Otomotiv firmaları yıl sonunda model atağına kalktı

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv firmaları yıl sonunda model atağına kalktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 01:31

2013 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19.16 artarak 452 bin 354 adete ulaşan otomobil satışları, son 3 aya çok hızlı girdi. Yıl sonunda rekor satış bekleyen otomotiv firmaları artan rekabeti de gözönünde bulundurarak yeni model fırtınası başlattı. OPEL’in ilk kez 2008 yılında Vectra’nın yerine piyasaya sunduğu Insignia da, bu haftadan itibaren tamamen yenilenmiş iç ve dış tasarımıyla 68 bin 950 TL’den başlayan fiyatlarla Türk otomobilseverlerinin beğenisine sunuluyor.

Haberin Devamı

Hemen hemen her hafta birçok modelin tanıtımı yapılırken, 2014 yılında adeta akın başlayacak. Bu hafta Opel amiral gemisi olan yeni Insignia’yı, Peugeot büyük umutlar bağladığı yeni 308’i tanıtırken, Volvo ise 1 milyar dolarlık yatırımla yeni model ve yeni motor atağına kalkıyor. İşte bu haftanın yenileri...

Hedef 80 bin

ÖNÜMÜZDEKİ 4 yılda 23 yeni model ve 13 yeni motoru pazara sunmaya hazırlanan Opel, Türkiye’de orta ve uzun vadede payını yüzde 10’a çıkaracak. Halen otomobil ve hafif ticari toplam pazarında yaklaşık yüzde 6.5 paya sahip marka 2012’de 49.8 binlik

Otomotiv firmaları yıl sonunda model atağına kalktı
olan satışlarını 2013 sonunda 55 binlere yükseltecek. Yeni motor ve modellerin gelmesiyle hedef 2018 sonrasında 80 binlere çıkmak olarak belirlendi. Mevcut modellerini yenileyecek marka sürpriz segmentlere de girecek.

Haberin Devamı

DİZELLERDEN ÇOK UMUTLU

Makyajlanan Opel İnsignia’nın Frankfurt’taki test sürüşlerinde konuşan Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik Avrupa yönetimiyle biraraya gelerek bir yol haritası çizdiklerini belirtti. Hedefin pazarı yüzde 10’u olarak belirlendiğini anlatan Keklik 2014 sonrasında birçok modelde devreye girecek 1.6 dizel motorun da bunda etkin olacağını söyledi. Önümüzdeki günlerde SUV Mokka’nın 1.4 lt otomatik, yeni Zafira’nın 1.6 lt 140 Bg dizel motorla geleceğini kaydeden Keklik 1.6 lt 170 bg’lik benzinli makyajlı İnsignia’nın bu hafta showroomlara ineceğini açıkladı. İlk 9 ayda Opel satışlarının yüzde 18 civarında arttığına değinen Keklik yine yüzde 18 develüasyona rağmen kendilerinin yüzde 9 civarında zam yaptığını belirtti. Kurların durumuna bağlı olarak zamların sürebileceğini kaydeden Keklik 2014’te seçimlerle birlikte toplam pazarda yüzde 10’luk daralma beklediklerini dile getirdi.

68 bin 590 TL’den başlıyor

OPEL’in ilk kez 2008 yılında Vectra’nın yerine piyasaya sunduğu Insignia, bu haftadan itibaren tamamen yenilenmiş iç ve dış tasarımıyla 68 bin 950 TL’den başlayan fiyatlarla Türk otomobilseverlerinin beğenisine sunuluyor. Modelden Türkiye’de bu yıl sonuna kadar 1500, 2014 yılında ise 6 bin adet satış hedefleniyor. Yeni nesil bilgi ve eğlence sistemine sahip kokpiti, yenilenen ön ve arka yüzü, değiştirilen 2 bin 700 parçasıyla dikkat çeken araçta, Opel’in ilk kez convertible cascada modelinde kullandığı 170 beygirlik 1.6 litre SIDI motor da yer alıyor. Otomatik şanzımanlı SIDI motor seçeneğine sahip yeni Insignia’Nın fiyatı ise 73 bin TL oluyor.

Otomotiv firmaları yıl sonunda model atağına kalktı

Haberin Devamı

30 yılda bir ilk

OTOMOBİL şirketleri geçmişte 8-10 yıllık dönemlerde bir modeli güncellerken bu durum günümüzde çok daha kısa sürelere indi. Ancak genelde şirketler bazı ufak değişikliklerle farklılık yaratarak yenilenmiş modelleri tüketicinin beğenisine sunmayı tercih eder. Peugeot ise 220 milyon Euro yatırımla uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve en büyük kozu olacak yeni 308 serisinde bu anlayışı değiştirecek gibi görünüyor. Üst düzey bir Peugeot yöneticisinin ifadesiyle, “30 yılda hiçbir model bir öncekine oranla bu kadar büyük bir değişim göstermemişti.”

