Otomobil üretiminde hızlı yükseliş

Güncelleme Tarihi:

Otomobil üretiminde hızlı yükseliş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2013 14:03

Döviz kuru ile bağlantılı fiyat artışlarından etkilenmek istemeyenler otomobil taleplerini öne çekti. Otomobil üretimi yüzde 16 arttı.

Haberin Devamı

Bu yılın Ocak-Ağustos dönemindeki toplam otomobil üretimi, geçen yılını aynı dönemine göre yüzde 16 oranında arttı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan "Üretim - İhracat - Pazar Raporu" verilerine göre; otomotiv sanayi üretimi, ihracat ve iç pazar açısından artış gösterdi.

2013 yılı Ocak-Ağustos dönemindeki toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5, otomobil üretimi ise yüzde 16 oranında arttı. Bu dönemde, toplam üretim 727 bin ve otomobil üretimi ise 398 bine yükseldi.

İhracat açısından yılın sekiz aylık döneminde bir önceki yıla göre toplam otomotiv sanayi ihracatı yüzde 14 artarak 541 bine, otomobil ihracatı ise yüzde 16 oranında artarak 308 bine ulaştı. 2013 yılı Ocak - Ağustos döneminde toplam pazar ise 2012 yılı aynı dönemine göre yüzde 12 oranında artarak 543 bin oldu. Aynı dönemde otomobil pazarındaki artış ise yüzde 21 düzeyinde gerçekleşti ve pazar 399 bine yükseldi.

Bu yılın 8 aylık sonuçlarını değerlendiren OSD Başkanı Kudret Önen, yılın sekiz aylık döneminde sektörün gösterdiği bu performansının yılın kalanı için tahminlerinin isabetli olduğunu gösterdiğini belirtti.

Haberin Devamı

TİCARİ ARAÇ PAZARI AZALDI

Önen, "Bu elbette ki sektörümüz açısından sevindirici bir gelişmedir. Diğer taraftan sanayi üretimi ve ihracattaki rekabet gücü bakımından önem taşıyan hafif ticari araçlar ve kamyonda ekonominin yavaşlanmasından kaynaklanan talep gerilemesi olduğunu görüyoruz. Özellikle ÖTV ile birlikte K2 Belgesi bedellerinin beklentilerin üzerinde artış göstermesi iç pazar talebindeki durgunluğun artarak devam etmesine sebep oldu. Hafif ticari araç pazarının geçtiğimiz yıla göre yüzde 9 oranında azalması, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı büyüme rakamlarına rağmen üreticileri endişelendiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos ayı içerisinde tüketicilerin otomobil taleplerini öne çektiğini vurgulayan Önen "Ağustos ayı içerisinde küresel değişimlerin etkisi ile TL'nin değer yitirmesi tüketicileri olası fiyat artışlarına karşı harekete geçirdi. Fiyat artışlarından etkilenmek istemeyen tüketiciler var olan otomobil taleplerini öne çektiler. Özellikle iç pazarda otomobil talebinin artması bir hareketlenmeye ve dolayısı ile üretimde artışa sebep oldu. Ayrıca, sanayimizin yaz döneminde üretime ara vermesine ve AB'ndeki talep daralmasına rağmen ihracatın artması da üretime olumlu yansıdı. Dileğimiz yıl sonuna kadar iç ve dış talepte hareketliliğin devam etmesidir" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!