Otomotiv pazarı daralıyor

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv pazarı daralıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 12:13

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Avrupa gibi Türkiye otomobil ve ticari araç pazarının da daraldığını belirterek, Türkiye’deki otomotiv sanayinin üretiminin yüzde 80’inin ihraç edildiği, AB pazarının ihracattaki payının yüzde 95 dolayında bulunduğu ve AB'deki gelişmelerin Türk sanayisini çok yakından ilgilendirdiğini bildirdi.

OSD, son aylarda ABD’de yaşanan finansal krizin de etkisiyle bu olumsuz durumun, önümüzdeki aylarda Avrupa geneline yayılacağı ve pazardaki daralmanın devam edeceği tahmininde bulundu.

OSD, Haziran-Eylül 2007 ve 2008 dönemini kapsayan “Avrupa ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi”ni yayınladı.

Buna göre, özellikle son aylarda ABD’de yaşanan finansal krizin etkisi ile söz konusu daralma, gelecek aylarda Avrupa geneline yayılacak ve pazardaki daralmanın devam edecek. Eylül ayı 2007 ve 2008 pazar verileri kıyaslandığında, AB ve EFTA ülkelerinde Haziran ayında yüzde 7.9 oranında daralmaya başlayan otomobil pazarı, Temmuz ayında yüzde 7.3, Ağustos ayında yüzde 15.7 gerilemeye devam etti, Eylül ayında ise yüzde 8.2 azalarak 1.3 milyon adet düzeyinde gerçekleşti.

OTOMOBİL PAZARI DARALIYOR

Haziran-Eylül 2007 ve 2008 dönemleri Türkiye otomobil pazarı ile Avrupa otomobil pazarı kıyaslandığında, AB pazarındaki gerilemenin, Temmuz ayı hariç olmak üzere, Türkiye pazarına göre daha keskin olduğu görüldü. Anılan dönemde, Türkiye, AB ve EFTA ülkelerinde hafif ticari araç pazarlarındaki eğilim oldukça benzerlik gösterdi. Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da Haziran ayı itibariyle düşme eğilimine giren hafif ticari araçlar pazarında, Ağustos’ta yaşanan keskin düşüşle birlikte Eylül ayında düşüş oranı ortalama yüzde 10 düzeyinde gerçekleşti. Eylül ayında AB ve EFTA ülkelerinde pazar 168 bin adet iken, Türkiye’de 168 bin adet oldu.

TİCARİ ARAÇ PAZARINDA KESKİN DÜŞÜŞLER

Bu yıl Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.6 daralan AB ve EFTA ülkeleri ticari araç pazarı, Temmuz ayında gerilemeye devam etti. Ağustos ayında yüzde 21 oranında azalırken, Eylül ayında yüzde 9 düzeyinde azalarak, 212 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Haziran ayında yüzde 4 ile daralmaya başlayan Türkiye ticari araç pazarı, Ağustos ayında yüzde 20.3 gibi önemli bir oranda düşerken, Eylül ayında yüzde 11.8 oranında daralarak 19.7 bin adete geriledi. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye ticari araç pazarında da otomobil pazarına kıyasla daha keskin düşüşlerin gerçekleştiği görüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!