Otomobil fiyatları evleri yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Otomobil fiyatları evleri yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Otomobil fiyatları, gayrimenkul fiyatlarıyla yarışıyor. Özellikle fiyatları 10 milyar lirayla 100 milyar lira arasında değişen lüks ve spor otomobiller, İstanbul'daki bir çok gayrimenkulun fiyatını yakaladı. Hatta bazı yerli otomobillerin fiyatlarıyla bile orta halli evleri satın almak mümkün. İstanbul'da bulunduğu bölgeye ve evin kalitesine göre fiyatlar en az 3-5 milyar lirayla en çok 100-150 milyar lira arasında değişiyor. Ancak dünyanın en pahalı gayrimenkullerinin bulunduğu İstanbul'da fiyatları 400 milyar lirayı bulan evler de var. Bu rakamlar, otomobillerin gayrimenkullerle başa baş fiyatlara sahip olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Yeni jenerasyon yerli otomobillerin fiyatları ise 3 milyar liradan başlıyor, 5 milyara kadar çıkıyor. Bugün Yerli üretim Megane'nın anahtar teslim fiyatları 3.7 milyar liradan başlayarak 5 milyara ulaşıyor. Yine aynı şekilde yerli üretim Tempra'nın satış fiyatı 3 milyar lirayla 5 milyar lira arasında. Yerli üretime yeni başlayan Honda'nın fiyatları ise 4 milyar civarında. Bu fiyatlarla İstanbul'da birçok semtte ev almak mümkün. 3-4 milyara Emirgan, Tarabyaüstü, Büyükdere, Sarıyer, Ferahevler, Çamlıca, Üsküdar, Kuzguncuk, Kozyatağı gibi yerlerde 60-80 metrekare arasında büyüklükte ev satın alınabiliyor. Lüks otomobil fiyatları ise lüks gayrimenkullerle yarışıyor. Anahtar teslim fiyatı 29.3 olan Audi A8 4.2 ya da fiyatı 30.7 milyar lira olan BMW 840 CIA yerine, İstanbul'da iyi semtlerde ev satın alınabiliyor. Fiyatı 82 milyar lira olan Ferrari 456 GT ya da 101 milyarlık Lamborghini'nin yerine ise Etiler, Beylerbeyi, Ataköy, Bahçeşehir, Ulus gibi lüks semtlerde ev satın almak mümkün.

İlanla oto satışında doktor subay ve bayan olmanın önemi

Kullanılmış otomobil talebi, sıfır kilometre otomobil fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle oldukça gözde. Kullanılmış otomobil piyasalarının kalbi açık oto pazarları, galeriler de atıyor. Alıcıyla satıcı ya açık oto pazarlarında buluşuyor ya da bu işi yapan galerilerde. Alıcıyla satıcıyı biraraya getiren bir başka önemli yer ise gazete ilanları... Büyük kitlelere ulaşması ve alım satımın hemen gerçekleşmesi nedeniyle tercih edilen gazete ilanları, hem alıcı hem de satıcı için büyük önem taşıyor. Gazete ilanlarının tercih edilmesinin bir başka önemli nedeni de, otomobil sahibiyle alıcıyı karşı karşıya getirmesi. Herhangi bir aracıya gerek kalmadan alışverişin kolaylıkla yapılabilmesi... Gazete ilanları incelendiğinde bazı özelliklerin ön plana çıktığı görülüyor. Oldukça kısa mesajların verildiği ilanlarda, otomobilin model yılı, kilometresi, aksesuarları ön plana çıkıyor. Bu ilanlarda sıkça görülen bir başka unsur ise otomobilin kimin tarafından kullanıldığının yer alması. İlanlarda, ‘‘Mondeo Ghia 1997 bayandan’’, ‘‘Bayandan klimalı Renault Clio’’, ‘‘Subaydan 1996 model Tempra’’, ‘‘Doktordan 1990 Civic’’, ‘‘Sahibinden 1991 çok temiz 1993 İS Coupe’’ gibi ilanlara rastlanıyor. Satılan otomobilin bayandan, subaydan veya doktordan olması satış şansını artıran bir unsur olarak kullanılıyor. Yaygın bir kaanaate göre bayanlar otomobili temiz kullanıyor, subay ve doktorlar ise otomobillerine temiz bakmalarının yanı sıra, meslekleri gereği otomobillerini fazla kullanmıyorlar. İlanlarda dikkati çeken bir başka özellik ise bazı lüks ithal araçların satışında ortaya çıkıyor. Bu ilanlarda satışın ve servis bakımının yetkili servisler tarafından yapılması, satış şansını artıran bir unsur olarak dikkat çekiyor. Özellikle BMW gibi birçok münferit ithalatçının olduğu otomobillerde, otomobilin yetkili satıcı tarafından satılıyor olması önemli. Bu nedenle birçok BMW ilanında yetkili satıcının ‘‘Borusan’’ olduğu belirtiliyor.

