tüzel kişiler dışında park ücreti alanlara hapis cezası öngören yasa teklifi hazırladı. Külünk, ikinci yasa teklifiyle de korsan taksilere binenlere 600 lira ceza verilmesini istedi.

Haberin Devamı

Gerekçede, “Vatandaş, aracıma zarar verebilir korkusuyla para vermek zorunda hissediyor” denildi. AK Parti Grubu’na verilen teklife göre karayolu üzeri park yerlerindeki araçlar için karayolunun yapım, bakım ve onarımında sorumlu kuruluşça veya işletme izni verilen gerçek ve tüzel kişilerce park ücreti alınabilecek. Buna aykırı olarak park ücreti alan veya almaya teşebbüs edenlere, fiilleri daha ağır bir ceza gerektiren suç oluşturmadığı takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Yasa teklifinin gerekçesinde şöyle denildi: “Günümüz kent koşullarında, gerek araç sayısının artması gerek plansız kentleşme sonucu otopark alanlarının yetersizliği ile yerel yönetimlerin ve kolluk kuvvetlerinin yeterince denetlememesi sonucunda, şehirlerde değnekçi ya da otopark mafyası diye anılan bazı yasa dışı oluşumlar baş göstermiştir. Sözüm ona yardımcı olma adına yolları ve sokakları sahiplenmiş olan bazı kişiler otopark parası almaktadırlar. Bu paraların hiçbir kaydı ve gerekçesi olmamasına rağmen vatandaşlarımız ‘Aracıma zarar verebilirler’ düşüncesiyle bu insanlara karşı alttan almak ve güya araçlarına göz kulak olunması karşılığında para vermek zorunda kalmaktadırlar.”

Haberin Devamı

Korsan taksiye binene de 600 lira ceza

METİN Külünk, AK Parti Grubu’na verdiği ikinci yasa teklifiyle de korsan taksilere savaş açtı. Yasa teklifinde, araçlarını korsan taksi olarak kullananlara 3 bin lira para cezası verilecek. Suçun tekrarlanması durumunda bu miktar 4 bin 500 lira olarak uygulanacak, aracı kullananın sürücü belgesi de 6 ay süreyle alınacak. Suçun tekrar işlenmesi durumunda, araç trafikten men edilecek. Teklif, korsan taksiden yararlananlara da ceza getiriyor. Bu araçlara binenlere de 600 lira para cezası uygulanacak. Teklifin gerekçesinde, korsan taksilerin özellikle İstanbul’da ciddi sorun olduğu, sadece İstanbul’da 60 bin aracın korsan taksicilik yaptığı, kazançların vergilendirilmediği, zaten kazançları az olan taksicilerin zarar gördüğü belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!