Otomotiv elektriğe yöneldi ‘sıfır emisyon’a yaklaştı

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv elektriğe yöneldi ‘sıfır emisyon’a yaklaştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 00:00

Popular Science Dergisi tarafından belirlenen, teknolojideki en heyecan verici gelişmeler arasında yer alan ‘Otomotiv Yenilikleri’ içinde, Japon otomobil üreticisi Nissan tarafından geliştirilen ‘Leaf’ isimli tamamen elektrikle çalışan otomobil öne çıktı. Otomotiv kategorisinde, en beğenilen 9 buluşu belirleyen dergiye göre, Nissan’ın 2010’da satışa çıkaracağı elektrikli otomobili Leaf, tam dolu lithium-ion pilleri sayesinde 160 kilometrelik bir menzile ulaşabiliyor. Seri üretim ilk elektrikli otomobil olduğu belirtilen araç, oldukça yüksek çekiş gücüne sahip. Sıfır emisyon değerine sahip olmasının yanı sıra sessize yakın çalışma prensibi sayesinde de çevreci yönünü vurgulayan araç, fütüristik iç mekanı ve geniş bagaj hacmiyle de dikkat çekiyor.

Sürücü yerine fren yapıyor
Volvo City Safety: Yeni Volvo XC60’ta bulunan ve Volvo tarafından geliştirilen özgün bir teknoloji olan ‘Şehirde Güvenlik’ sürücünün yoğun trafikte sık görülen düşük hızlı arkadan çarpmaları önleyebilmesini sağlıyor. Araştırmalara göre, çarpışmaların yüzde 75’i 30 km/s’e kadar hızlarda meydana geliyor. Bunların yüzde 50’sinde, sürücü genellikle dikkat dağılmasından ötürü hiç frene basmamış oluyor. Bu sistem sayesinde otomobil, öndeki otomobile çarpmak üzereyse ve sürücü müdahale etmiyorsa, kendiliğinden fren yapıyor. Böylece çarpışmaların tümüyle önlenmesi, önlenemezse de maddi hasar ve yaralanmanın azaltılması söz konusu oluyor.

‘Gözünüz yolda, eliniz ekranda olsun’ sistemi
Lexus Remote Touch: Araç içindeki sistemleri tek bir kumanda üzerinden kontrol olanağı sağlayan sistemlerin son örneği Lexus tarafından geliştirildi. Sistem bir bilgisayar faresini andırırken üzerinde de şık bir joy-stick’i barındırıyor. Bu sayede sürücünün gözü yoldan ayırmasına gerek kalmıyor.

Motoru küçüldü, gücü arttı
BMW 7 Serisi: BMW’nin yeni 7 Serisi, otomotiv endüstrisinin en çok teknolojik özellikle donatılan modellerinden biri olarak öne çıkıyor. Güçlü motorlarına rağmen artık daha çevreci ve ekonomik olan araç, küçülen motor hacmi sayesinde düşük emisyon değerlerine ulaşabiliyor. Önceki versiyonda 12 silindirli bir motora yer veren araç yeni modeldeki çift turbolu motoruyla 400 beygir güç üretiyor.

Lüks otomobile çevreci etiketi
Mercedes S Serisi: Mercedes’in amiral gemisi modeli S Serisi, makyajlanarak yeni bir yüze kavuşmasının ardından, hibrid motoru ile çevreci harekete verdiği desteği gözler önüne serdi. Mercedes’in ilk hibrit modeli S400Hybrid’de 20 beygir güç üretebilen küçük bir elektrik motor, S350’de de kullanılan 6 silindirli motora destek oluyor. Benzinli motor, önceki versiyona göre daha ekonomik olacak şekilde yeniden elden geçirilirken, elektrik motoru da jeneratör görevi görüp küçük lityum iyon pilleri frenleme sırasında ortaya çıkan enerjiyle şarj ediyor.

Kuşları bile ürkütmeyecek kadar sessiz
Toyota Prius: Toyota’nın 1997 yılından bu yana 1.5 milyon adet sattığı dünyanın en çok tercih edilen hibrid otomobili olan Prius, tamamen yenilenen modeli ile Türkiye’de de satılıyor. Egsoz gaz geri dönüş sistemi ile donatılan yeni 1.8 litrelik VVT-i benzinli motoru, ‘EV’ (Elektrikli Araç), ‘Eco’ ve ‘Power’ olmak üzere üç farklı sürüş moduna sahip. Sadece elektrik motorun çalıştığı ‘EV’ modunda, araç kuşları bile korkutmayacak sessizlikte sürüş sunuyor.

Kendi kendine park ediyor
Ford Active Park Assist: Ford tarafından geliştirilen Aktif Park Asistanı da sürücülerin park ederken yaşadığı sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Sistem, ultrasonik algılayıcıları ve elektrikle güçlendirilmiş direksiyon sistemi (Electric Power Assisted Steering) sayesinde paralel konumda duran otomobili otomatik olarak park ediyor. Otomobilin sığabileceği bir alan algılandığında, sistem aracı otomatik olarak park ediyor ve diğer iki otomobilin kolay bir şekilde park yerlerinden çıkabileceği kadar bir alan bırakarak park etme işlemini sonlandırıyor.

Dizel motorda benzinli havası
Volkswagen Golf TDI: Dizel motor konusunda en tecrübeli markalardan biri olan Volkswagen, Golf modelinde kullandığı 2.0 litrelik turbo dizel motoru ile hem ekonomik hem de keyifli otomobil kullanma hissini birarada sunuyor. Sportifliğinin yanı sıra çevreciliğiyle de öne çıkan araç Türkiye’de 1.6 litre 90 ve 105 beygirlik versiyonlarla da tercih edilebiliyor.

Sürtünmeyi azaltan lastik yakıt tüketimini düşürüyor
Goodyear Assurance Fuel Max Lastikleri: Otomobillere yüzde 4’lük yakıt tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlanan bu lastikler, 2010 yılında piyasaya çıkacak. Özel hamuru sayesinde yuvarlanma direncini en aza indirerek ekonomi sağlanmasında destek olurken; bu özelliğini kuru ya da ıslak zemin farkı gözetmeksizin göstere-biliyor.

Otomatik vitesle ralli tekniği buluştu
Nissan ‘SynchroRev Match’ Şanzıman Sistemi: Nissan’ın yeni spor modeli 370Z için geliştirdiği 7SyncroRev Match’ vites sistemi, ralli pilotlarının kullandığı ‘topuk-parmak ucu’ tekniğini bütün sürücülerin kullanımına sunuyor. Ralli pilotlarının yavaşlamak için frene basarken diğer yandan motorun devrini yüksek tutmak için gaz pedalına dokunma mantığından yola çıkarak geliştirilmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!