Otomatik Geçiş Fatih'ten başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Otomatik Geçiş Fatihten başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gişelerde beklemeden geçişi sağlayan yeni sistem Boğaziçi köprüleri ile trafiğin yoğun olduğu otoyolların gişelerinde aşamalı olarak yaygınlaştırılacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Otomatik Geçiş Sistemi'nin ilk olarak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 30 Haziran'da başlatılacağını açıkladı. Sistemin bankacılık hizmetlerini Ziraat Bankası verecek.

Otomatik geçiş sisteminin başta Boğaziçi Köprüleri olmak üzere, yoğun trafiği bulunan otoyol gişelerine aşamalı olarak yaygınlaştırılacağını belirten Aydın, sürücülerin, bu sistem için kullanacağı elektronik etiketlerin satışına Ziraat Bankası'nın İstanbul'daki bazı şubelerinde, 28 Haziran'dan itibaren satılacağını söyledi.

Elektronik etiketin fiyatı bugün Karayolları ve Ziraat Bankası yetkililerinin yapacağı toplantı sonucu kesinleşecek. Etiket fiyatının 50 Dolar (20 milyon lira) civarında olacağı tahmin ediliyor. İlk etapta 15 bin etiket satışa sunulacak ve her ay 10 bin etiket ithal edilecek. Etiket kullananlar gişelerden yüzde 10 indirimle geçecek. Elektronik etiketin satılacağı Ziraat Bankası şubeleri şunlar: Aksaray, Avcılar, Beşiktaş, Bağlarbaşı, Bakırköy, Beyoğlu, Beyazıt, Caddebostan, Çemenzar, İstanbul (Karaköy), Kadıköy, Kasımpaşa, Küçükyalı, Kartal, Levent, Şişli, Taksim, Üsküdar, Yeşilköy ve Mecidiyeköy.

Koray Aydın, kapakları açılması halinde tehlike yaratacağı daha önce duyurulan Galata Köprüsü sorununun çözümünde de önemli mesafeler aldıklarını belirtti.

Galata Köprüsü

Projeyi kilitleyen hukuk ve kredi sorunlarının çözümü için yeni bir anlaşma hazırlandığını açıklayan Aydın, Galata Köprüsü'nün sağlıklı hizmet vermesini engelleyen sorunların, Bakanlık Müsteşarı Metin Üğdül başkanlığında yapılan iki toplantıyla ele alındığını belirtti.

Sistem nasıl çalışıyor?

OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) kullanmak isteyenler Ziraat Bankası'nın ilgili şubelerine başvurup OGS sözleşmesi imzalayarak elektronik etiketini satın alacak. Ayrıca geçişlerde kullanılmak üzere bankada kredi veya nakit hebabı açtıracak. Elektronik etiket araç ön dikiz aynasının arkasına yapıştırılacak. Etiket, elektromanyetik dalga ile gişe sahasındaki antenle haberleşme özelliğine sahip. Bu haberleşme sonucu geçiş ücreti belirlenerek bankadaki hesaptan tahsil edilecek. Sürücü gişe çıkışındaki ekranlardan hesap bakiyesini ve daha kaç kere geçiş yapabileceğini görecek. OGS sistemi kullanıcılarının geçişlerini yüzde 10 indirimli yapmaları öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!