Otomotivciler 2010'dan umutsuz

Güncelleme Tarihi:

Otomotivciler 2010dan umutsuz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 13:58

EGE Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ üyelerinin gelecek yıl için umutsuz olduğunu söyledi, İduğ, “Otomotiv, 166 sektörü etkiliyor. 2010 yılında satışlar yüzde 30- 35 oranında düşecek. Tedbir alınmaz ve destek gelmezse ciddi sıkıntılar olur” dedi.

Haberin Devamı

Otomotiv sektörü temsilcileri, EGOD'un Çeşme Sheraton Oteli’nde düzenlediği ‘Otomotiv Buluşması’ toplantısında biraraya geldi. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Tarık Taşar, TOBB Otomotiv Sektörü Kurulu Başkanı Ahmet Bayraktar, EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki'nin konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, hurda indirimi ve vergiler gündeme gelirken, sektörün 2010 yılı beklentilerinin iyimser olmadığı ortaya çıktı.

Buluşmaya ev sahipliği yapan EGOD Başkanı Mustafa İduğ, bu yıl vergi indirimleri ile hareketlenen sektörün ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayarak, “Vergi indirimlerinin devam etmesi gerek. 30 Eylül’de sona eren ÖTV indirimlerinin ardından satışlar bıçak gibi kesildi. 2010 yılında araç satışının 100 bin adet düşmesi öngörülüyor. Satışların yaklaşık yüzde 30- 35 oranında düşmesi, 2010 yılında sektörde ve ülke ekonomisinde ciddi sıkıntı yaratacak. Otomobil üretimi tam 166 sektörü hareketlendiriyor. Araç satışlarının düşmesi üretim, istihdam kaybı, vergi kaybı anlamına geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘KALICI TEDBİRLER ŞART’

Hükümetin vergi indirimiyle gelir kaybına uğramadığını belirten İduğ, aksine satışların artmasıyla, üretimin ve istihdamın arttığını, satışların artmasıyla da vergi gelirlerinin artacağını belirtti. ÖTV indiriminin kalıcı hale getirilmesinin çok akılcı bir politika olacağını belirten Mustafa İduğ, şunları söyledi:
“Sektör olarak, hükümetten 3 aylık dönemler için değil, yıllık, hatta daha uzun soluklu planlamalar ve düzenlemeler yapmasını bekliyoruz. Belirsizlik ortadan kaldırılmalı, kalıcı önlemler alınmalı. Bu yılı 490 bin adet satışla kapatacağız. Herkes hurda indirimi istiyor. Ancak hurda indiriminin bütçe açığı nedeniyle kısa vadede gerçekleşmesi zor gözüküyor. Bunun için en az 7 milyar liralık kaynak gerek. Vergi ve hurda indirimi gibi kısa süreli çözümlerden çok kalıcı indirimler yapılması şart. Biz bunun mücadelesini vermek zorundayız, başka şansımız yok. İşadamları sektöre önemli yatırımlar yapıyor. Karşılığını alamıyoruz.”

Haberin Devamı

EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de konuşmasında otomotiv sanayisinde vergi oranlarının OECD ülkeleri seviyesine indirilmesi gerektiğini kaydetti. Vergi indirimleri ile sektör olarak Türkiye'de kriz algısını değiştirdiklerini ifade eden Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Tarık Taşar ise hükümetten vergi oranlarının makul seviyelere düşürülmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!