Skoda'nın iddialı SUV'si Kodiaq test sürüşünde

Güncelleme Tarihi:

Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2016 10:56

Skoda, iddialı SUV'si Kodiaq ile pazara sağlam bir giriş yapıyor.

Haberin Devamı

İlk gerçek SUV modeliyle Çek üretici Skoda, Avrupa pazarında satışlarını katlama planları yapıyor. 2016 yılı bitmeden birçok pazarda satış rekorları kıran firmanın bu ivmesine 2017’de de devam edebilmesinin en büyük garantisi Kodiaq olacak.

Fabia, Octavia ve Superb üçlüsü ve Volkswagen grubunun bilgi birikimiyle yoluna devam eden Skoda’nın “Simply Clever” şeklinde adlandırdığı akılcı çözümleri geleceğin satış şampiyonu olması planlanan aracında deneyimlemek için Alaska’nın Kodiak adasının çok uzağına, Mayorka’ya uzandık.

Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde

GÜÇLÜ VE STATÜ SAHİBİ

Tasarım anlamında, pazarda yer alan diğer birçok SUV’nin aksine ilginç görünen otomobilin ana hatları, bu yılın Mart ayında Cenevre’de tanıtılan VisionS konseptiyle benzerlikler taşıyor. Full LED teknolojisine sahip dört parçalı farlar yakın zamanda tanıtılan ve 2017’de piyasada olacak makyajlı Octavia’da da kullanılıyor.

Haberin Devamı
Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde

Geriye kalanı güçlü bir görünüm sunan SUV, özellikle yandan bakıldığında üst kısımları düzleştirilmiş çamurluklar ve stoplara kadar uzayan karakter çizgileriyle ciddi bir duruşa sahip. Gövdenin alt kısmı siyah renkli plastikle korunurken arka kısımda aynı ailenin daha küçük üyesi olan Seat Ateca’nın izlerini görmek mümkün. Birçok jant seçeneğine sahip olan Kodiaq’ın test ettiğimiz seçeneğinde 18 inç çaplı ürünler yer alsa da daha güçlü bir görünüm isteyen müşteriler 20 inç çaplı modelleri seçebiliyor.

Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde

AİLELER İÇİN UYGUN MU?

4.70 metre boya, 1.88 metre genişliğe ve 1.68 metre yüksekliğe sahip olan otomobilin bu boyutları iç mekana da yansımış. Özellikle ailelerin dikkat ettiği bagaj hacmi bölümünde avantajlı olan Kodiaq, 5 kişilik oturma pozisyonunda sunduğu 720 litrelik bagaj hacmiyle dikkat çekiyor. İkinci koltuk sırası da katlandığında elde edilen 2.065 litre hakim, Peugeot 5008 piyasaya çıkana kadar rakipsiz olacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı
Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde
 Bir kere kapılardan içeriye adım atıldığında da Kodiaq üzmüyor, tersine iç mekanda kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi Volkswagen grubunun diğer otomobillerini aratmayacak tarzda. Tabii ki bu sözlerden bütün yüzeylerin yumuşacık plastiklerle kaplandığı anlaşılmamalı fakat önceki nesil Skoda ürünleriyle arada büyük fark olduğunu söyleyebiliriz.

Sürücü ve ön yolcunun ihtiyacı olan bütün kumanda elemanlarına kolayca ulaşılabilirken kullanılan panellerin büyük oranda tanıdık olması VW grubunun stratejilerinden birisi. Orta konsolda yer alan 9.2 inç büyüklüğündeki ekranın dabaşarılı bir şekilde çalışması, aynı donanımın makyajlı Golf’te de karşımıza çıkacak olmasından ötürü önemli.

Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde

Markanın “Simply Clever” mottosu kapsamına giren akılcı çözümlerden bazılarıysa kapı köşelerine eklenen ve çizilmelere karşı gövdeyi koruyan siyah renkli fitiller, ön kapı içlerinde, Rolls-Royce modellerini andıran şemsiye boşlukları, Yolculuk Paketi adı altında sunulan örtü ve yan destek sunan kafalıklar, bardaklık entegre edilmiş arka tepsiler ve In Car Communication isimli paketle birlikte sunulan, hoparlörleri kullanarak iç mekandakilerin birbirleriyle daha kolay iletişime geçebilmesini sağlayan system olarak sayılabilir.

Haberin Devamı

Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde

ASFALT ÜZERİNDE DE ŞAŞIRTMIYOR

Mayorka adasının tepe noktasına doğru yaptığımız sürüş sırasında bize eşlik eden Kodiaq seçeneğinde kullanılan 2 litre hacimli turbo dizel motor 150 beygir güç, 340 Nm tork üretebiliyordu. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzımana da sahip olan test aracımız haliyle segmentinin en hafifi değil. Hatta boş durumda sahip olduğu 1.665 kg ağırlığıyla oldukça ağır bir araç olan Kodiaq en başta biraz korkutsa da daha ilk kilometreler sonrasında soru işaretleri kayboluyor.

Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde

Pek işe yaramayan Sport moduna rağmen çok yavaş bir otomobil olmayan aracın aileler için yeterli performansa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında biraz daha rahat hareket etmek isteyenler bu ağır aracı 190 beygir güç üretebilen 2 litre hacimli turbo dizel motorla da alabilir. Bu unite hem otoyolda hem de arazide biraz daha rahat seyahat etmenizi sağlayacaktır. Adanın tepesine çıkarken 8.0 litre/100 km’lik bir yakıt tüketim ortalaması elde eden test ekibimiz dönüşte otoyolları da kullanarak anlık tüketimi 6.0 litre/nin altına indirmeyi başardı.

Haberin Devamı
Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde

SUV dediğimizde aklımıza daha çok sağa sola sallanan araçlar gelse de Kodiaq’ta böyle bir sorunla karşılaşmıyoruz. Çok başarılı bir şekilde ayarlanmış süspansiyon sistemi sayesinde her koşulda dengeli ve güvenli bir sürüş vaad eden otomobilin arka aksında kullanılan çok kollu yapı bu segmentin en başarılı dinamiklerini sunmasını sağlamış. Fren anında da yığılmalara geçit vermeyen otomobilin bu konuda eleştirilebilecek en büyük noktası fren pedalının biraz yumuşak ve fazla stroklu olması.

Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde

SONUÇ

Avrupa’da 24.950 Euro seviyesinden başlayan fiyatlarla satılacak olan Kodiaq’ın içerisine girdiği rekabet büyük. Türkiye satış fiyatları henüz açıklanmayan Kodiaq'ın yeni ÖTV düzenlemesinden sonra fiyatının ne olacağını biz de çok merak ediyoruz. Segmentinde Hyundai Santa Fe, Nissan X-Trail ve ilkbahar aylarında pazarda olması beklenen yeni nesil Peugeot 5008 gibi araçlar bulunan otomobile ilerleyen aylarda bir de aile içerisinden Volkswagen Tiguan XL isimli rakip gelecek.

Haberin Devamı
Skodanın iddialı SUVsi Kodiaq test sürüşünde

Skoda’nın marka olarak sunduğu avantajları SUV sınıfına taşıyan Kodiaq makul bir fiyata potansiyel müşterilerinin ihtiyacı olan bütün özellikleri sunmayı başarıyor. Ciddi fakat dikkat çeken bir tasarımı değişkenlik ve kaliteyle birleştiren otomobil güvenli ve çevik sürüş karakteristikleriyle de sürücüsünü rahatlatmayı başarıyor.

Artılar

Yol tutuş – Bozuk yolda bile konforlu süspansiyon – Geniş ve zengin donanımlı iç mekan

Eksiler

Biraz gürültülü dizel motor – 18 inç çaplı jantların görünümü – Fren pedalının hissizliği

Toyotadan iddialı plan tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!