Test et indirim kazan

Citroen Türkiye Distribütörü Baylas Otomotiv A.Ş. yeni bir kampanya düzenledi. Bu kampanya süresince Çevre Koruma Fonu, Baylas tarafından ödeniyor. Diğer taraftan Baylas, 4 Mayıs 1998 tarihine kadar Citroen marka herhangi bir otomobili test eden müşterilerine 75 milyon liralık avantaj sertifikası veriyor. Müşteriler sıfır kilometre bir Citroen otomobil alacakları zaman bu avantaj sertifikasından yararlanabiliyorlar.

En iyi petrolcülere ödül

Petrol sektöründen gelen oylar sonucunda 1997 yılında Türk petrol sektörünün en başarılı kişi ve kuruluşları belli oldu. PT World Dergisi tarafından organize edilen Petroleum Turkey Awards 1997'nin en başarılı kamu şirketi Petrol Ofisi seçildi. En Başarılı Yabancı Dağıtım şirketi ise Shell olurken, En Başarılı Yerli Dağıtım şirketi Opet oldu. Mobil ise en başarılı yağ şirketi olarak seçildi. Petroleum Turkey Başarı Ödülleri Töreni 2 Mayıs 1998 günü İTÜ Ayazağa Maslak Kampüsü Fuar Alanı'nda gerçekleştirilecek.

VW kaplumbağa bir başka bahara

Alman Volkswagen firmasının yıllar sonra tekrar üretmeye başladığı VW ‘‘Beetle’’ kaplumbağa modelinin Avrupa'da satışı bir başka bahara kaldı. VW, ilk olarak Amerika'da satışına başladığı kaplumbağanın büyük ilgi görmesi üzerine, daha önce sonbahar olarak açıkladığı Avrupa satışlarını ertelemek zorunda kaldı. Meksika'daki fabrikanın üretim kapasitesi 50 binden 60 bine çıkarılmasına rağmen siparişler karşılanamadı. Amerika'da satış fiyatı 18-20 bin dolar olan kaplumbağa, karaborsada 30 bin dolara kadar alıcı buluyor.

En küçük Mercedes'e küçük sürücü

Almanya'nın Leipzig kentinde açılan uluslararası otomobil fuarı ilginç görüntülere sahne oldu. Annesiyle birlikte otomobil fuarını ziyaret eden küçük Stephanie, fuardaki en çok küçük Mercedes'le ilgilendi. Oyuncak S class Mercedes'in içine oturan Stephanie, annesinin bütün çabalarına rağmen otomobilin içinden çıkmak istemedi. Stephanie ile arkasındaki Mercedes'in küçük otomobili A Class ilginç bir görüntü oluşturdu. Leipzig'deki fuara 25 ülkeden 420 üretici firma katılıyor.

Titan Gecko Amerika'nın en iyisi

Cycle World Dergisi, Amerikan V-Twin motosikletleri arasında yaptığı geniş kapsamlı sürüş testlerinin sonunda Titan motosikletlerinin Gecko modelini en iyi Amerikan W-Twin olarak seçti. Test sürüşlerinde, motosikletlerin performansı, 0'dan 100 km'ye çıkış süreleri izlendi. Performansın yanı sıra motosikletlerin dış görünümleri de değerlendirildi. Satış fiyatı 44 bin 800 dolar olan Gecko yapılan testlerde, 0'dan 100 km'ye 3.3 saniyede çıktı. Radarla yapılan sürat ölçümünde Gecko 215 kilometre hıza ulaştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!