2 BENZİNLİ 2 DİZEL

Eski ve yeni 308 yan yana geldiğinde bu sözlerin ne kadar doğru olduğu rahatlıkla anlaşılabiliyor. Fransa’nın İsviçre sınırında gerçekleştirilen test sürüşünde Peugeot’nun yeni 308’e yönelik büyük umutlarının boşuna olmadığını da anlıyoruz. Yeni 308 sanki başka bir serinin devamı ya da bambaşka bir model gibi… Adı dışında, herşey değişmiş ve Peugeot yetkilileri bunun gerçek bir ‘kuantum sıçramasını’ temsil ettiği için önemli bir devrim olduğunun altını çiziyor ve ekliyor, “Yeni Peugeot 308 Avrupa’da fetih modelimiz olacak.”

Haberin Devamı

ÇOK STRATEJİK MODEL

Peugeot Türkiye Genel Müdürü Marc Bergeretti de yeni 308’in Peugeot için stratejik bir model olduğunun altını ısrarla çiziyor. Bergeretti, yeni 308’in Türkiye’ye 1.2 VTi 82 beygir, 1,6 THP 155 beygir, 1,6 HDi 92 beygir ve 1,6 e-HDi 115 beygir olmak üzere, 2 benzinli, 2 dizel motor seçeneği ile sunulacağını söylerken Fransa’da 18 bin Euro’dan başlayan fiyatın Türkiye şartlarına göre farklılık gösterebileceğini özellikle vurguluyor.

Tasarım ve performans konusunda C sınıfına yeni bir soluk getirecek hatta bir üst sınıfı yakalayan yeni 308 pek çoğu lüks otomobillerde görülen donanımları standart olarak sunmasıyla da dikkat çekiyor. i-Cocpit sayesinde navigasyondan, radyoya, klimadan telefona hemen her şeyi dev dokunmatik ekran sayesinde kontrol edebiliyorsunuz. Şubat 2014’ten Türkiye’de satışa sunulacak olan ve dünya genelinde yıllık 150 bin adet satış hedefi bulunan yeni 308’in 2014 yılında Türkiye’nin en önemli modellerinden biri olacağı kesin gibi gözüküyor. /Anıl DEMİR

Haberin Devamı


1 milyar dolarlık büyük atak

VOLVO, 2014’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de S60, V60, XC60, S80 ve XC70 modellerinde pazara sunacağı yeni Drive-E motorlarla hem performans hem de ekonomi sunacak. Yenilenen modeller ve yeni motorların yatırımı için şimdiye dek 1 milyar dolar harcayan

Otomotiv firmaları yıl sonunda model atağına kalktı
Volvo Cars, 5 ve 6 silindirli motorları bitirip, tüm motor ailesinin yenilenmesi ile ilgili çalışmalarını 2015 ortasında tamamlamış olacak. 4 silindirli bu yeni motor ailesi güç ve randıman için için silindir sayısının önemli olmadığını ispatlayacak olan ‘Drive-E motor’ yelpazesinde, dizel motorlar dünyada ilk olan i-Art teknolojisiyle donatılmış. En güçlü benzinli versiyon, sınıf lideri tüketim değerleriyle birlikte hem kompresör hem de turbo teknolojisinin bir arada sunulmasıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

120-300 BEYGİR ARASINDA

Geliştirme aşamasında Volvo Motor Mimarisi (VEA) olarak adlandırılan Drive-E motor yelpazesi, biri common rail dizel ve diğeri de direkt enjeksiyonlu benzinli olmak iki adet dört silindirli motordan oluşuyor. Bu motorların farklı silindir hacimli versiyonları olacak ve üç platform üstünde sekiz farklı motor seçeneği mevcuttakilerin yerini alacak. Drive-E dizel motorların güçleri 120 ila 230 beygir aralığında değişirken, benzinli versiyonlar 140’dan 300 beygirin üstüne kadar çıkabilecek. Başlangıçta; yeni S60, V60 ve XC60, yeni motor ailesinden üç güç ünitesiyle satışa sunulacak: 306 HP benzinli turbo T6, 245 HP T5 ve 181 HP D4 turbo dizel... Yeni sekiz ileri otomatik şanzıman da yakıt ekonomisine katkıda bulunurken, rafine bir sürüş karakterine olanak tanıyacak. T5 ve D4 motorlar yeni Volvo V70, XC70 ve S80’de de satın alınabilecek.

TÜM GAM TAMAMLANACAK

Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Greg Maruszewski, “Tork beslemeli yeni 8 ileri veya 6 ileri manuel şanzımanla satın alınacak bu 2.0 litrelik yeni motorlar ilk itapta 2014 motor yılı ile Türkiye’ye gelecek. 2015 yılı sonuna kadar da aynı teknoloji ile üretilecek 1.6 litre de dahil diğer hacimli motorlar eklenecek. Hangi motoru tercih ettiğinize bağlı olarak, yakıt ekonomisi de yüzde 10 ila 30 arasında değişebiliyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!