Otomotiv sektörü kredi teşviği bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv sektörü kredi teşviği bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2018 14:39

Gerileyen satışlar sonrası zor günler geçiren otomotiv sektörü, ÖTV ve KDV indirimleri sonrası hareketli günler geçiriyor. 2018’in 10 ayında Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarında 486 bin adete yakın gerçekleşen satışların, vergi indirimleri ile 2 ayda 600 binleri görebileceğini belirten ASF Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, sektörün kalıcı olarak toparlanabilmesi için taşıt kredilerine yönelik kampanyalara ihtiyacı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ekonomisinin lokomotif sektörlerinden otomotivde beklenen destek, ÖTV ve KDV indirimleri ile geldi. 2018'in 10 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 33 daralan otomotiv sektöründe ÖTV ve KDV indirimleri ile önemli bir hareketlik yaşanması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta bir takım vergi indirimlerini içeren yasal düzenlemeye giden Maliye Bakanlığı, binek otomobilde ÖTV'yi 15 puan indirirken hafif ticaride ise KDV oranını yüzde 18'den 1'e düşürülmesini kararlaştırmıştı.

YILLIK SATIŞLAR 600 BİNLERİ GÖREBİLİR
Ciddi bir daralma yaşayan otomotiv sektöründe iç talebi doğrudan etkilemesi beklenen vergi indirimlerini değerlendiren ASF Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, ilk 10 ay itibarıyla 486 binlerde kalan satışların vergi indirimi hamlesiyle kalan 2 aylık dönemde 600 binleri görebileceğine işaret etti. İndirimler öncesinde sektörün sene sonu pazar tahminleri 500 binlere kadar gerilemişti.

Haberin Devamı

TAŞIT KREDİLERİ DE CAZİP HALE GETİRİLMELİ
Otomotiv sektöründe satışların vergi indirimleri ile hareketleneceğini ancak bunun tek başına yeterli olmayacağını belirten Fidan, kalıcı sonuçlar için taşıt kredilerindeki faiz oranları için de bir düzenleme gerektiğine dikkat çekti. Sektörün taşıt kredilerine yönelik kampanyalara ihtiyaç duyduğunu belirten Fidan, "ÖTV ve KDV indirimleri sektöre bir nebze nefes aldıracaktır fakat banka kredilerinde bir iyileştirme olmadığı takdirde yine benzer bir döngüye gireceğiz. Uzun vadeli çözümler için konut sektöründe yapıldığı gibi otomotivde de banka kredileri, faiz oranları ve vadeler anlamında cazip hale getirilmeli" şeklinde konuştu.

OLUŞACAK TALEP İÇİN STOK SORUNU YOK
Bu yıl kurlarda yaşanan hareketlilik ve düşen satışlar sonrası firmaların stoklarını düşürdüğünü hatırlatan Fidan, bu tabloya rağmen şirketlerin stoklarındaki gümrüksüz araçların vergi indirimleri ile oluşacak araç talebini karşılayacak düzeyde olduğuna vurgu yaptı.

Yıl sonu için sektördeki fırsatlara da değinen Fidan, şirketlerin ağırlıklı olarak hurda teşviğine yönelik kampanyalar hazırladığını belirtti. Hurda teşviğinin yanı sıra piyasadaki uzun vade ve sıfır faiz kampanyalarının ise çok büyük bir kısmının bankalar tarafından değil, firmaların kendi tüketici finansman birimlerince hazırlandığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

VERGİ İNDİRİMİ SONRASI FİYATLAR NE OLDU?
Vergi indirimleriyle birlikte motor hacmi 1600 cc ve altındaki, vergi matrahı 70 bin TL’ye kadar olan binek otomobillerin ÖTV oranının yüzde 45’ten yüzde 30’a, 70 bin TL ile 120 bin TL arasındakilerin ise yüzde 50’den yüzde 35’e çekilmişti. Böylece 80-100 bin bandındaki sıfır otomobillerin fiyatları 8-10 bin lira civarında ucuzlamış oldu. KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1'e çekilen ticari araç fiyatlarında da benzer oranlarda indirim yaşanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!